Vreme čitanja: oko 2 min.

Bio je veliki šampion, igrao za Zvezdu i Partizan, a onda je napustio sport i postao uspešan glumac

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nema sumnje da je bio najveći svestrani sportista kog su Beograd i Jugoslavija imali

  • 2

Umro je mlad, imao je samo 52 godine, ali ime Severina Bijelića, čuvenog srpskog i jugoslovenskog glumca, i dalje ne bledi! Kao ni njegova sportska dostignuća koja je imao pre nego što je napustio isti!

Bio je svestrana ličnost, šampion u plivanju i vlasnik rekorda, bavio se hokejom, osvajao titulu i u smučanju, dok je fudbal takođe bio njegova velika ljubav. Branio je za BASK i omladinsku reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije, kao i prvu fudbalsku generaciju Crvene zvezde (odigrao sedam mečeva).

Kao veliki plivač, Bijelić je voleo i vaterpolo, te je bio član takođe prve genracije Zvezde, da bi u jednom trenutku prešao i u Partizan koji se tek osnovao. Ipak, tokom svog života nikada nije krio da navija za crveno-bele. Voleo je Rajka Mitića, dolazio je na važnije fudbalske utakmice. Pamti se i njegova izjava za "Tempo" iz 1969. godine.

- Možda se varam, ali u moje vreme se igrao lepši fudbal. Možda je za to glavni krivac - novac. Fudbal se nekada igrao iz ljubavi, a danas, ne samo u fudbalu već i u ostalim sportovima, pare su najvažnije. Čini mi se da novac kvari ljude, ubija lepotu i sport.

U glumačke vode se otisnuo nakon što je dobio savet od čuvene Žanke Stokić. U nameri da osnuje SK Topčiderac, Bijelić je pomenutu glumicu, koja je inače stanovala u komšiliku, privoleo da učestvuje u priredbama kako bi se obezbedio novac za klub.

Žanka je pristala, zaradili su zajedno ozbiljan novac u tadašnje vreme, dok je glumica dala i savet Bijeliću: okani se sporta, popni se na daske i bavi se glumom.

Topčiderac nije zaživeo zbog rata, i gluma je pala u drugi plan, ali je Bijelić od 1949. postao član Narodnog pozorišta. Isticao se i na filmu i televiziji, a igrao je u više od 70 filmova i televizijskih programa. Najpoznatiji su: Majstori, I Bog stvori kafansku pevačicu, Šešir profesora Koste Vujića, Anikina vremena, Ešalon doktora M., Gospođa ministarka, Pop Ćira i pop Spira, Nevjera...

Severin je bio sin čuvenog jugoslovenskog slikara Jovana Bijelića, a iza sebe je imao i tragičnu životnu priču. Tokom rata mu je najpre poginuo jedan od najboljih prijatelja - Branko Parać - da bi specijalna policija streljala i njegovu rođenu sestru Dubravku 1944. godine.

Dubravka je bila sekretar Rejonskog komiteta SKOJ-a, a njena smrt je dotukla i njihovu majku Sofiju koja je takođe vrlo brzo umrla.

Severin je ćerki dao ime po sestri,imao je i sina Pavla, dok se nejgova mezimica kao mala takođe bavila plivanjem i postala je član Crvene zvezde.

Iznenada je Severin preminuo 1972. godine, od srčanog udara. Boravio je u Vela Luci, na Korčuli, gde je godinama unazad provodio odmor.

Na kraju, ostaće upamćen po tome da je bio i najveći svestrani sportista kog su Beograd i Jugoslavija imali. Možda čak i Evropa. Jer, gde god da se takmičio, osvajao je trofeje.

(Telegraf.rs)

Video: Mladi fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigrali humanitarni meč u Malom Orašju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA