≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Da li će zaboravljeni biser biti Piksijev "džoker" za EURO? Imao je brutalnu sezonu i želi ga evropski velikan

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vezni red u reprezentaciji Srbije odavno nije osvežen...

  • 6
Mirko Topić Foto: Jon Endow / Newscom / Profimedia

Posle 24 godine dočekali smo da se fudbalska reprezentacija Srbije plasira na Evropsko prvenstvo i konačno ćemo gledati "orlove" kako se bore protiv najjačih selekcija Starog kontinenta. Možda nismo favoriti za pehar i u očima domaće javnosti smo tim koji ne može mnogo da uradi, ali realnost govori da ovaj sastav sigurno ima potencijal, samo ga treba pronaći. Što zaista nije lak zadatak ako u vidu imamo prethodne partije...

Razočaravajuće utakmice u kvalifikacijama protiv Bugarske i neiskorišćene šanse u duelima sa Mađarskom samo su dodatno potkopale probleme za koje smo znali da ih nacionalni tim ima. Odbrana koja ne igra ni blizu potrebnog nivoa, bekovi koji već neko vreme ne postoje na okupljanjima, kao i vrlo skroman doprinos onog vezivnog dela sredine terena, čini se da su tri goreća problema ovog tima.

Okršaj sa Rusijom samo je bio so na ranu, iako će neko istaći da smo susret igrali sa čovekom manje, a onda je i bledo izdanje protiv Kipra produbilo razmišljanja. Šta to može bolje u timu? Ima li Srbija uopšte neke opcije koje se mogu smatrati boljim od onoga što smo do sada gledali?

Hroničan nedostatak bekova je svakako nemoguće ispraviti u ovom momentu i za tako nešto je potreban rad sa igračima na toj poziciji u mlađim kategorijama (jedine opcije faktički su Filip Mladenović, Aleksa Terzić, Milan Gajić, pa čak i Kosta Nedeljković), na mestu štopera jedino ostaje potencijalno eksperimentisanje sa opcijama koje su već igrale do sada, dok na mestu zadnjeg veznog igrača postoji možda i najjača konkurencija kada su u pitanju deficitarna mesta, ali je upitno koliko su dosadašnje solucije opravdale očekivanja.

Neka standardna varijanta ogledala se u imenima Nemanje Gudelja, Saše Lukića i možda nedovoljne isprobane opcije Ivana Ilića, koji je neko vreme vukao problem sa povredom, ali se skoro vratio. Poziv je poslednji put dobio i povratnik Srđan Mijailović, a kao korektan takmac nameće se i Marko Grujić. Nemanja Maksimović je takođe dugogodišnji reprezentativac, ali osim pomenutog Ilića osveženja nije bilo nekoliko godina.

Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar Foto: Tanjug/AP

To nas dovodi da momka koji je zavredeo pažnju španskih velikana i u kom se tokom poslednjih dana sve glasnije i glasnije govori u španskim, posebno andalužanskim medijima. Mirko Topić se posle vrlo dobre sezone u opremi Famalikaa našao na radaru madridskog Atletika, ali je Sevilja trenutno konkretnija u nameri da ga angažuje. Portugalci ipak ne žele ni da čuju za sumu od 2.5 miliona evra i traže minimum 5.

Momak koji sada ima 23 godine je u aktuelnoj kampanji pokazao kako izgleda klasičan prototip modernog zadnjeg veznog igrača. Suprotno klasičnim "razbijačima", Topić je po dolasku iz Vojvodine na tlo Portugalije u transferu vrednom oko milion evra, već u septembru uspeo da se izbori za mesto u startnoj postavi i osim jednog propuštenog meča zbog suspenzije odigrao je svaki meč od starta od kraja oktobra.

Istina je da Famalikao nije svetska ili evropska sila, tačno je da nisu među najboljih pet u zemlji, ali je to klub koji je zakucan za gornju polovinu tabele Primeire još od ulaska u najviši rang pre nekoliko godina. Pokazao se kao pravi raj za razvoj mladih igrača i upravo je ovaj tim od 2021. prodao osam igrača za milionske sume!

Rekordan je bio odlazak Pedra Gonsalveša za 13.5 miliona u redove Sportinga 2021, a u isti klub je godinu dana kasnije prodat i Manuel Ugarte za 12.5 miliona evra, igrač kojeg je Pari Sen Žermen platio kasnije 60 miliona! Njega je na mestu zadnjeg veznog igrača odmenio Čarls Pikel, koji je potom otišao u Kremoneze za skoro 4 miliona, a onda je na tu poziciju upravo zaseo Topić. I posao je odradio izuzetno, na šta treba dodati i podatak da je tokom zime faktički ostao bez startnih kolega štopera Otavija i Alešandrea Penete, koji su prešli u Porto i AZ Alkmar, kao i bez ofanzivnog veziste Ivana Haimea, koji je takođe pojačao "zmajeve".

Mirko Topić Foto: MIGUEL RIOPA / AFP / Profimedia

Fudbaler koji je u žiži javnosti bio još 2019, kada su se za njega interesovali zagrebački Dinamo i Crvena zvezda, pokupio je srca svih navijača kluba za koji nastupa svojom sigurnošću sa loptom u zadnjem delu terena. Igrač je odlične anticipacije, a poseduje i dobar osećaj za kontrolu poseda i pravovremeno dodavanaje.

Nije neko ko se previše uključuje u završni produkt u napadu, pa je u ovoj sezoni upisao dve asistencije, ali je neko ko tačno zna da obavi svoju ulogu i jako retko ga možete videti da poseže za potezom više. I pored toga je neko ko jako kvalitetno ume da iznese loptu i uposli svoje saigrače u opasnim pozicijama.

Kada je u pitanju defanziva izuzetno je stamen i dobro procenjuje situacije. Sa svojih 190 centimetara visine igra korektno glavom, a još jedan veliki plus je njegov dugačak korak i brzina, koja je poprilično zavidna za igrača njegovih karakteristika. Zbog toga ga je teško pretrčati i upravo mu to pomaže u iznošenju lopte i upošljavanju timskih kolega.

Naravno, kod njega bi mali problem mogao da predstavlja manjak iskustva u velikim utakmicama i na velikoj pozornici, ali čini se da bi ovo mogao da bude pravi momenat da dobije šansu i da konačno i vezni red reprezentacija Srbije dobije neku novu, svežu krv. Odluka je naravno na selektoru Draganu Stojkoviću i videćemo ko bi mogao da bude dodatak ofanzivnijim igračima sredine poput Sergeja Milinkovića Savića, Lazara Samardžića ili Dušana Tadića.

Topić je do sada bio član mlađih selekcija Srbije i upisao je jedan nastup za A tim početkom 2023. godine protiv SAD. Tim je tada bio sastavljen od igrača iz Superlige Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Fudbaleri Vojvodine oduševljeni posle Fjodorovog treninga: "Čast je slušati ovakvog čoveka"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    16. maj 2024 | 15:21

    Koliko vam plaćaju za ove luzerske tekstove?!

  • Free Willy

    16. maj 2024 | 15:19

    Neka igraju samo oni gde ima i zarade od procenta...naravno! Mi opet idemo do polufinala kao uvek pa gledamo kako hrvati opet u grupi ispadaju 😅

  • goran

    16. maj 2024 | 15:47

    dobar igrac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA