≫ 

Nemačka stala uz svoje fudbalere, ministarka nosila zabranjenu traku "jedna ljubav" u Kataru

Sa najviših instanci Nemačke stigle su kritike na račun odluke FIFA i Katara zbog zabrane inicijative "Jedna ljubav" na Mundijalu

  • 18
Nensi Feser Foto: Tanjug/Ap

Nemačka vlada saopštila je danas da su prava seksualnih i rodnih manjina vrednosti o kojima "nema rasprave'' i da Berlin žali što to nije moguće da se izrazi na Svetskom prvenstvu u Kataru. Nemački reprezentativci su danas, na meču sa Japanom, svi do jednog prekrili usta rukama u znak protesta što im je FIFa zabranila da nose posebno kreirane trake "Jedna ljubav" i nosili su kopačke sa upadljivim šarama duginih boja čime su dali i podršku LGBT populaciji.

Reagujući na odluke kapitena sedam evropskih reprezentacija, uključujući Nemačku, da ne nose raznobojne kapitenske trake kampanje ''OneLove'' (Jedna ljubav) zbog zabrane FIFA, vlada iz Berlina smatra da se "u sportu način izražavanja vrednosti, poput različitosti i tolerancije, može svojevoljno odabrati'', prenosi Rojters.

- Nemački tim predstavlja našu zemlju i našu različitost - dodaje se u saopštenju.

nemacka reprezentacija Foto: Tanjug/Ap

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer danas je na stadionu u Dohi nosila oko ruke zabranjenu traku „Jedna ljubav", koja je simbol podrške LGBT zajednici.

Ona je, sedeći pored šefa FIFA Ðanija Infantina, noseći traku uputila jasnu poruku da ne prihvata izrečene zabrane te krovne fudbalske organizacije.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) donela je ranije odluku o kažnjavanju igrača žutim kartonom pre početka meča Svetskog prvenstva, ako se odluče da izađu na teren noseći raznobojne kapitenske trake.

Ovu odluku kritikovao je i držani sekretar SAD Entoni Blinken, koji je izjavio da "niko na fudbalskom terenu ne bi trebalo da bude primoran da bira između podržavanja tih vrednosti i igranja za svoj nacionalni tim''.

Iz fudbalskih saveza reprezentacija koji su se odlučili da ne nose trake ''OneLove'' kampanje, među kojima su Engleska, Nemačka, Danska, Švajcarska, Holandija, Belgija i Vels, saopštili su da su bili spremne da plate novčane kazne zbog toga, ali da ipak ne mogu da preuzmu rizik od žutih kartona za svoje igrače, preneo je Rojters.

kopacke Foto: Tanjug/ap

Video: Srbin sa Meksikankom živi u Kataru: Bodreće zajedno obe reprezentacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    23. novembar 2022 | 17:36

    Nemačka nije što je nekada bila.Polovina ekipe su trupci. Šta im drugo preostaje nego da se bavi pravima gej populacije. Nikog ne zanimaju porodične vrednosti, prava dece i milioni gladnih.

  • Hmm

    23. novembar 2022 | 18:42

    Dovesce njih muslimani u red kada dodju na vlast u Nemackoj...sada su "fini" dok ne budu vecina, a onda ce nemci u dzamije...

  • Alex

    23. novembar 2022 | 19:18

    Germani , izgleda da nemaju većih briga od gej narukvica...pa onda im ide super...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA