≫ 

Ocene Srbije protiv Kameruna: Odbrana bez Pavlovića ne postoji, stručni štab pao na ispitu zrelosti

Imali smo priliku da dovedemo sebe pred vrata raja, ali smo očajnim reakcijama na terenu i klupi doveli u pitanje prolazak u narednu fazu Svetskom prvenstva

  • 71
Srbija Kamerun, svetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022 Foto: Tanjug/AP

Nismo mi fudbalska nacija, nemamo taj izraženi nacionalni “nerv” i ponos kao komšije i naprosto nemamo mentalitet za velika dela u sportu koji obožavamo i dali bismo sve neki pristojniji uspeh, ali smo umesto toga “jednom nogom” već kročili u avion za povratak kući. Ispustili smo veliku priliku da savladamo Kamerun, vodili smo sa dva gola razlike (3:1), a onda smo se potpuno raspali i odigrali nerešeno - 3:3.

Odbrana, pre svega, kako poslednja linija, tako i kolektivna defanziva celog tima, a kada se tome pridodaju i očajne reakcije i vođenje tima sa klupe, dalje od “mršavog” remija sa Kamruncima nismo ni mogli.

Vanja Milinković Savić - 6

Primio je tri gola, ali nije krivac ni u jednoj situaciji, jer su neki drugi “zakuvali čorbu”. Istina, imao je ponovo jedan izlet sa kratkim dodavanjem saigračima, ali sve ostalo što je bilo do njega učinio je kako treba i nema mnogo toga da mu se zameri. Žrtva je novog, velikog pada celog tima u drugom poluvremenu.

Srbija Kamerun, svetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022 Foto: Tanjug/AP

Nikola Milenković - 5

U prvom poluvremenu odličan i na zemlji i u vazduhu, dobrog tajminga, jak u duelu i smiren prilikom predaje lopte, u nastavku dosta slabije izdanje. U momentima kada smo počeli da padamo, odbrana praktično nije ispravila nijedan propust vezista i to nas je koštalo brza dva gola kojima se Kamerun vratio u utakmicu. Štaviše, prilikom drugog i trećeg gola rivala upravo je Milenković (dok trećeg i Veljković) bio taj koji je loše napravio ofsajd zamke i od gotovog napravio veresiju.

Miloš Veljković - 5

Deli dobar deo krivice za prvi gol zajedno sa Dušanom Tadićem, jer mu je Kasteleto neopaženo uvukao iza leđa i pogodio za vođstvo Kameruna. Prilikom izjednačujućeg, trećeg gola rivala zakasnio je sa izlaskom, kretnjom i omogućio da Čupo Moting potpuno vrati Kamerun u meč. Sve u svemu, najslabija karika odbrane Srbije i njegov status startera će u poslednjem meču sa Švajcarcima verovatno biti veoma upitan.  punim pravom...

Strahinja Pavlović - 7,5 (do 56. minuta)

Rekosmo i protiv Brazila, pa da ponovimo: Pavlović je konstanta kako treba da izgleda jedan odbrambeni igrač, istina sa “apgrejdovanim” napadačkim potenijalom. Fizički nadmoćan u duelima, siguran u pasu, ali protiv Kameruna i daleko racionalniji u izletima na protivničku polovinu koji mu nisu strani. Sjajnog Čupo Motinga je zatvorio u svom kaznenom prostoru, a potom mu je pobegao na suprotnoj strani terena i pogodio gol kada nam je “kondukter” već čekirao karte za povratak kući. Nažalost, povredio se na početku drugog dela i to treba da zabrine sve u taboru Srbije, jer nam se bez njega odbrana raspala.

Fudbalska reprezentacija Srbije, gol Foto: Tanjug - AP

Saša Lukić - 6

Ako izuzmemo grešku koju je načinio u završnici prvog dela, kada mu je Kunde oduzeo loptu i stuštio se ka golu, sasvim solidno je odradio posao. Sa Maksimovićem u tandemu je zatvorio prilaze u centralnom delu terena, radio “prljav”, nevidljiv, ali koristan posao za ceo tim, dobio mnogo duela, osigurao prostor iz koga bismo mogli da budemo ugroženi i bio “uslužan” odbrani sve vreme, ali i spona sa ofanzivcima koji su mogli da se oslone na njega.

Nemanja Maksimović - 7

Sve što nismo imali od Nemanje Gudelja protiv Brazila dobili smo od imenjaka Maksimovića protiv Kameruna. Momak je naprosto “preorao” teren u Dohi, bio na raspolaganju i defanzivcima i ofanzivcima, sa ogromnim radijusom kretanja, uz to racionalan, siguran u pasu, spreman da pomogne i zatvori kada se branimo, ali i da se ubaci u prazan prostor posednje trećine kada napadamo. Njegova fanatična upornost je donela oduzetu loptu rivalu, potom i gol Sergeja Milinkovića Savića za preokretu smiraju prvog dela. U nastavku je takođe bio na dobrom nivou, delovalo je da jedini nije fizički pao kada je tim počeo da posustaje i dozvolio Kameruncima da se vrate, pokušao je da zatvori kiks defanzivaca prilikom gola Abubakara – bez uspeha.

Andrija Živković - 6,5

Prvo je “otvorio vrata” Kameruncima za vodeći gol, a onda je u drugom delu inteligentno asistirao Mitroviću za treći gol Srbije. Između toga, do izmene u 78. minutu bio je jedan od agilnijih na terenu, pokrivajući ceo desni bok, pokušavajući da jednako bude koristan i u napadu, ali i odbrani gde je pomagao Nikoli Milenkoviću. Izgubio je snagu u toj trci, pa je zamenjen, no, sve u smemu, daleko bolje izdanje nego u prvoj utakmici, ali ponovo nedovoljno, kao i ceo tim, za takmičenje kao što je Svetsko prvenstvo.

Srbija Kamerun, svetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022 Foto: Tanjug/AP

Filip Kostić - 6 (do 91. minuta)

Nije to taj Kostić na koga smo navikli i njemu jednostavno ne može ništa da se zameri, jer je u meč ušao rovit, sa velikom željom da pomogne. U prvom poluvremenu, dok je još imao svežine i snage, pomagao je u oba pravca, posebno u odbrani, gde je sa Pavlovićem potpuno zatvorio prilaze golu, ali kada je pomenuti štoper izašao zbog povrede u nastvaku i on je, u tandemu sa Stefanom Mitrovićem, počeo da “visi” defanzivno, dok je u napadu pokušavao, ali ništa nije išlo. Rekosmo već, ne ide mu na dušu ništa, dao je sve što je mogao u ovom momentu.

Sergej Milinković Savić - 6

Verovatno pod utiskom poraza od Brazila, nije baš sjajno ušao u meč, dugo smo ga čekali u igri, čekali da se upristoji i “proda foru” Kameruncima i učinio je to u nadoknadi prvog dela, kada je iz prve situacije pogodio za potpuni preokret. U nastavku daleko bolji, ali suviše ležeran u nekim situacijama za ovaj nivo takmičenja kada morate “poslovno” da odigrate i uzmete šta vam se

pruža, jer kazna zna da bude brutalna i ona nas je sustigla. Treba i sam da se zapita zašto i nekim pozicijama nije preuzeo odgovornost i reagovao bolje, odgovornije jer to se od njega očekuje.

Dušan Tadić - 6

Do vodećeg gola Kameruna, kome je i sam kumovao, jer mu se Kasteleto izvukao iz markacije i pogodio, bio je daleko ispod očekivanja, uz samo jedan dupli pas sa Mitrovićem, posle koga je pogođena stativa, uz mnogo netipičnih grešaka, nervoze... A, onda je podigao nivo svoje igre na “dve oktave” i počeo da radi ono što najbolje zna, da “hrani” loptama ceo tim. Preuzeo je igru i odgovornost na sebe, namestio gol Pavloviću iz prekida, oduzeo loptu kod trećeg gola Mitrovića, uz to podelio “more” lopti saigračima, ali se posle trećeg gola Kameruna i sam “ugasio” kao uostalom i ceo tim.

Aleksandar Mitrović - 6,5

Poput Kostića, dalako od prepoznatljivog fizičkog nivoa, koji svakako utiče i na koncentraciju, na završnicum, ali i na dobijene duele. U prvom delu je sam sebi omogućio priliku i pogodio stativu, potom promašio zicer, ali je pokušavao da pomogne koliko može i to mu se vratilo golom. Trebalo je da bude zamenjen kad je izgubio snagu, zbog toga je verovatno i promašio ono što obično pogađa u završnici meča, trebalo je da se proba sa Jovićem, ako već ne može Vlahović, ali to već nije njegova greška, već stručnog štaba.

Srbija Kamerun, svetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022 Foto: Tanjug/AP

IZMENE

Od 56. Stefan Mitrović - 5

Trebalo je da nadomesti izlazak Stahinje Pavlovića, ali ni on, ni ostatak odbrane to nije uspeo. Primili smo dva gola u drugom poluvremenu, ni kod jednog ga nije “bilo u kadru”, a na strani gde je dejstovalo je “duvalo” konstantno. Jedino što je prilikom obe situacije imao osećaj da napravi ofsajd, što se za preostale kolege iz odbrane ne može reći.

Od 78. Srđan Babić - 6

Kročio je na teren kada se sve raspalo i to je svakako otežavajuća okolnost za debi na Svetskom prvenstvu. “Zakrpio” je koliko je mogao rupe u odbrani, koja je već bila porozna i ranjiva, ali u principu nije imao ni mnogo minuta na raspolaganju da pokaže sve što može.

Od 78. Nemanja Radonjić - 6

Morao je na teren ranije, jer je bilo jasno da Živković više ne može, da je na izmaku snage, ali je ta izmena, kao i preostale, debelo kasnila. Pokušao je da probije rivala, da uputi neke centaršuteve i bude koristan, no, bilo je suviše malo vremena i snage kod ostalih saigrača da bi se bilo šta učinilo.

Od 78. Marko Grujić - 6

Doneo je timu određenu stabilnost u veznom redu kada je dobio priliku, a morao je ranije, jer je posle trećeg gola bilo jasno da smo se izgubili na terenu, da više nema snage u nogama igrača za novi preokret. Nekoliko puta je dobro razigrao bokove, imao i jedan udarac sa distance. Sve u svemu, pozitivan utisak.

Od 91. Đuričić - bez ocene

Suviše malo na terenu da bi se doneo zaključak.

Srbija Kamerun, svetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022 Foto: Tanjug/AP

Dragan Stojković - 5

Nešto je trulo u reprezentaciji Srbije i za to velikim delom krivicu nosi selektor i stručni štab, a delom i fudbaleri. Današnji meč, uz dužno poštovanje za sve do sada učinjeno na klupi a i fudbalskoj prošlosti, ide na dušu selekoru Stojkoviću, koji, čini se, takođe nije bio na nivou ovako važne utakmice. Delovali smo rastrzano, na mahove i neorganizovano, a kada smo se stabilizovali i preokrenuli meč u svoju korist, Stojković je zakasnelim reakcijama dopustio da “ispustimo” Kamerunce.

Umesto da “zatvorimo” utakmicu na 3:1, mi smo nastavili da se “jurimo” sa rivalom, da izlazimo visoko u polje Kameruna, sa pet ili šest igrača, potom izgubimo snagu i dopustimo im da se vrate i uzmu bod. Na sve to, selektor je zakasnio sa izmenama, iako je bilo jasno odmah posle trećeg primljenog gola da smo potonuli i potpuno se raspali u svim linijama.

Epilog svega, od pompeznih najava da ćemo napadati trofej, došli smo do toga da zavisimo od drugih selekcija u grupi i strepimo u poslednjem trećem kolu, jer nismo sposobni da pobedimo ni prosečnu afričku selekciju. Takođe, valja postaviti pitanje i Japancu Kacuhitu Kinoši iz stručnog štaba, zaduženom za fizičku pripremu, kako je moguće da igrači koji dolaze iz pune sezone, iz svojih klubova, posle 60. minuta jedva hodaju i drugi meč zaredom se bukvalno “raspadnu” na terenu.

Video: Postavili smo Japancu pitanje na engleskom, a on odgovara na srpskom: Došao da bodri Orlove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    28. novembar 2022 | 14:24

    Selektor sedi na klupi i meditira e moj Japanac....

  • Luuk

    28. novembar 2022 | 14:25

    Jeste li vi realni? Mitrović 6,6 a Tadić 6 Pa ne zna se ko je gori bio. Da imamo nekog normalnog selektora,obojica bi bili na klupi. A na selektora ne vredi trošiti reci

  • SrbskiBek

    28. novembar 2022 | 14:54

    Iskljucivi krivci Mitrovic i Stojkovic !!!! Sve drugo nije istina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA