Vreme čitanja: oko 5 min.

Godišnjica Maksimira: Boban udara policajca, Piksijev strah u svlačionici, tuča Delija i BBB, Arkan i pištolji

D. U.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Na današnji dan trebalo je da se odigra najpoznatija utakmica koja nikad nije odigrana

  • 10
Maksimir 1990 Foto-kolaž: Youtube/machine head

Na današnji dan, pre 34 godine, viđena je jedna od najčuvenijih utakmica koja nikada nije odigrana. U pitanju je duel Dinamo Zagreb - Crvena zvezda, koji je trebalo da se odigra 13. maja 1990. godine, kada je došlo do velikih nereda na tribinama, ali i na terenu.

Veliki broj Delija došao je tada u Zagreb, a pošto su bili smešteni na tribini ispod pristalica Dinama, koje su ih gađale kamenicama, došlo je do probijanja ograde, upada na gornji deo tribina od strane Delija, a zatim i žestoke tuče u kojoj su Zagrepčani izvukli "deblji kraj".

Videvši to, najvatrenije pristalice Dinama, Bed Blu Bojsi, počeli su da probijaju ogradu kod svoje tribine, koja je bila na suprotnoj strani. Došlo je do upada na teren i nemilih scena.

Bobanov napad na policajca, on razmišljao da puca i da ga ubije

U jednom momentu, u čitavu tuču ušao je i tadašnji kapiten Dinama Zvonimir Boban, koji je šutnuo policajca, Refika Ahmetovića.

Policajac je kasnije ispričao da je na umu imao čak i šokantnu pomisao, da je razmišljao da puca na legendarnog fudbalera.

Boban mi je prišao i pitao me šta to radim, šta radim na terenu. Ja sam njega pitao što on radi tu, iako sam znao da im je trener naredio da se povuku u svlačionicu. On je ostao, s tri-četiri svoja saigrača, svi su se ostali već povukli. Krenuo sam prema njemu, ali on je bio brži. Vidio sam na njegovom licu da želi da se mlati sa mnom. Udario sam ga palicom po preponi. On se odmakao od mene i pokušao je da me udari po rebrima. U tom trenutku moj kolega je njega palicom udario po laktu. Tada je Boban mene udario po ruci, ispao mi je šlem iz ruke i ja sam krenuo da ga podignem s travnjaka.

- Kada sam se sagnuo, vidio sam Bobana u vazduhu, sastavljenih koljena. Udario me nogama po ramenu i odgurnuo rukama. Njegova je sreća da nisam bio teže povređenj, svašta bi se s njim desilo, možda bih čak i pucao na njega. Kuže je tu odigrao glavnu ulogu. I danas tvrdim da bih ga ubio, samo da nije bilo Kužea. Da se samo vratio, ja bih njega ubio. Kolege su mi tada vikale da pucam u Bobana - pričao je Ahmetović.

Piksijevo sećanje na Maksimir: Boban je upao u našu svlačionicu, bio sam uplašen

- Kako mi je bilo? Bili smo uplašeni, pričam za sebe, bio sam uplašen, kada smo otrčali u svlačionicu i kada smo tamo ostali do ponoći praktično, kad nismo mogli da izađemo. Eto, tada sam bio uplašen.

- Bio je jedan maserski sto i jedno prozorče, gde je moglo da da se vidi šta je tamo, a tamo je bio pomoćni teren, Maksimir ima veliki pomoćni teren. Sećam se da sam uzeo stolicu, stavio je na taj sto, pa sam se preko stolice i stola popeo da bih mogao da vidim šta se dešava. E, kada sam taj prizor video, nije mi bilo prijatno. Ceo taj teren je bio preplavljen ljudima. Kao da je bilo 100.000 ljudi tu i bukvalno kao da su bili prilepljeni uz našu svlačionicu.

- Bila je neka policija sećam se, ali to je bilo na prstima da ih izbrojiš. I tada pomisliš šta može da se desi ako probiju. Opet, ne možeš da veruješ da može da se desi nešto mnogo, mnogo, opasno. E, tu sliku kad sam video, zaista mi nije bilo prijatno.

Zvonimir Boban, Dragan Stojković Piksi Foto: MN Press

- Kasnije, iz sata u sat, kako je vreme odmicalo, ostajalo je sve manje i manje ljudi, da bi u jednom momentu oko 10 - 11 uveče bilo sve prazno, međutim mi smo i dalje bili u svlačionici.

- Sećam se da je Boban došao u svlačionicu. Zvone je pola sata posle svega ušao da se pozdravi, rekao je "momci, biće sve u redu, ovo, ono", ja kažem "da, da, biće, vidimo da će biti fenomenalno". Šta da ti kažem, torba na ramenu, kaže biće sve ok, kažem, "da da, vidimo da će biti"... A mi ostanemo do ponoći, gladni, ništa nisi jeo, jer utakmica je trebalo da se odigra u četiri - pet popodne. Desilo se što se desilo, to je istorija, može da se vidi i na Jutjubu danas. Ali da je bilo prijatno, nije - ispričao je Piksi svojevremeno za Telegraf.

Uloga Arkana na utakmici

Željko Ražnatović Arkan, Maksimir Arkan na Maksimiru; Printskrin: Youtube/ŽupanjkaD

Jedno od lica koje je čuveno sa te utakmice jeste i Peca Panker, navijač Zvezde, koji je davao intervju uživo u momentima pre izbijanja opštih nereda. On je istakao da Arkan sa Delijama u to vreme nije imao dodirnih tačaka i da je odnos počeo tek nekoliko mewseci kasnije.

- Arkan nije bio sa nama, on je bio dole na terenu, jer je zvanično bio lice koje je obezbeđenje igrača. Tek na snimku kada sam gledao video sam da je bio na terenu. On nikakve veze nije imao sa navijačima. Do Maksimira nije imao nikakvih dodirnih tačaka sa Delijama.

- Na Severu se pojavio prvi put negde septembra 1990. godine. Tada smo se previše politički podelili i on je došao i jednostavno nam rekao ’’Momci, nema više politike na Severu, Sever treba da bude apolitičan’’. Sedeli smo kod njega u kafiću, i pričali. Svi smo se automatski odmah složili. Ne iz straha, niti je on nama pretio ili bilo šta. Normalno smo pričali i shvatili smo da je u nekim stvarima potpuno u pravu.

Bivši fudbaler Dinama, Kujtim Šalja, ispričao je nekoliko godina kasnije da je video Arkana kako za pojasom ima dva pištolja.

- Trebalo je da gostujem pokojnom radio foditelju Tomiću i sećam se da sam u tunelu sreo Zvezdinu delegaciju u kojoj je bio i Željko Ražnatović Arkan. Verujte, nije mi bilo prijatno kada nam je Arkan pokazao kako ispod sakoa za opasačem drži dva pištolja. Tu scenu nikada neću zaboraviti - rekao je Šalja svojevremeno.

(Telegraf.rs)

Video: Žestoka tuča "Delija" i "Bed blu bojsa" usred Vukovara a onda je uleteo i jedan "Grobar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    13. maj 2024 | 12:56

    Nije bilo tuce imedju Delija i BBB. Delije su odlomile metalnu ogradu i popeli se na tribinu iznad. Na toj tribini je bilo pedesetak ljudi, simpatiera Dinama. Napali u te ljude i onda su BBB usli u teren i krenuli da lincuju Delije. Policija je zaustavila BBB a Delije je policija sabila u cosak te gornje tribine i napravili su kordon oko Delija da BBB ne mogu da im pridju. BBB su se tukle sa Policijom ceo dan, na stadionu i oko stadiona. Policija je prebila Delije, bilo je bas okrutno. I to je to. Da se ne pisu bajke.

  • Sascha

    13. maj 2024 | 13:12

    Kako je mlatila narodna milicija, ja još pamtim, a ko kaže da nije tako, laže. I onda je sve počelooooo

  • Ja

    13. maj 2024 | 14:18

    Lijepa uspomena,a i dobro mi dođe, znam gdje sam bio taj dan nakon svih ovih godina. Pozz za moje sokolske drugove, neko je bio samnom a neko bogami sa druge strane. Jbg!👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA