≫ 

Domaćin lako potučen na otvaranju Mundijala: Ekvadoru pobeda protiv Katara, Ener Valensija dva puta u metu

Južnoamerikanci su odlično otvorili ovu svetsku smotru

  • 83
Katar i Ekvador su otvorili Svetsko prvenstvo Foto: Tanjug/AP

Svetsko prvenstvo u Kataru je zvanično otvoreno na spektakularan način u Al Koru, ali to nije poguralo domaću selekciju da bolje odigra protiv selekcije Ekvadora koja je slavila sa 2:0 u grupi A. Prve golove na ovom izdanju Mundijala postigao je kapiten južnoameričke selekcije Ener Valensija koji je pogodio dva puta u metu za trijumf svoje selekcije.

Dobio je Katar priliku, samim domaćinstvom, da se takmiči sa najboljim ekipama sveta, ali je odmah na startu shvatio gde će mu biti mesto do kraja grupne faze.

Ekvador, koji je na papiru treća po snazi reprezentacija u ovoj grupi gde se nalaze još pomenuti Katar, kao i Holandija i Senegal, odigrao je jednu veoma dobru i taktički sigurnu utakmicu.

Sve to je podržano od strane Enera Valensije koji je pokazao zbog čega je, sa razlogom, označen kao najveća zvezda u ovoj utakmici. Napadač i kapiten Ekvadoraca je postigao dva pogotka, a malo ga je delilo i od het-trika.

Prvi pogodak na ovom Mundijalu viđen je već u trećem minutu utakmice, ali je VAR tehnologija ukazala na minimalan ofsajd Toresa koji je kasnije asistirao Valensiji za gol.

Katar i Ekvador su otvorili Svetsko prvenstvo Foto: Tanjug/AP

Svi su se zapitali o čemu se radi, jer niko golim okom nije mogao da shvati ko se to našao u nedozvoljenoj poziciji. Ipak, stiglo je objašnjenje da je upravo Tores bio za kopačku ispred protivnika, tako da se ostalo na 0:0.

Ipak, 13 minuta kasnije je Valensija uspeo da se upiše po prvi put u listu strelaca - sam je izborio penal nakon što ga je golman Al Šeb srušio, a onda je sa bele tačke pogodio donji desni ugao za vođstvo Ekvadora.

U 31. minutu je stigao i drugi gol Ekvadora i Valensije. Presiado je centrirao sa desne strane i pronašao svog napadača na drugoj stativi, a ovaj nije mnogo oklevao, već je tukao gulavom uz levu stativu za 2:0.

Nakon prvog dela igre, u drugom nismo videli mnogo od fudbala, samim tim što je Južnoamerikancima bilo svejedno šta će se i desiti usled njihovog dvostrukog vođstva.

Katarski tim je zapratio u dva navrata, ali je to bilo premalo da bi se domaćin "ovajdio" na startu ovog šampionata. Očigledna je bila razlika u kvalitetu dva tima, a ovo je pre svega opomena domaćoj selekciji šta bi moglo da je očekuje do kraja samog takmičenja.

TOK MEČA

90+5. minut - KRAJ! Ekvador je savladao Katar sa 2:0.

90. minut - Pet minuta nadoknade i Ekvador već može da slavi svoju prvu pobedu na ovom izdanju Mundijala.

85. minut - Dve opasne prilike na obe strane! Prvo Estrada prespor da izađe 1 na 1 sa golmanom, a onda i Muntari tuče sa druge strane iz voleja preko gola.

82. minut - Tri prekida za Ekvador i sva tri bačena niz topli vetar u Al Koru. Nije bilo novih pretnji po gol Katara, ali se čini da je pobednik već odavno rešen, iako se domaćin oslobodio u nastavku.

77. minut - Bilo je jasno da nije Ener Valensija isti onaj koji je postigao dva gola nakon što je osetio bol krajem prvog dela igre. Tada se već razmišljalo da napusti igru, ali je tek sada dobio zamenu u vidu Sifuentesa koji će igrati povučenije od njega, u veznoj liniji.

75. minut - Posle jedne dobre akcije, Afif je šutirao sa 25 metara, ali je to otišlo daleko iznad prečke.

72. minut - Pokušava i Katar izmenama da učini nešto više, da probudi svoje redove. U igri su Muntari i Vad, a na odmor idu kapiten Al Hajdos i Almoez Ali.

67. minut - Evo i prve izmene na ovom susretu: Sarmiento je zamenio Ibaru u veznom redu, tako da neće biti prevelikog "tumbanja", iako je utakmica ušla u mirnije tokove i u ovim momentima ne vidimo nešto mnogo od igre.

61. minut - Pedro Migel je došao iz drugog plana i glavom dobro reagovao na centaršut, ali je poslao loptu nekoliko centimetara pored gola Ekvadora. Budan je Katar.

57. minut - Katar je i dalje bezopasan. Ukoliko se izuzme šut u poslednjim sekundama prvog poluvremena, domaćin ovog takmičenja nije zapretio niti jednom protivniku. I taj šut nije naterao Galindeza da zagreje šake.

50. minut - Ne srlja Ekvador, čeka polukontre i prostor da dođe i do trećeg gola. Videli smo nešto od Presiada što ne liči ni na centaršut ni na šut, pa nije bilo ni iskorišćeno na pravi način.

46. minut - POČEO JE DRUGI DEO IGRE!

Katar i Ekvador su otvorili Svetsko prvenstvo Foto: Tanjug/AP

45+5. minut - POLUVREME! Ekvador golovima Enera Valensije drži sve pod kontrolom i ako je sudeći po trenutnom stanju, nema sumnje da će Južnoamerikanci lako do prvih bodova na ovom Mundijalu.

45. minut - Orsato je dodao pet minuta usled dužih pauza i dva gola, tako da još uvek ima dosta vremena za novu promenu rezultata.

42. minut - Prekid je u toku nakon što je Valensija, strelac oba gola, završio na zemlji, te je morao da sačeka medicinsku pomoć, a onda je i klecajući napustio teren.

38. minut - Ekvador je sada u nedaumici da li da se povuče ili da nastavi da napada. Svaka izgubljena lopta Katara je potencijalni kontra napad koji može da već sada kompletno odluči pobednik na ovom susretu (ako već nije odlučen).

32. minut - Evo prvog šuta Katara ka golu protivnika. Nije bilo krajnje opasno, Galindez nije imao problema, ali je bitno da vidimo želju kod domaćina da ne klone odmah duhom.

31. minut - GOOOOOOOL! VODI EKVADOR 2:0! Ponovo je Valensija strelac. Visoki napadač se odlično pozicionirao nakon centaršuta Presiada sa desne strane, pa sa druge stative skočio i glavom pogodio upravo taj bliži ugao. Potpuno zasluženo.

29. minut - Orsato učestalo maše kartonima od starta meča, pa je posle golmana Al Šeba i Almoeza Alija u ekipi domaćina, žuti karton zaradio i Kaisedo na drugoj strani.

26. minut - Posle skoro pola sata igre, 62 odsto poseda lopte je na strani Ekvadora koji u potpunosti kontroliše igru, ali nije otišao dalje od jednog šuta u okvir gola. Sa druge strane, katarska selekcija je samo jednom uspela da dođe do 16 metara, a sve ostalo je teška muka i preživljavanje domaćina da ostane makar na -1.

20. minut - Ovo je umalo bila nova promena rezultata, ali je Estrada bio nešto kraći pri centaršutu, te se sudario sa čuvarom mreže Al Šebom. Golman domaćina je na konstantnim mukama i samo je pitanje vremena kada će ponovo kapitulirati.

16. minut - GOOOOOOOOL! VODI EKVADOR! Sada nema spasa i videli smo prvi gol na Mundijalu. Ener Valensija se posle jedne dobre lopte probio, izašao 1 n 1 sa golmanom koji ga je srušio, te sudija Orsato nije imao nedaumica da je u pitanju penal. Upravo je napadač i kapiten Ekvadora preuzeo odgovornost i hladne glave pogodio donji desni ugao.

10. minut - Prvih 10 minuta je totalno u svetlu Južnoamerikanaca koji konstantno napadaju i ubacuju loptu sa strane u šesnaesterac. Čini se da golman Katara Al Šeb nije baš najsigurnije ušao u ovaj duel, tako da je nekoliko puta reagovao na ne baš najbolji način.

3. minut - Poništen pogodak Ekvadora posle reakcije VAR-a! Posle nekoliko puta vraćenog snimka, niko nije mogao da primeti taj ofsajd koji je iz sobe ustanovljen tehnologijom. Tores je makazicama zahvatio loptu posle greške golmana, a Ener Valensija je glavom sproveo u mrežu. Sudija Orsato je čekao neko vreme i dosudio ofsajd, iako nikome nije jasno ko je to bio u nedozvoljenoj poziji. Ipak, ustanovljeno je da je pri centaršutu postojao nepravilan stav napadača Ekvadora, te da je upravo to poništilo prvi pogodak.

1. minut - SVETSKO PRVENSTVO JE POČELO! Lopta se zakotrljala u Kataru!

Sastavi: 

Katar: Al Šeb - Pedro Migel, Al Ravi, Kuki, Hasan, Ahmed - Budiaf, Al Hajdos, Hatem - Afif, Amoez Ali.

Ekvador: Galindez - Estupinan, Hinkapi, Tores, Presijado - Ibara, Kaisedo, Mendez, Plata - Estrada, Valensija.

PRE MEČA

Otvaranje Mundijala 

Svečan ceremonija će biti održana na stadionu Al Bajt gde će biti i odigrana prva utakmica ovog izdanja Mundijala.

Sagrađen je 2021. godine i može da primi 60 hiljada navijača. još šest mečeva grupne faze će biti odigrano na ovom zdanju, te po jedna osmine i četvrtine finala, ali i biti odlučen jedan finalista turnira.

U ulozi glavnog naratora programa je legendarni američki glumac Morgan Frimen, a upravo se ređaju performeri na stadionu u Kataru, a prvi na redu bio je Jung Kok, pevač iz Južne Koreje.

U vezi meča

Čekao se momenat koji je upravo došao! Mundijal će danas od 17 časova zvanično biti otvoren utakmicom između domaćina i južnoameričke selekcije na Al Bajt stadionu u Al Koru.

Katar je pokušao da se na najbolji mogući način pripremi za smotru gde će definitivno biti autsajder, ali će pokušati u grupi sa Ekvadorom, Holandijom i Senegalom da se domogne makar jednog boda.

U pripremnom periodu, u poslednja dva meseca, odigrao je četiri meča i sva četiri dobio.

Padali su nešto slabijeprofilni timovim poput Gvatemale (2:0), Hondurasa (1:0), Paname (2:1), a na kraju i Albanije (1:0).

Sigurno je da su Kataru ove sve pobede donele određeno samopouzdanje pred Ekvador koji je favorit u ovom susretu i od njega se, po svim parametrima, očekuje pobeda.

Nedelju dana pre početka svetske smotre, Južnoamerikanci su odigrali duel sa Irakom bez golova (0:0), što im ne ide baš na čast, a mreže su im mirovale i u septembru protiv Saudijske Arabije i Japana.

Ono što je sigurno jeste da Ekvador nije baš bio efikasan u poslednjih nekoliko meseci, ali je i odbrana prilično zategnuta shodno tome da u poslednjih šest prijateljskih duela nije primio niti pogodak, a dao je samo dva.

Video: Srbin i Hrvat zagrljeni poslali poruku iz Dohe: Da igramo četvrtfinale jedni protiv drugih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acko

    20. novembar 2022 | 17:19

    Kako mi ne dobismo ovako neke indijance u grupi nego bas na Brazil.

  • Luka

    20. novembar 2022 | 18:17

    Ovaj Katran je na nivou Donjeg Srema, sad igraju Svetsko i više nikad.

  • Djape

    20. novembar 2022 | 17:12

    Cist ofsajd. Naucite pravila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA