Neka igre počnu u ime 6.500 mrtvih duša: Srbija ne mora ništa, a može mnogo

Čekamo, nadamo se najboljem, Mundijal je naša velika šansa da krunišemo sve što smo dosad napravili, da se zabavimo, da zaboravimo na muke, da se svetu predstavi "Piksi-ball" koji nam je vratio veru u to da smo, ipak, evropski Brazilci. Danas počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu!

  • 7
Katar Svetsko prvenstvo fudbal Foto: MN Press/Marko Metlaš, Tanjug/AP, Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Svetsko fudbalsko prvenstvo u fudbalu, 22. po redu u organizaciji FIFA i Katara, počinje danas najpre svečanim otvaranjem, kažu biće najspektakularnije ikad, jer, ipak, Katar je to, pa potom i prvom utakmicom, i jedinom danas, između selekcije domaćina i Ekvadora (20) na stadionu "Al-Bajt" u Dohi.

U pitanju je grupa A u kojoj su još Senegal i Holandija.

Fudbalski stadioni, Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru 2022. Foto: Tanjug/AP

Posle svega, konačno, dočekasmo i to, kreće da se priča samo o fudbalu.

Teško da je dosad ijedan Mundijal bio toliko izbombardovan kritikama i osudama na račun domaćina kao što je to slučaj sa Katarom koji je mesecima bio na udaru mnoštva međunarodnih organizacija za ljudska prava zbog, kako se otkrilo (prvi o tome pisao Gardijan), odgovornosti za pogibiju više hiljada radnika, migranata, koji su, poput modernih robova, radili, živeli, spavali i dirinčili, dizali iz peska mundijalski kompleks bez adekvatne zaštite na radu.

Pojedini izveštaji kažu da je bilo 6.500 zabeleženih smrtnih slučajeva (toliko je prijavljeno ambasadama država odakle dolaze) pa su najuticajnije evropske zemlje, predvođene Nemačkom, Holandijom, Danskom, Engleskom, Velsom, uz nešto tek malo tišu podršku još nekolicine reprezentacija alarmirale čitav svet o tome šta se zaista zbiva u zemlji domaćinu Svetskog prvenstva.

Katar je sve vreme uporno i oštro, kategorički negirao takve optužbe, minimizirao broj preminulih na jednocifrenu brojku, time još više rasplamsao srdžbu Zapadnog sveta koji se nije dao umiriti, nije odstupao od stava da je dodela domaćinstva Mundijala državi koja diskriminiše ljude po raznim osnovama, jedna velika greška.

Poseban pečat pozivu na bojkot Svetskom prvenstvu u Kataru dale su i velike ultras grupe u Nemačkoj snažnim i jasnim porukama iz kola u kolo.

FK Borusija Dortmund fanovi bojkot Katara Foto: Tanjug/AP

To je i sam priznao niko drugi do čovek koji je proglasio Katar organizatorom Svetskog prvenstva 2022, bivši predsednik FIFA Sep Blater, čovek koji je prošlog leta optužen za korupciju i zauvek diskvalifikovan sa svoje pozicije.

- Izbor Katara bio je velika greška. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da Sjedinjene Američke Države dobiju domaćinstvo Svetskog prvenstva 2022. godine. To je trebalo da bude gest mira za ove dve zemlje, jer bi dobile priliku da jedna za drugom organizuju Svetsko prvenstvo - rekao je Blater nedavno za švajcarske medije.

Optužbe su bile gotovo utemeljene, opšteprihvaćene, Katar je proglašen krivim bez suđenja, ali nazad se nije moglo, to bi tek bio skandal za ionako poljuljanu reputaciju FIFA.

Kataru je dato "zeleno svetlo" i danas imamo to što imamo, preskupi događaj koji nije za svačiji džep, ali je za svačije oko pa ćemo od danas pa do 18. decembra svedočiti najboljim utakmicama koje se mogu videti na najvećoj smotri najboljih fudbalera sveta.

maradona Foto: Tanjug/Ap

Bolje od toga ne može. Nadmetanja i dalje prisutnih velikana Mesija, Ronalda, pa Azara, Embapea i ostalih velikana skrenuće pažnju na lepotu igre, na ono zbog čega svi sa nestrpljenjem čekamo prvi jesenji šampionat sveta u fudbalu. Prvi i psoeldnji put da je tako, kako je rekao prvi čovek FIFA Đani Infantino.

Biće ovo i prvo skoro pa "bezalkoholno" prvenstvo sveta. Katar neće protiv svojih svetih zakona, viši su i jači od zakona FIFA, alkohol se neće točiti na samim stadionima, ta odluka je doneta samo dva dana pred start Mundijala - i neprijatno je iznenadila mnoge. Piva i ostalih srodnih zadovoljstava za masu neće biti svuda i u svakom trenutku, samo u posebnim zonama rezervisanim za tu vrtu ugođaja, a biće i zona za trežnjenje, ako se ipak pretera u konzumaciji kada se navali da se preduhitre "rokovi za ispijanje".

pivce Foto: Tanjug/Ap

Za Srbiju Mundijal počinje 24. novembra protiv najatraktivnijeg mogućeg protivnika, Brazila.

Piksijevi Orlovi spektakularnijeg rivala za merenje sopstvene snage jednostavno nisu mogli da požele. Silno želimo da se Nejmar i družina provedu kao Portugalci onomad, da tuguju kao što je Ronaldo skoro plakao pre godinu dana kada smo iz Lisabona poslali poruku da dolećemo u Katar direktnim letom.

U međuvremenu smo jačali, očvrsli još više, još bolje se uigrali, selektor je hranio naciju svojim optimizmom, ozračio nas pozitivnim duhom i učvrstio nam uverenje da fudbaleri zaista mogu da pariraju moćnim Brazilcima, da nam Kamerunci ne mogu napraviti problem i da ćemo se revanširati Švajcarcima za bolan poraz na minulom Mundijalu.

Vreme prolazi, a mi sve više verujemo u takav scenario. Takvi smo, lako nas je zapaliti. Lep je osećaj, nećemo ga kvariti defetizmom.

Na kraju, neka bude kao što je Piksi rekao pre polaska iz staropazovačke baze Orlova: "fudbaleri ne moraju ništa, a mogu mnogo, neka bude ovo drugo".

Baš tako i nikako drugačije.

Neka igre počnu, za 6.500 mrtvih duša...

Raspored utakmica Srbije na Svetskom prvenstvu

24. novembar

Brazil-Srbija (20:00, stadion Lusail)

28. novembar

Kamerun-Srbija (11:00, stadion Al Janub)

2. decembar

Srbija-Švajcarska (20:00, stadion 974)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dar mar

    20. novembar 2022 | 09:56

    Sama cinjenica da je Amerika trebala da bude domacin umesto Katara ,sve govori ,a znamo koliko Amerika voli islam ,dokazano vise puta ,koliko voli svakoga na kome moze da sprovede brutalnu silu! Ona stara kaze ,,vazno je ko je rekao a ne sta je rekao "! 6.500 mrtvih ,pa ni u Siriji se nije ginulo toliko od bombi ,sta su radili ti radnici ,skakali sa stadiona???? Gomila gluposti,ali vreme se menja ,vise se niko ne klanja Americi ! Orlovi ,srecno !!!

  • Зимоњић Јанко

    20. novembar 2022 | 08:54

    Нека им је са срећом! Имали смо много добрих генерација, нажалост прегршт лоших резултата. Надамо се да ће ова генерација направити разлику. Само напријед и храбро. Слободарска Херцеговина је и овако и онако уз вас!!!

  • Boža zemunac

    20. novembar 2022 | 08:38

    A jel Gardijan pisao o MILOSRDNOM ANĐELU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA