≫ 

Portugalci preživeli Ganu, Ronaldo ušao u istoriju Mundijala, Zvezdin Bukari režirao dramu!

Sjajan meč smo gledali

  • 17
kristijano ronaldo Foto: Tanjug/Ap

Posle uzbudljivih 0:0 Urugvaja i Koreje, još uzbudljiviji meč odigrali su Portugalija i Gana koji su posle izuzetno eksplozivnih 100 minuta oduševili, a pobedu su odneli Ronaldo i družina rezultatom 3:2 (0:0), uz konstataciju da je legendarni as i lider Portugalaca ušao u anale svetskih prvenstava kao prvi igrač koji je bio strelac na pet Mundijala!

Drugi gol za Ganu, koji je i doneo treperenje navijača oba tima i dramu u 89. minutu, postigao je fudbaler Zvezde Osman Bukari - i proslavio je gol pokličem "siu", baš kao slavni Ronaldo.

Sjajan meč smo gledali, istina tek od momenta kada su Portugalci poveli (64. minut - Ronaldo iz penala), sve dotad bila je jednosmerna ulica i dominacija evropske selekcije, ali bez konkretizacije dobre igre u polju. Od trenutka kada je Ronaldo pogodio sa "kreča", krenula je opšta ludnica i "run and gun" partija otvorenih gardova.

Portugalija Gana Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar Foto: Tanjug/AP

Aju je šokirao Portugalce brzo posle gola Ronalda, a onda je za Ganijce stigao "hladan tuš", dve munjevite kontre Portugalije i finišerske brvure Žoaoa Feliska i Rafaela Leaoa. Portugalija je u samo pet minuta dala dva gola i, dleovalo je utom trenutku, nokautirala "crne zvezde".

Ali...

Deo ekipe Gane je i Zvezdin krilni napadač Osman Bukari, i upravo je on kao rezervista doneo dramu i velika uzbuđenja u nadoknadi vremena. Bukari je sjajno, glavom, matirao golmana Portugala, doneo 3:2, i režirao dramu koju je u tom trenutku sa klupe posmatrao Ronaldo.

U dodatih devet minuta nije bilo previše situacija vrednih pomena, sve do same završnice kada se golman Portugalaca Kosta poigravao u svojoj zoni, izgubio loptu, i dao Gani zlatnu šansu da iskreira čudesan epilog. Ipak, defanzivci Portugalije su nekako uspeli da se "iščupaju" iz ove neprijatnosti i spasu živu glavu.

PORTUGALIJA - GANA 3:2

(Ronaldo 64.p, Feliks 78, Leao 80 - Aju 73, Bukari 89)

TOK UTAKMICE

90+9. minut - umalo katastrofalna greška golmana Portugalije, izgubio je loptu u svojoj zoni, ipak pritrčali su mu sigrači i spasili najgori scenario.

90+8. minut - Vodi Portugalija, i čuva prednost koju im je ugrozio Bukari, sve je manje vremena za Ganu da izvede čudo.

90. minut - Sudija je produžio utakmicu čak devet minuta.

89. minut - Evo drame - Gana dolazi do 3:2! Nije miran Portugal, strelac za Ganu je fudbaler Zvezde Osman Bukari.

80. minut - Kakva kapitulacija Gane u samo dva minuta! Nova kontra, novi vrhunski napad Portugalaca i novi gol, kojim, sva je prilika, rešavaju pitanje pobednika. Strelac je Rafael Leao.

78. minut - Vodi Portugalija opet, kakav meč sad gledamo - Žoao Feliks je strelac posle kontra udara. Gana je sa mnogo više kuraži krenula na polovini rivala, a to je mač sa dve oštrice protiv tima kakav je Portugalija. Izgubili su loptu Ganijci, usledio je munjevit kontra udar i kazna od Feliksa.

73. minut - GOL, Aju je doneo 1:1 Gani! Ogromna radost za afričku selekciju. Šok za portugalce koji su posle gola pretrpeli najpre udar sa distance od Kudusa, a onda je iskusni Andre Aju matirao Kostu. Gana je živnula posle povueče npartije gotovo sve vreme, daleko bolje izdanje "Crnih zvezda" u nastavku.

64. minut - GOL, Ronaldo, vodi Portugalija - zasluženo! Neodbranjivo je, snažno, tukao Ronaldo, golman Gane nije imao šanse da zaustavi ovaj šut iako je pročitao stranu.

kristijano ronaldo Foto: Tanjug/Ap

63. minut - PENAL za Portugaliju!

55. minut - Evo Gane, bude se igrači "Crnih zvezda", i opasno su zapretili Portugalcima - prvi put na utakmici! Sevnula je kontra Ganijaca, jurnula su četvorica igrača u kontru, napai razređenu defanzivu rivala, ali nije najpreciznije šutirao Muhamed Kudus. Lopta je fijuknula pored gola.

51. minut - Ista meta, isto odstojanje u nastavku. Portugalci tehnički i taktički dominiraju, Gana se mic po mic oslobađa ali i dalje u prilično podređenom položaju naspram moćnijeg rivala. Mreže miruju.

Portugalija Gana Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar Foto: Tanjug/AP

POLUVREME

40. minut - Statistika utakmice možda i najbolje slika odnos snaga u prvom poluvremenu: posed lopte 69%-31% u korist Portugalije, ukupno šuteva 6-0, u okvir gola 3-0, van okvira 3-0, slobodni udarci 9-5, korneri 3-2 - sve u korist Portugalaca. 

31. minut - Tresla se mreža Gane, ali je gol poništen zbog jačeg remplovanja Ronalda pre nego što je osvojio loptu i poslao je u dalji ugao. Negodovali su Portugalci, ali, čini se, ničeg nije bilo spornog u odluci sudije.

Portugalija Gana Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar Foto: Tanjug/AP

28. minut - Dobra, smislena, precizna akcija Portugalaca, povratni pas na ivicu kaznenog išao je do Feliksa, ali je ovaj šutirao tako da je lopta završila u petom redu tribina.

24. minut - Od samog starta meča Portugalija diktira igru, Gana se zabunkerisala i čeka, ali nikako da dočeka bilo kakvu šansu da zada kontra udar.

16. minut - Ništa prema ništa i dalje je na snazi u meču Gane i Portugalije, Ronaldo i družina bolji, konkretniji, lopta je daleko više vremena u njihovom posedu. Ganijci se ne snalaze najbolje sa visokim presingom.

kristijano ronaldo Foto: Tanjug/Ap

7. minut - Bolje otvaranje utakmice Portugalije, nema šansi ipak u povoju meča, Ganijci sve vreme u defanzivnom položaju.

SASTAVI

PORTUGALIJA: Kosta, Gerero, D. Pereira, Dijaš, Kanselo, Neveš, Bruno Fernandeš, Bernanrdo Silva, Feliks, Otavio, Ronaldo.

GANA: Ati-Zigi, Seidu, Điku, Amarti, Salisu, Baba, Hudus, Parti, Abdul, Aju, Injaki Vilijams

kristijano ronaldo Foto: Tanjug/Ap

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vk

    24. novembar 2022 | 18:44

    Ovaj penaldo igra ko neka baba stalno pada da nisu ovi penali nebi imao 30 golava za portugal

  • Petrović

    24. novembar 2022 | 18:43

    Ovo ne treba da se gleda sramota za penal i za za ovu p….tinu od Ronalda

  • VAR

    24. novembar 2022 | 18:55

    Ne radimo protiv penalda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA