Vreme čitanja: oko 2 min.

Njega je Ferguson nasledio u Mančesteru, sada nema ponosnije osobe: Od Big Rona do povratka na staze slave

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj klub sledeće godine gledamo u Čempionšipu!

  • 0
Eliot Mur i Des Bakingem - FK Oksford junajted Foto: MI News/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fudbaleri Oksford junajteda poslednji su obezbedili promociju u Čempionšip i to na čuvenom "Vembliju", koji je još jednom video radost kluba koji se vraća na staze stare slave i to nakon pobede protiv još jednog posrnulog tima Boltona 2:0.

Grad koji je poznat po jednom od najprestižnijih svetskih univerziteta i rivalstvu koje on ima u veslanju sa Kembridžom, dokazao je da se tu igra i kvalitetan fudbal, pa će sledeće sezone posle 25 godina ekipa opet igrati u drugom rangu takmičenja.

Klub koji je tek početkom šezdesetih godina prošlog veka postao profesionalan i tokom istorije proveo osamnaest sezona u drugoj ligi, a čak i tri u prvoj u drugoj polovini osamdesetih, tako se vratio na korak od elite po prvi put od 1999. godine.

Preko 70.000 ljudi na čuvenom stadionu gledalo je spektakl u režiji Rubena Rodrigeša, asistenta za dva gola Džoša Marfija, inače momka koji je sticajem okolnosti baš rođen u delu Londona pod nazivom Vembli.

Tako je petoplasirani sastav iz ligaškog dela sezone u trećoj diviziji uspeo da eliminiše favorita na papiru, a osim navijača posebno se radovao trener Des Bakingem, i sam pristalica kluba i neko ko je rodom upravo iz ovog mesta.

Kao mladić je igrao za Reding i Oksford junajted, gde je ubrzo proveo čak deset godina kao trener mlađih kategorija. Novi Zeland je bio njegov putokaz napretka kao stratega, pa je nakon rada u Velingtonu i mlađim reprezentacijama ove zemlje, uz kratak period u rezervnom timu Stouka, a kasnije u Melburn Viktoriju i Mumbaju sa kojima je osvajao i pehare, prošle godine rešio da se oproba opet tamo gde je sve počelo.

To se ispostavilo kao sjajna odluka, a trenutno verovatno nema srećnijeg i ponosnijeg čoveka na njega od čuvenog Rona Etkinsona, danas 85-godišnjaka, koji je kao trener bio daleko poznatiji, ali je celu igračku karijeru proveo u redovima Oksforda. Sa njima je igrao u drugom rangu tri godine i postao rekorder po broju utakmica u opremi kluba.

Ron Etkinson Foto: PAUL BARKER / AFP / Profimedia

Popularni "Big Ron" čuven je i po tome što je bio poslednji trener Mančester junajteda pre Ser Aleksa Fergusona i za to vreme osvojio tri pehara, a koliko je novi član Čempa vezan za prezime Etkinson govori i podatak da je njegov brat Grejem najbolji strelac u istoriji ekipe.

Sledeća godina za njih će sigurno biti prelazna i ako nju izguraju možda bi mogli da se nadaju i povratku u elitu ili zavidnom rezultatu u nekom kup takmičenju, poput onog koji su ostvarili 1986. kada su osvojili Liga kup pobedom protiv Kvins Park Rendžersa od 3:0.

Simpatičan tim u svojim redovima nema imena koja su poznata široj fudbalskoj javnosti, posebno ne kod nas. Ljubitelji Čelsija i Liverpula, kao i poznate igrice "Football Manager", možda se sećaju imena Džoša Mekekrana ili Kamerona Branagana, fudbalera koji trenutno nose vezni red Oksford junajteda.

Podsetimo, pored njih u Čempionšip su direktno sa prve dve pozicije na tabeli Lige 1 ušli Portsmut i Derbi.

(Telegraf.rs)

Video: Haos na ulicama Londona do kasno u noć: Orilo se "It's coming home"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA