≫ 

Danci, Nemci, Englezi i Holanđani prave najveći problem Kataru i FIFA-i pred start Mundijala

Selekcije ovih zemalja se čvrsto drže prvobitne ideje da kapiteni tih reprezentacija u Kataru nose trake sa porukom "OneLove"

  • 7
fudbalska reprezentacija nemačka - mađarska navijači Foto: Tanjug/AP

Predsednik Svetske fudbalaske federacije Đani Infantino dan pred otvaranje Mundijala održao je zapažen govor u kojem je, pored ostalog, nazvao sve kritike Evropljana na račun Katara licemernim, u pokušaju da relaksira atmosferu pred start najvećeg sportskog događaja ove godine.

Ipak, Evropljani, predvođeni Nemcima, Holanđanima, Dancima, Velšanima, Englezima, Belgijancima, ne žele da popuste u svojoj inicijativi, u ideji koja im je vrlo bitna, da kapiteni ovih reprezentacija nose specijalno kreirane trake oko ruku.

"One love" je inicijativa koja je potekla od selekcija ovih država i rezultat toga su kapitenske trake duginih boja, a čitava ideja je zapravo borba protiv diskriminacije koja postoji u Kataru.

FIFA, kao i organizator Mundijala, u najmanju ruku nisu srećni zbog "fronta" koji se oformio, pa je Svetska fudbalska organizacija, dva dana pred start turnira, predložila kompromisno rešenje - kreirala je kapitenske trake koje bi, nadaju se, bile idealno i pomirljivo rešenje i za pomenute selekcije, ali i za Katar.

Ipak, iz tabora Holandije, kao predvodnice ovog fronta, stigao je negativan odgovor na predlog FIFA.

Fudbalski savez Holandije i kapiten Virdžil van Dajk su odlučili da se, ipak, drže svog plana da tokom Svetskog prvenstva u Kataru koriste traku "OneLove", koja promoviše jednakost u pogledu porekla, rase, pola i seksualnosti.

- Primili smo pismo od FIFA-e o u vezi sa kapitenskom trakom. To nam ukazuje da je FIFA takođe dizajnirala neku vrstu trake koja nosi poruku o inkluziji. To je jako lepo, iako inicijativa malo kasni. Odlučili smo da koristimo samo svoju traku, dakle "One Love" - potrdio je predstavnik FS Holandije Jap Paulsen.

Video: Sportcast Telegraf #SO1: Pa dobro, sigurno: Fuca, katar i još ponešto - gost Marko Đurovski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    19. novembar 2022 | 19:46

    Nije mi jasno zašto Holanđani misle da su njihovi zakoni bolji od recimo Katarskih?Eto žitelji Katara misle da su njihovi zakoni bolji i logičniji od Holandskih Da li sada kada bude neko SP u Holandiji zemlje poput Katara,Irana, Saudijske Arabije..treba da se bune protiv zakona gde je dozvoljen alkohol, korišćenje droga, dozvoljena i legalna prostitucija, homoseksualni brakovi i usvajanje dece, još malo će biti ozakonjena i pedofilija i da nose neke transparente?Mnogo su se ovi zapadnjaci istripovali da su bitni.

  • tesla

    19. novembar 2022 | 19:36

    Ostanite kod kuce ako vam neodgovara nemorate u katar niko vas netera

  • Dragan -Minhen

    19. novembar 2022 | 20:34

    Svuda oni da zabiju noseve i nameću svoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA