≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najveća krađa u istoriji fudbala: Sudija zbog "prigovora" isključio gluvonemog hrvatskog igrača

M. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

U istoriji fudbala bilo je raznih sudijskih nepravdi, pa i očiglednog "naginjanja" na stranu jednog tima, ali ova utakmica ostaće upamćena kao najočiglednija krađa svih vremena

  • 5
Crveni karton, fudbal, fudbalski sudija Foto: Shutterstock

Kada su u pitanju veliki klubovi, navikli smo da sudije "naginju" na njihovu stranu. Ali ono što se desilo pre ravno 40 godina, toliko je iznerviralo ljubitelje "najvažnije sporedne stvari na svetu" da su tu utakmicu morali da proglase za "najveću krađu svih vremena". Kulminacija te neverovatne pljačke bio je crveni karton zbog prigovora, i to, ni manje ni više, gluvonemom fudbaleru Rijeke, legendarnom Damiru Desnici.

O kakvoj se krađi radi, možda najbolje ilustruje podatak da i španski sportski mediji s vremena na vreme pišu o ovoj utakmici.

A ta krađa desila se zato što je madridskom Realu pretila eliminacija već u šesnaestini finala tadašnjeg Kupa UEFA, i to od Rijeke.

Za Real su tada igrale legende kao što su Emilio Butragenjo, Hoze Antonio Kamačo, Lozano, Sančiz, Galjego... U to vreme, krem svetskog fudbala.

S druge strane, za Rijeku su nastupali Nenad Gračan, Adriano Fegic, Srećko Juričić, Damir Desnica... Igrači kojih se danas mahom sećaju oni matoriji ljubituelji fudbala ili veliki fanovi kluba iz Rijeke.

Prva utakmica, koja je odigrana 24. oktobra 1984. godine, bila je najlepša fudbalska bajka za fudbalere i navijače kluba sa Kantride.

Počelo je tako što je Fegić u 30. minutu, preciznim udarcem s petnaest metara ulevo od gola, doveo "bijele" u prednost.

Kantrida je eksplodirala, navijači su bili u transu. Totalni autsajder na papiru vodio je protiv svetski čuvenog "kraljevskog kluba".

Bio je to početak najlepše fudbalske bajke za Riječane...

Samo deset minuta kasnije Danko Matrljan je, što bi fudbalski komentatori rekli, bio najprisebniji u gužvi u šesnaestercu, sjajno se zagradio, te je prelepim poluvolejem iz okreta povećao na 2:0.

Kantrida je ponovo eksplodirala, tribine su se orile, svi su već videli da Rijeka može da dotuče najvećeg mogućeg protivnika.

Na poluvreme se otišlo sa rezultatom koji je retko ko sanjao, a koji je nagoveštavao da snovi mogu da budu i mnogo veći.

Tako je i izgledalo kada je do lopte ponovo došao Fegic, koji je u 58. minutu uputio projektil sa oko 30 metara i naterao čuvenog golmana Migela Anhela da treći put kapitulira.

Reći da je Kantrida u tom trenutku ponovo eksplodirala bilo bi suviše blago. Možda je bliži izraz - eruptirala.

"Teško je opisati radost gledalaca ovde na stadionu, koji ne sede već su na nogama. Pozdravljaju svoju Rijeku koja igra sjajno i pošteno se odupire uglednom klubu kao što je Real", rekao je tokom prenosa sada pokojni Boris Mutić, legendarni fudbalski komentator.

U 82. minutu je Isidro iz brze kontre uspeo da smanji na 3:1.

Tim rezultatom je prva utakmica i završena, a taj 24. oktobar 1984. godine ostao je zlatnim slovima upisan u istoriju Rijeke.

Ali, igrao se i revanš. I to kakav...

Realu je na stadionu Santjago Bernabeu bila potrebna pobeda od 2:0, pošto se tada računao gol u gostima. Naravno, s obzirom na prvu utakmicu i način na koji su Riječani pomeli "kraljeviće", niko nije verovao da će to biti lak posao. Štaviše, bilo je mnogo onih koji su bili ubeđeni da će Real ispasti, odnosno da će Rijeka proći dalje.

Ali, niko od tih optimista nije računao na to da će Real na terenu imati 12 igrača, a da će Rijeka završiti utakmicu sa mnogo manjim brojem.

Taj 12. igrač Reala bio je niko drugi do glavni sudija, Belgijanac Rodžer Šeters. Ono što je uradio ušlo je u fudbalske anale...

Prvih pola sata igre prošlo je bez golova. Nervoza u "kraljevskom klubu" je rasla, trebalo je nekako nadoknaditi dva gola zaostatka.

Prva "pomoć" sudije desila se u 34. minutu, kada je Milenković dobio drugi žuti karton, pa su Riječani ostali sa deset igrača.

Ipak, ni to nije pomoglo Realu koji se mučio da dođe do gola, pa je sudija u 67. minutu svirao najblaže rečeno prestrog penal za Madriđane.

Sa bele tačke precizan je bio Huanito, te je Real poveo sa 1:0.

A onda se, u 74. minutu, desila najveća moguća sramota ne samo za sudiju, već i za klub koji se kiti nadimkom "kraljevski". Sudija Šeters da je Damiru Desnici, jednom od najboljih igrača riječke ekipe, drugi žuti karton zbog - prigovora!

Džabe su njegovi saigrači pokušavali da objasne Šutersu da Desnica ne može da prigovori jer je gluvonem.

Tada je već bilo jasno da će se oni snovi o eliminaciji Reala teško ostvariti, pošto su Riječani ostali sa devet igrača.

Da je tako, bilo je jasno svega pet minuta kasnije, kada je Santiljana uspeo da uz mnogo sreće srećno loptu u mrežu Riječana za 2:0. S tim rezultatom Madriđani su prolazili dalje.

Svega tri minuta kasnije, legendarni Horhe Valdano iskoristio je pometnju u šesnaestercu Riječana i pogodio za 3:0. Snovi navijača kluba sa Kantride su ubijeni na brutalan način, bilo im je potrebno čudo da sa dva igrača manje daju gol i izjednače. Nada je bila samo teoretska.

Ali, sudiji Šetersu to očigledno nije bilo dovoljno... Ubio im je i tu nadu, pošto je u 88. minutu dao crveni karton Tičiću. Čini se, za svaki slučaj.

Rijeka je utakmicu završila sa osam igrača, a igrači i navijači Reala slavili pobedu kao da je zaslužena.

"U toj revanš utakmici belgijski sudija Rodžer Šeters doslovno nas je uništio isključivši Milenkovića, Tičića i mene. Posebno je bila farsa moje isključenje, zbog mog navodnog prigovora. Šta se ustvari desilo, sudija je svirao prekid, a ja sam nastavio da trčim... Kada sam video da svi stoje, izbio sam loptu u aut, a sudija me je isključio uz obrazloženje da sam prigovarao. Nešto nezapamćeno u istoriji fudbala. Samo znam da je tog sudiju UEFA doživotno suspendovala, međutim ostaje žal što nas je Real izbacio, a bili smo bolji", objasnio je svojevremeno Damir Desnica.

Iako će 7. novembra biti punih 40 godina od te utakmice, sećanje na nju ne bledi. Zbog onoga što se desilo ostaće zauvek upamćena kao jedna od najvećih fudbalskih krađa svih vremena. S punim pravom.

(Telegraf.rs)

Video: Svi "gresi" Srđana Obradovića: Dosije fudbalskog arbitra osuđenog na zatvor zbog nameštanja!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krle

    24. maj 2024 | 09:09

    I danas se mnogi kompleksaši raduju kada dobiju meč, ili osvoje titulu, nepravedno. Pravedna borba je odavno zaboravljeni pojam.

  • drago

    24. maj 2024 | 09:59

    Ove godine Bajern u fudbalu, prošle Partizan u košarci,pa čitav spisak njihovih muvačina unazad,baš je bilo pre neki dan u štampi. Oni samo tako mogu da kraljevski funkcionišu.

  • Zlatko

    24. maj 2024 | 14:02

    Čuveni Srbin, Damir Desnica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA