ROBIJAŠKA ČETVORKA: Predsednici Partizana, Zvezde, Hajduka i Dinama bili u zatvoru!

Udaranje kolima policajca, muljanje s transferima, petljanje s privatnim biznisom i ogromno bogaćenje - to su samo neki od razloga zbog kojih su čelnici najvećih klubova bivše Juge završili iza brave

  • 9

Nisi bio predsednik četiri najveća kluba bivše Jugoslavije, Crvene zvezde, Partizana, Dinama i Hajduka, ako barem u jednom trenutku svog života nisi bio u zatvoru!

Ovom devizom mogu da se vode Dragan Džajić, Dragan Đurić, Zdravko Mamić i Nadan Vidošević. Svi oni su morali da provedu neko vreme u ćeliji. Najčešće od svih za sada Mamić, ali se tamo najmanje zadržao. Zagrebački šoumen je, za razliku od ostale trojice, uspevao da boravak između rešetki alhemičarski pretvori u nove poene.

Prvi put, barem ako je verovati dokumentima dostupnim javnosti, prvi čovek Dinama iz Zagreba je pred sud morao zbog bahatosti. Dogodilo se to 1995. kada je bežeći od pauka u cetru Zagreba, glava „modrih" zakačila policajca svojim „jaguarom". Sudski proces je trajao „samo" devet godina, a povređeni policajac je na kraju odjednom izgubio pamćenje vezano za taj događaj.

Pre 11 godina Mamić je odlučio da usred gradske skupštine pesnicama odgovori na neizdavanje dozvole za gradnju nebodera. Na meti mu se našao glavni gradski arhitekta, koji je uprkos podršci tužilaštva da istraje u sudskom procesu vrlo brzo povukao tužbu protiv Mamića. Šamaranje funkcionera Rijeke 2006. koštalo je Mamića sudske kazne od stotinak evra, iako se incident dogodio na stadionu i bilo je svih elemenata o pokretanju krivičnog postupka.

Poslednji ispad Mamić je napravio u ne baš pravo vreme, dok je zemlja opijena mirisom ulaska u Evropku uniju pokušavala prikriti sve ono što tamo nije prikladno. Uputio je pretnje ministru, koji je poreklom Srbin i morao je u zatvor.

Kako su godine prolazile na čelu Partizana, Dragan Đurić je dobijao sve veću hrabrost u medijskim nastupima. Šaljiv po prirodi, umeo je da "zasvira" po mikrofonu, ali i da Jojića prekrsti u Šojić posle velike pobede u derbiju. Pre nekoliko dana morao je u policiju. Dobio je 30 dana istražnog zatvora zbog navodno sporne pivatizacija Veterinarskog zavoda. Stavlja mu se na teret da je preko te firme nelegalno stekao 220 miliona dinara koristi.

Dragan Džajić je nekada bio veliki fudbaler, doveo je Crvenu zvezdu do krova Evrope, ali je na kraju i sam završio u pritvoru. Slika na kojoj ga policajci odvode u maricu obišla je svet. Na teret mu se stavljalo, između ostalog, da je prisvojio 5,1 milion evra od prodaje Gorana Drulića u Saragosu. Proveo je prvi čovek Zvezde dva meseca i zatvoru, da bi posle kratkog poravka na lečenju pušten kući sedam dana posle odluke suda o ukidanju pritvora.

Potom se dogodio jedan ne baš učestao slučaj, ali zakonski po propisima, Džajić je aboliran od strane predsednika Tomislava Nikolića iako je krivični postupak bio u toku. Nedugo potom pristao je i da se na nagovor određenih ljudi vrati u fotelju predsednika Zvezde.

Pred kraj prošle godine i Nadan Vidošević, nekadašnji čelnik Hajduka i tokom 90-ih predsednik tamošnjeg Saveza, dobio je lisice i smeštaj u tamošnjem zatvoru. Njemu su došle glave malverzacije kojima je zadio 4,2 miliona evra na mestu predsednika Privredne komore Hrvatske . Iako je odavno napustio splitske "Bile", Torcida nije zaboravila činjenicu da je dok je Hajduk propadao on nekoliko puta uvećao lično bogatstvo.

- Sa zakašnjenjem od dvadesetak godina... Smeće, želimo ti dug život i doživotni zatvor - napisala je Torcida.

Ne zaboravimo i da su nekadašnji predsednici Vojvodine i OFK Beograda, pokojni Ratko Butorović, a i Zvezdan Terzić takođe morali da provedu određenu vreme u pritvoru.

Pre četiri godine Zvezdan Terzić se predao policiji posle više od dve godine bekstva. Zbog navodnih malverzacija prilikom prodaje igrača OFK Beograda Terzić je proveo sedam meseci iza rešetaka, da bi potom pušten da se brani sa slobode, dok je Srbijom 2008. kružio snimak hapšenja Butorovića sa obaranjem na zemlju i stavljanjem lisica.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobar do koske

    17. januar 2014 | 17:56

    I jedino se od njih 4 abolirani shikao u pedu,zato je i hteo da produzi boravak ali su ga na njegovu zalost abolirali !!! PARTIZAN NAJVECI BREND SRBIJE !!!

  • ne volem fmp

    17. januar 2014 | 17:50

    Samo sto ovaj abolirani,on nije krao,on je samo uzimao procenat od prodaje igraca. Sta ce covek,muka naterala, treba za bazen,treba za vilu,treba deci za silikone.

  • Nikola

    17. januar 2014 | 17:28

    Mamić je CAR!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA