≫ 

Od "ko je on" do najboljeg na terenu u redovima Srbije

I to za samo godinu dana...

  • 6
Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar Foto: Tanjug/AP
Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar Foto: Tanjug/AP

Tužno je to kada u porazu najbolji igrač tvog tima bude golman, ali je istina surova kada je u pitanju fudbalska reprezentacija Srbije u kojoj je jedinu pravu prelaznu ocenu mogao da dobije Vanja Milinković Savić.

Svi ostali, računajuči na grupu momaka koji nisu u potpunosti podbacili, su imali svoje "bubice" tokom utakmice. Svi, sem Vanje koji je protiv Brazila u četvrtak veče odigrao svoju tek osmu utakmicu u dresu Orlova.

Možda i najbolju, iako je ispred sebe imao trenutno najjači napadački arsenal na Mundijalu u vidu Nejmara, Rišarlisona, Rafinje i Vinisijusa. Zajedno sa svojim saigračima, pomenuti igrači su ka Vanjinom golu uputili čak 24 šuta.

Od toga je 10 išlo u okvir gola. Dva puta je lopta završila u okviru gola, dva puta iza Vanjinih leđa, u situaciji kada ništa nije mogao da učini, dok je čuvar mreže Torina čak šest puta upisao "clean sheet." Čak i onaj udarac pre prvog gola Brazilaca zautsavio, ali je Rišarlison potom pre Pavlovića stigao taj odbitak.

Svi svetski mediji su Milinkovića Savića posle utakmice ocenili kao najboljeg igrača u taboru Orlova. Meč možda jesmo izgubili, ali smo dobili golmana za budućnost.

Nisu samo Vanjine odbrane uticale na visoku ocenu, tu je i sjajno čitanje igre i u dva navrata je pravovremenim istrčavanjem spasio možda i čist pogodak za Brazilce. To se posebno odnosi na onu situaciju u prvom poluvremenu kada je na sekund ranije stigao ispred brzonogog Vinisijusa. A to treba da pripišemo sjajnoj odluci da na vreme izađe sa linije. Iskreno, pitanje je da li bi većina njegovih kolega to uradila.

Tu je i sigurna igra nogom, zbog čega ga možda selektor Dragan Stojković i stavlja u startnih 11 ispred, takođe sjajnih, Predraga Rajkvoića i Marka Dmitrovića. Jedino što bi moglo da mu se "stavi na dušu" kada je u pitanju prvi meč na Mundijalu jesu dva ili tri nesigurna pasa ka sredini terena posle čega je rival lako izimao loptu. Mada, ruku na srce, pojedini vezni igrači Srbije kao da su u nekim situacijama bežali od lopte.

Ono što je zanimljivo kada je u pitanju Vanja Milinković Savić jeste to da pre malo više od godinu dana nije bio u planovima selektora Stojkovića. Barem ne kao izbor za prva tri čuvara.

Niame, na konferenciji pred Luksemburg, održanoj prvog dana oktobra prošle godine, Stojković se posle interesovanja novinara kako gleda na Vanjine kvalitete okrenuo kao portparolu FSS i upitao ga: "To je golman?" Zatim je dao detaljniji analizu:

- Pa gde da ga stavim? Da pozovemo pet golmana? Zvaćemo i njega. Gledao sam, ne znam koja utakmica je bila, pre dve nedelje, radi se o kvalitetnom golmanu, bratu od ovog što igra sada, što je dao gol u Dablinu, Sergeja, je l' tako? Dobar je momak, ali imamo Svilara, Ilića, Dmitrovića, Rajkovića... Sad, ako nam treba po 5-6 golmana, zvaćemo i njega. Na njemu je da radi, da se dokazuje i da radi svoj posao najbolje što može. Pratimo ih sve, znam o kome se radi - jasan je bio Stojković koji je vrlo brzo poslao poziv na adresu golmana Torina.

I nije pogrešio, jer na kraju jedino njegovom partijom protiv Brazila može da bude zadovoljan!

Ovaj video sniman je Xiaomi12T Pro telefonom.

Video: Ušli smo u metro pun brazilskih navijača, a onda smo sa Indusima pokrenuli skandiranje Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    25. novembar 2022 | 12:48

    Fenomenalan je bio. Daće Bog da ga gledamo mnogo puta i uvek da je sve bolji i bolji. Bravo Vanja !!!

  • vk

    25. novembar 2022 | 13:03

    Golman je spasio najmanje 5 golova. Sredina i napad su bili katastrofa

  • BRAVO!

    25. novembar 2022 | 13:18

    Volim golmane ❤🍀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA