≫ 

Provokacija Nemaca za FIFA i za Katar, svi igrači prekrili usta i poslali poruku "ne možete nas ućutkati"

Ovo je reakcija zbog zabrane da nose trake "Jedna ljubav"

  • 30
nemacka reprezentacija Foto: Tanjug/Ap

Izgleda da ne može bez ispada i kontroverzi na Svetskom prvenstvu u Kataru. Nova poruka koja baš i nema veze sa sportom, stigla je od nemačkih fudbalera koji su svi do jednog prekrili usta rukama tokom poziranja pred meč sa Japanom, prvog za "Pancere" na Mundijalu.

Tim gestom izabranici Hansija Flika poslali su nedvosmislenu poruku Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) i domaćinu Kataru zbog toga što im je zabranjeno, ali i zaprećeno kaznama ako budu nosili kapitenske trake sa natpisom "Jedna ljubav".

Ovo je bila poruka Nemaca za takav potez FIFA i Katara - ne možete nas ućutkati.

Nemci su zajedno sa još devet evropskih selekcija, među kojima su Holandija, Danska, Vels, Engleska u danima pred start Mundijala najavili da će njihovi kapiteni nositi specijalne trake kao znak borbe protiv diskriminacije (OneLove trake), ali je od FIFA stigla opomena da će se kapiteni kažnjavati žutim kartonima ukoliko tu ideju sprovedu u delo.

Nensi Feser Predsednik Fudbalskog saveza Nemačke Bernd Nojndorf i nemačka Ministarka Unutrašnjih poslova Nensi Feser sa "spornom" trakom koja je zabranjena za kapitene Foto: Tanjug/Ap

FIFA je takođe ponudila svoju verziju takvih traka, koje ne bi bile osetljive po domaćina, međutim pomenute reprezentacije su ostale dosledne u stavu da nose samo one koje su oni dogovorili.

Na kraju, posle najave da će biti kažnjavani ako ih budu nosili, odustali su od te ideje kako ne bi ugrozili rezultat, ali su, kao što vidimo, neke od njih pronašle način da uzvrate fudbalskim vladarima i državi Kataru.

Neposredno pred meč sa Japanom oglasio se na Tviteru i FS Nemačke i dao podršku svojim fudbalerima, i objasnio njihov postupak:

- Želeli smo da iskoristimo kapitensku traku kako bismo zauzeli vrednosti koje negujemo u reprezentaciji Nemačke: različitost i međusobno poštovanje. Zajedno sa drugim narodima želeli smo da se naš glas čuje. Nije se ovde radilo o političkoj poruci - o ljudskim pravima se ne može pregovarati. To bi trebalo uzeti zdravo za gotovo, ali još uvek nije tako. Zato nam je ova poruka toliko važna. Zabraniti nam da nosimo trake je isto zabraniti nam da govorimo. Stojimo iza naših stavova - poruka je DFB-a.

Takođe, većina nemačkih fudbalera za ovu priliku nosila je kopačke sa upadljivim šarama duginih boja čime su se zauzeli i za LGBT populaciju. U Kataru su, kao što je poznato, strogo zabranjene istopolne veze, kažnjavaju se čak i smrću.

kopacke Foto: Tanjug/ap

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA