"Nije u šoldima sve"

Većina stvari može da se kupi, ali teško da je to i jedna utakmica na Mundijalu - jer je fudbal i dalje igra koja "ima dušu"

  • 2
Katar, Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani , Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani , FIFA President Gianni Infantino, Saudi Arabia Princ Mohammed bin Salman al-Saud Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP / Profimedia

Da se ne lažemo, nedavni dokumentarni film "FIFA Uncovered", koji se pojavio nekoliko dana pred početak Svetskog prvenstva, umnogome je bacila senku na ovaj Mundijal koji se održava u Kataru!

Pre svega po pitanju korupcije koja je, kako je u pomenutom filmu predstavljena, datira još od 1974. godine i od momenta kada su na čelo FIFA kao predsednik stigli Žoao Avelanž i generalni sekretar Sep Balter.

Blater je od 1998. godine nasledio Avelanža ne mestu predsednika FIFA i za vreme njegove vladavine Katar je dobio priliku da organizuje Svetsko prvenstvo koje je zvanično počelo utakmicom između domaćina i Ekvadora.

Upravo je ta utakmica i sam taj početak Mundijala doneo nove kontroverze kada je u pitanju finansijska moć Katara, odnosno mogućnost da kupe sve što im duša ište. Pa tako navodno i taj duel sa Ekvadorcima.

Tako je poznati novinar Ahdžad Taha, koji radi za britanski "ITV", tvrdio da su domaćini podmitili čak osam fudbalera Ekvadora, i to, sa 7.400.000 dolara, kako bi izgubili od Katara sa 1:0. Navodno se pozvao na nekih svojih pet izbora i tako je bez razloga bacio senku na Mundijal još pre njegovog otvaranja.

Naravno da je ta vest obišla svet veoma brzo i da je bila tema razgovora čak i među ekvadorskim navijačima koji su u velikom broju stigli na stadion "Al Bajt" u nedelju veče. Uostalom, imali smo prilike da vidimo jednog navijača Ekvadora kako katarskim šeicima tokom meča pokazuje na novac u trenutku kada je njegov tim postigao gol.

Možda je Katar stvarno kupio Mundijal, to nikada nećemo saznati. Možda su šlepere pune novca "strovalili" u Dohu kako bi napravili stadione i infrastrukturu, potrudili se da sve izgleda besprekorno jednostavno kada je u pitanju bilo kakav vid informacije (pogotovo kada je u pitanju prevoz), organizovali autobuske linije posebno za navijače kako bi stigli od tačke A do tačke B, ali optužiti ih tako javno da su kupili meč sa Ekvadorom je tako bezobzirno i licemerno od strane Engleza.

Otvaranje Svetskog prvenstva u Kataru Foto: Tanjug/AP

Svi oni koji su u nedelju veče gledali utakmicu, shvatili su da je Katar i te kako limitirana reprezentacija i da je za njih uspeh uopšte preći na protivničku polovinu. Pa čak su se i navijači na stadionu, gde se nalazila i ekipa Telegrafa, radovali bilo kakvoj smišljenoj akciji kao da su, u najmanju ruku osvojili titulu.

Međutim, moć medija je neverovatna i samo jedan "spin" je dovoljan da napravi ogromne probleme i, u ovom slučaju, ukalja najvažniju sporednu stvar na svetu. Dokaz je bio i onaj poništen gol Ekvadora na samom startu utakmice. Niko sem sudija nije video ofsajd i sve dok se na ekranima nije videlo zvanično obaveštenje i fotografija ofsajda, pojedini novinari su bili ubeđeni da su Englezi govorili istinu.

Ipak, fudbal je takva igra da baš i "nije u šoldima sve." Da, može da se namesti i namešta se, ali je i dalje jedina koja "ima dušu." Ko zna, možda su Englezi hteli da se osvete i zbog toga što su izgubili u trci sa Katarom za organizaciju Mundijala. Ako im je to i bila namera, onda su uspeli da naprave zbrku i bace ljagu na domaćina.

Video: Srbin i Hrvat zagrljeni poslali poruku iz Dohe: Da igramo četvrtfinale jedni protiv drugih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA