≫ 

Sve prštalo u Dohi: Englezi sa 6:2 demolirali Iran, Gordi Albion se igrao sa protivnikom na startu Mundijala

Ovo je bilo više nego silovito od momaka Gareta Sautgejta

  • 21
Engleska lako sa Iranom na Mundijalu

Foto: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Engleske startovala je jednom sigurnom pobedom u grupi B Svetskog prvenstva pošto je sa 6:2 razbila selekciju Irana u Dohi.

Gordi albion je sve rešio u samo 11 minuta golovima Džuda Belingema, Bukaja Sake i Rahima Sterlinga, a kasnije su Saka još jednom, Džek Griliš i Markus Rašford zatresli mrežu za amin debaklu protivnika.

Počasni pogoci za poraženu ekipu postignuti su od strane Mehdija Taremija.

Eksplozija golova je trajala od 35. do 46. minuta kada su Iranci totalno pali pred Englezima i primili tri gola, a od tada je samo praćeno kojom razlikom će završiti meč.

Jedna od, ako ne i najduža, nadoknada u istoriji Mundijala viđena je u prvom poluvremenu susreta kada je sudija iz Brazila pokazao da će se igrati još 14 minuta.

Svakako, opravdano je zbog situacije u kojoj je golman Irana Beiranvand, posle sudara sa golegom iz odbrane Hoseinijem, ostao na travi krvavom nosa. On je ležao sedam-osam minuta, potom pokušao da nastavi sa igrom, ali je po ustajanju odmah tražio izmenu.

Džud Belingem

Foto: Tanjug/AP

Nekako, sve je mirisalo na to da će Iranci doživeti katastrofu, a tome kumuje i podatak sa poluvremena koji je pokazivao da su imali samo 18 odsto posed lopte.

Samo se čekao trenutak kada će Englezi da pobedu, a prvi strelac je bio Belingem u 35. minutu. Veznjak je sačekao da njegovi saigrači ispletu akciju, ubacio se iz drugog plana kod centaršuta Luka Šoa, a onda sa nekih 9-10 metara glavom lobovao golmana Hoseinija i pogodio desni ugao.

U 43. minutu, posle kornera je skočio Megvajer u kaznenom prostoru, spustio loptu za Bukaja Saku koji je iz poluvoleja, iz prve tukao i pogodio gornji desni ugao za 2:0.

Englezi su uhvatili protivnika u mašinu i nisu ga puštali, a Rahim Sterling je na asistenciju Harija Kejna u 46. minutu samo postavio nogu i sa desne strane pogodio prvi ugao. Ovaj meč je već bio tada završen, a nije bilo ni poluvreme, shodno tome da je produženo za 14 minuta.

Sterling je u 62. minutu odradio odličan posao na sredini terena i probacio loptu do Sake koji je na individualni kvalitet plesao po ivici kaznenog prostora, fintirao dvojicu defanzivaca, a onda levom nogom pogodio levi ugao za poker Gordog albiona.

Taremi, napadač Porta, konačno je pokazao svoj kvalitet u 62. minutu i na niski centaršut sa desne strane savladao Pikforda sa prve stative. Svakako, pao je bedem Engleske koji je do ovoga momenta izgledao neprobojno (4:1).

Možda se osetio neki impuls, ali onda... Rašford je u 71. minutu elegantno iskoristio asistenciju Kejna i samo gurnuo loptu između štopera i golmana Irana, tako da je tada već pretila totalna katastrofa protivniku.

Tačka na ovaj meč stavljenna je u 90. minutu (iako je nadoknada trajala 10 minuta ?!), a Džek Griliš je zaključio ovu lepu za Englesku, ali katastrofalnu priču za Iran.

Ipak, bespotrebno je napravljen penal u 102. minutu od strane Erika Dajera, a Taremi je došao i do drugog kola sa bele tačke, ali je razlika bila i dalje više nego evidentna na kraju.

TOK MEČA

II POLUVREME

90+10. minut - KRAJ! ENGLESKA JE SLAVILA SA VELIKIH 6:1 NA STARTU MUNDIJALA!

90. minut - GOOOOOOOOL! DŽEK GRILIŠ STAVLJA TAČKU NA 6:1! Prelaka kontra, Vilson za Griliša i prazna mreža je ponovo pogođena.

86. minut - Još jedan jak nalet Engleza, ali nije kompletiran golom. Nije im ni potrebno, tako da nema štete po njih. Primičemo se samom kraju meča.

81. minut - Polako se ide ka završnici susreta, pobednik je odavno poznat i na Englezima je samo da privedu priču kraju na najmirniji mogući način.

76. minut - Taremi je jedini čovek u dresu Irana koji može definitivno da zapreti Englezi, pa iako je jasno ko će odneti pobedu, napadač je agilan i dva puta je držao Pikforda budnim. Ipak, oba puta u spoljni deo mreže je pokušaj završio.

71. minut - GOOOOOOL! ENGLESKA SERVIRALA PETARDU! Rašford je elegantno iskoristio asistenciju Kejna i samo gurnuo loptu između štopera i golmana Irana, tako da sada već preti totalna katastrofa protivniku.

65. minut - GOOOOOOOL! IRANCI DO POČASNOG GOLA! Taremi, napadač Porta, konačno je pokazao svoj kvalitet i na niski centaršut sa desne strane savladao Pikforda sa prve stative. Svakako, pao je bedem Engleske koji je do ovoga momenta izgledao neprobojno.

62. minut - GOOOOOOOOL! ENGLESKA VODI 4:0! Sterling je odradio odličan posao na sredini terena i probacio loptu do Sake koji je na individualni kvalitet plesao po ivici kaznenog prostora, fintirao dvojicu defanzivaca, a onda levom nogom pogodio levi ugao za poker Gordog albiona.

61. minut - Iranci pokušavaju da poguraju napred, uspeli su da ravnotežu makar malo uspostave, ali su ranjivi pozadi...

55. minut - Brza kontra je omogućila Sterling da ide 1 na 1 sa Moharamijem, ali je on brzopleto krenuo sa driblingom kako bi ušao u kazneni prostor i tako izgubio loptu. Nastavljaju Englezi da pritiskaju, iako je rezultat 3:0 u njihovu korist.

50. minut - Tripije je, posle faula nad Kejnom, imao idealnu priliku sa 20 metara da pogodi iz slobodnog udarca, ali je poslao loptu direktno u živi zid. Dosta nesvojstveno za beka Engleske koji je prilično prepoznat kao dobar izvođač slobodnih udaraca.

46. minut - POČEO JE DRUGI DEO IGRE!

Alireza Beiranvand, Engleska, Iran

Foto: Tanjug/AP

I POLUVREME

45+14. minut - GOTOVO JE PRVO POLUVREME! Engleska sa tri gola na svom kontu i čak 81 odsto poseda lopte sigurno korača ka prvoj pobedi na Mundijalu.

45+10. minut - Evo i prve ozbiljne prilike za Iran, Nuralahi je dobio loptu na volej, a onda je potpuno usamljen u kaznenom prostoru tukao daleko iznad prečke. Ovo je moralo mnogo bolje, ali videli smo impuls druge ekipe u Dohi.

45+6. minut - Sada pleše Gordi albion, rasterećenost mu to dozvoljava i ne bi bilo uopšte iznenađenje da postignu još jedan pogodak. Fali još taj završni pas, a Englezi se i ponašaju kao da je 0:0 i da im je potreban još jedan gol.

45+1. minut - GOOOOOOL! IRANCI SU SKROZ RAZBIJENI I SADA JE 3:0! Englezi su sada uhvatili protivnika u mašinu i ne puštaju ga, a Rahim Sterling je na asistenciju Harija Kejna samo postavio nogu i sa desne strane pogodio prvi ugao. Ovaj meč je već završen, a nije ni poluvreme, shodno tome da je produženo za 14 minuta.

43. minut - GOOOOOOOOL! EVO ENGLEZA i na 2:0! Posle kornera je skočio Megvajer u kaznenom prostoru, spustio loptu za Bukaja Saku koji je iz poluvoleja, iz prve tukao i pogodio gornji desni ugao.

Engleska lako sa Iranom na Mundijalu

Foto: Tanjug/AP

39. minut - Nastavljaju Englezi da pritiskaju, ali to više nisu kratki pasovi, već pokušaji da se loptama u prostor pronađu ofanzivci Kejn, Sterling i Saka.

35. minut - GOOOOOOOOL! ENGLESKA VODI! Samo se čekao ovaj trenutak, a strelac je bio Džud Belingem. Veznjak je sačekao da njegovi saigrači ispletu akciju, ubacio se iz drugog plana kod centaršuta Luka Šoa, a onda sa nekih 9-10 metara glavom lobovao golmana Hoseinija i pogodio desni ugao.

32. minut - Prečka Megvajera! Nakon kornera je štoper Engleske naleteo sa penala i tukao glavom, ali samo u okvir gola. Sve veći pritisak Ostrvljana.

30. minut - Sada su Englezi iskombinovali po desnoj strani, Saka je ubacio loptu u kazneni prostor, ali Mejson Maunt je gađao sa 7-8 metara i prve stative u spoljni deo mreže.

27. minut - Pokušao je Saka da sam iskreira priliku, šutirao je unutrašnjim delom levog stopala, ali je ta lopta samo zagrejala Hoseinija.

25. minut - Englezi nastavljaju sa pritiskom koji su praktikovali i pre pauze, a da bi relaksirao situaciju, Jahanbaš faulom prekida igru i zarađuje prvi žuti karton na meču.

20. minut - Jeste da smo videli malo od igre na ovom susretu zbog prekida, ali Iranci u ovim momentima prvi put izlaze na polovinu protivnika, ali ubacivanje nije bilo efektivno.

17. minut - Ipak je udarac bio presnažan i golman Irana je ponovo na zemlji. Izmena je sada neminovnost i Hoseini će dobiti priliku među stativama.

Golman Irana Alireza Beiravand je morao van igre

Foto: Tanjug/AP

15. minut - Nastavlja se meč posle sedam minuta pauze. Beiranvand je morao da promeni i dres i šorc zbog krvi, ali će nastaviti meč.

8. minut - Velika šansa za Gordi albion. Brzo izvođenje prekida i Kejn iz praznog prostora centrira na drugu stativu, ali Megvajer kod ovog prekida ne stiže da reaguje. Pri ovoj situaciji, golman i Hoseini su se sudarili glavama i odmah prekid. Lekarski tim je morao čuvaru mreže Beiranvandu da zaustavi krvarenje i sigurno nas očekuje nadoknada u prvom poluvremenu.

3. minut - Englezi su već u trećem minutu tražili penal! Megvajer je bio "u zagrljaju" sa štoperom protivničkog tima, ali sudija je posle kraćeg gledanja VAR-a odlučio da se igra nastavi.

1. minut - MEČ IZMEĐU ENGLEZA I IRANACA JE POČEO!

SASTAVI

Engleska (4-3-3): Pikford - Tripije, Stouns, Megvajer, Šo - Rajs, Belingem, Maunt - Saka, Sterling, Kejn.

Iran (3-5-2): Beiranvand - Puraligandži, Češmi, Hoseini - Moharami, Nuralahi, Karimi, Haisafi, Mohamadi - Jahanbaš, Taremi.

PRE MEČA

Nakon spektakularnog otvaranja i prvog susreta grupe A, gde je Ekvador bez mnogo muke savladao domaći Katar sa 2:0 u Al Bajtu, Englezi i Iranci se spremaju za svoj okršaj na Kalifa Internacional stadionu u Dohi.

Velika se polemika povela ovih dana oko kapitenske trake u duginim bojama, a u centru pažnje bila je upravo Engleska i Hari Kejn koji su prvo decidno rekli da će praktikovati traku "Jedna ljubav", a onda se tiho odrekli tog obećanja.

Ono što je sigurno jeste da će "Gordi albion" biti jedina reprezentacija na ovom Mundijalu koja će klečati pre početka meča.

Što se tiče samog igračkog kadra, Englezima neće imati pomoć Džejmsa Madisona koji je povredio koleno, kao ni Kajla Vokera kojeg muči povreda mišića.

Na drugoj strani, Irancima zbog problema sa ramenom neće igrati alfa i omega tima, Serdar Azmun.

Selekcije Engleske i Irana se do sada nisu sastajale, a gledajući trend igara Ostrvljana, sa ne tako dobrom formom dolaze u Katar.

Poslednja pobeda ostvarena je još u martu u prijateljskoj utakmici sa Obalom Slonovače, a onda su nastupila po tri poraza i remija u Ligi nacija, tako da se očekuje iskupljenje momaka Gareta Sautgejta za ono što su priuštili svojim navijačima.

Sa druge strane, Iran igra prilično promenljivo i zavisno od toga da li igra Azmun ili ne.

U poslednjih pet duela su ostvarili pobede nad Urugvajem i Nikaragvom, odigrali remi sa Senegalom, te izgubili od Tunisa i Alžira.

Engleska je jedini put podigla "boginju" još 1966. godine, pa i ovoga puta dolazi da prekine ovaj već sada predugi post.

Video: Ovako je izgledao prvi trening Srbije u Kataru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aaaa

    21. novembar 2022 | 13:56

    Koja je to reprezentacija ili da pitam koja zemlja je Gordi Albion?

  • Lulo

    21. novembar 2022 | 14:47

    Bolje Iranci da su vas diskvalifikovali pre turnira, ne biste se blamirali ovako…

  • Goa

    21. novembar 2022 | 16:58

    Gde je onaj strucnjak sa Oksforda sto je prognozirao 1:0 za Englesku, i ispadanje orlova ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA