Vreme čitanja: oko 7 min.

Srbin je tvorac fudbalskog čuda: Od dna do mečeva sa Liverpulom, "pomažu" mu i bivši igrači Zvezde

Vreme čitanja: oko 7 min.

Radovan Vujanović je u LASK došao na poziciju direktora tokom jeseni 2021. godine, da bi ekipa iz Linca u međuvremenu izrasla u stalnog učesnika u Evropi

  • 0
Radovan Vujanović Foto: Privatna arhiva

Igra LASK iz Linca još jednu sjajnu sezonu, iza sebe imaju učešće u grupnoj fazi Lige Konferencije, dok će na leto koje je pred nama igrati kvalifikacije s obzirom na to da su, kolo pre kraja, treći na tabeli.

Velike zasluge za to idu i na adresu jednog Srbina - Radovana Vujanovića, čoveka koji obavlja funciju generalnog direktora tima iz Linca.

Vujanović iza sebe ima bogatu karijeru u Austriji i Nemačkoj, gde je nastupao za Rapid i Austriju, zatim Paderborn, Vehen, Kikers Emden, Magdeburg, Hanzu Roštok i Minster, da bi se vratio u LASK i na 105 utakmica postigao 80 golova.

Dovoljno da postane legenda kluba i psole završetka igračke karijere dobije i funkciju.

- Kad sam već imao 37 godina, odlučio sam da je kraj karijere. Mogao sam da igram još dve, tri sezone, ali nisam želeo, uvek me je privlačio posao koji sada radim. Mnogi fudbaleri misle da u tom trenutku, kad se odluče za novi posao, sve znaju, iako su do juče bili u kopačkama. Dobio sam poziv i prihvatio ga, od nekadašnjeg gazde Pašinga, kluba koji je sa velikim uspehom nekad predstavljao Austriju u Evropi. Počeo sam u timu koji se zove ASKO Oed, tim je napredovao, ali se potom pojavila pandemija korona virusa, što je svima stvorilo velike probleme. Potom je stigao poziv iz LASK-a, čiji je gazda pozitivno zahtevan, dobro smo se upoznali još ranije. I brzo smo se dogovorili, došao sam u klub kad je bio pretposlednji na tabeli. U aprilu 2022. godine smo promenili trenera i 15 igrača, preuzeli smo rizik, ali se isplatilo. Tada je sve krenulo, već sledeće sezone bili smo ubedljivo treći, ispred velikana austrijskog fudbala Rapida i Austrije iz Beča. I to je bio izuzetan uspeh, poređenja radi, ta dva kluba su kao kod nas Crvena zvezda i Partizan po tradiciji, rezultatima i broju navijača - rekao je Vujanović za srpske medije, između ostalog i Telegraf, pa se dotakao sezone koja izmiče:

- Ostali smo bez dvojice vrlo bitnih igrača, Nakamuru smo prodali, otišao je i golman i kapiten Aleksander Šlager. Radili smo sve sistematski, imali smo spremne zamene za njih, ali smo ujedno igrali i u Evropi. I baš zbog toga je bilo mnogo teže. Ujedno, i očekivanja javnosti su bila daleko veća, mnogi su mislili da možemo da budemo čak i prvaci Austrije, što nije bilo realno pored Šturma i Salcburga. Na kraju, ponovo smo ubedljivo osvojili treće mesto, a posebno me raduje što smo fantastične rezultate imali upravo u velikim mečevima, protiv najjačih timova u ligi. Ako bi trebalo da izdvojim jednu utakmicu, to je pobeda nad Rapidom od 5:0, bez petorice najboljih igrača, tri prva kapitena u timu, startnog levog beka i Branka Jovičića. Ostali momci su takođe pokazali kvalitet i veliku želju.

Radovan Vujanović Foto: Daniel Scharinger / imago sportfotodienst / Profimedia

Pomenuo je generalni direktor LASK-a i nastup u Ligi Evrope, u vrlo jakoj konkurenciji ekipa iz Linca je osvojila tri boda, u duelima sa Liverpulom, Tuluzom i Sen Žiloisom.

- Bili smo u odabranom društvu, najpre smo u kvalifikacijama eliminisali Zrinjski, potom imali zaista tešku grupu. Mečevi sa Liverpulom, jednom od najjačih ekipa na svetu, bili su za ponos i uživanje svih u klubu, nešto što će ostati upisano u našoj istoriji – kazao je Vujanović, koji je potom dodao:

- Naredne sezone ćemo igrati u plej-ofu za Ligu Evrope, bićemo povlašćeni u žrebu i očekujemo rivala kojeg možemo da eliminišemo. Biće privilegija igrati u novom formatu evropskih takmičenja, u Ligi Evrope bi nas čekalo osam utakmica, ako i ne uspemo da prođemo, imaćemo takmičenje u Ligi konferencije. Svakako da želimo da i na tom polju napredujemo, da probamo da prezimimo u Evropi. Bio bi to veliki uspeh za nas.

Sa Vujanovićem na poziciji direktora, LASK je ostvario rekordan transfer Japanca Nakamure u francuski Rems.

- To je rekordan transfer LASK-a, Nakamura je otišao za obeštećenje od 12 miliona evra, uz bonuse koji nam sleduju. Bilo je to nešto posebno za klub i sve nas koji ovde radimo, visoko smo podigli lestvicu. Pre mog dolaska u Linc najveći transfer je iznosio 2,9 miliona evra. Za Nakamuru prva ponuda je iznosila 4,5 miliona evra, druge šest miliona, ali nisam želeo ni da pričam za te cifre, ostao sam dosledan. Verovao sam u to, uverio i predsednika kluba, ispostavilo se da smo bili u pravu - rekao je direktor LASK-a i nastavio:

- Sa druge strane nismo klub koji može mnogo da plati igrača, po budžetu smo peti u ligi i to daje dodatni značaj rezulatu koji smo ostvarili. Stvorili smo tim koji ima najmanje dva kvalitetna pojedinca na svakoj poziciji, što je iziskivalo takmičenje na tri fronta. Posedujemo igrački kadar koji ima dužinu, to je naša najveća snaga. Tražio sam pre svega igrače sa dobrim karakterom, koji su već nešto prošli u svojim karijerama.

Filip Stojković Foto: Marko Jovanović

- Na primer, Filip Stojković je osvajao trofeje sa Crvenom zvezdom, Branko Jovičić takođe, igrali su u Ligi šampiona. Robert Žulj, austrijski Hrvat, nastupao je za Hofenhajm i Bohum, dok je Ljubičić došao iz splitskog Hajduka, gde je sedeo na klupi. Taj momak je sada među najinteresantnijim mladim špicevima u Evropi. Imali smo odličnu ponudu za njega, ali smo procenili da treba da pričekamo, nismo želeli da prodajemo ispod cene. Opet, naši igrači u Lincu treniraju i nastupaju na novom stadionu, ovde ih čeka miran, porodični život. Ponavljam, pored kvaliteta, najbitniji su nam karakteri tih momaka, svlačionica je vrlo bitna i zbog svega toga smo dve godine uzastopno ubedljivo treći u žestokoj konkurenciji.

Vujanović je istakao i primer saradnje sa praškom Slavijom.

- Napravili smo sistem koji odlično funkcioniše. Kad dovodimo igrača, želimo da to najpre bude pozajmica, sa pravom otkupa. Igrač dobije vremena da se privikne na novi klub, grad, zemlju, jezik, a mi mu sa druge strane garantujemo da ukoliko ima kvalitet ostaje kod nas. I uopšte nije bitno da taj igrač odigra na primer 30 mečeva, pa da ga u tom slučaju otkupimo, već je dovoljno da obe strane budu generalno zadovoljne. Takvu saradnju smo imali upravo sa Slavijom iz Praga, iz koje su stigli Nigerijac Mozes Usor, kao i Ukrajinac Maksim Taloverom, momak koji će najverovatnije igrati na predstojećem Evropskom prvenstvu. A austrijska liga i naš klub su sjajni za napredak mladih igrača, jednostavno fudbal je ovde takav da im to odgovara.

Austrijska Bundesliga je ušla u samu završnicu, kolo pre kraja Šturm je iznenađujuće na prvom mestu, ispred Salcburga.

Radovan Vujanović Foto: Johann Schwarz / AFP / Profimedia

- Ako gledamo čitavu godinu, i ono što Šturm inače radi protekle četiri sezone, došli su zasluženo i situaciju da mogu da budu prvaci i verujem da će tako biti, čekaju kod kuće u poslednjoj rundi Klagenfurt. Mi gostujemo Salcburgu, sa kojim dosta dobro igramo, ko zna možda i mi baš rešimo pitanje prvaka. A Salcburg smo već ostavili u trci, s obzirom na to da smo u prošlom kolu odigrali nerešeno protiv Šturma. Opet, verujem da Šturm neće ispustiti šansu protiv Klagenfurta.

Osvrnuo se Vujanović i na Srbe koji igraju u Salcburgu.

- Pavlović je momak koji treba da ide na sledeći nivo, igra srcem, dobro radi, za mene je izuzetno kvaliteten štoper, svakako najbolji u austrijskoj ligi. I naravno, krasi ga sjajan karakter. Svi dobro znamo kakvi su kvaliteti Terzića, imao je i povredu, verujem da će sledeća sezona biti njegova, ipak je došao iz Serije A. Ratkov je veoma interesantan, visok špic, inače drugačiji od onih koje je Slacbrug inače kupovao. On je moćan u šesnaestercu, ali mu je takođe potrebno još malo vremena. Imao je dobrih utakmica, dosta je odigrao, njegovo vreme tek dolazi. Ta suma koju je Salcburg platio TSC-u govori sama za sebe.

Prati Vujanović intenzivno i dešavanja u srpskom fudbalu, a jedan klub je izdvojio kao primer.

- Svi mi znamo ko su i šta su Crvena zvezda i Partizan, svaka čast tim klubovima na svim uspesima, između ostalog i evropskim prethodnih sezona. Ali, za mene su odličan primer i klubovi kao što su Čukarički i TSC, koji imaju sistem, igrali su u grupnim fazama evropskih takmičenja, došli su na neki viši nivo, od prethodnog. Takođe, podigli su se i Vojvodina, kragujevački Radnički, još neki timovi, što je velika stvar za srpski fudbal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA