≫ 

Izvor iz Katara: Iran preti porodicama fudbalera uoči današnjeg meča sa SAD

Prema rečima izvora iz bezbednosti za CNN, fudbaleri su nakon odbijanja pevanja himne pozvani na sastanak sa članovima Iranske revolucionarne garde, gde im je rečeno da će se njihove porodice suočiti sa "nasiljem i mučenjem"

  • 5
mahsa amini Foto: Tanjug/Ap

Porodicama iranskih fudbalera na Svetskom prvenstvu u Kataru preti se zatvaranjem i mučenjem ukoliko se igrači "ne ponašaju kako treba" uoči današnjeg meča protiv SAD u utorak, rekao je izvor uključen u obezbeđenje utakmica za CNN.

Nakon odbijanja iranskih fudbalera da pevaju nacionalnu himnu na prvoj utakmici protiv Engleske 21. novembra, izvor je rekao da su igrači pozvani na sastanak sa članovima Iranske revolucionarne garde (IRGC).

Izvor je rekao kako je igračima rečeno da će se njihove porodice suočiti sa "nasiljem i mučenjem" ukoliko ne pevaju nacionalnu himnu ili ako se pridruže bilo kakvom političkom protestu protiv režima u Teheranu.

Iranski fudbaleri su pevali himnu pre drugog meča na Mundijalu protiv Velsa u petak.  Tada su svet obišli snimci iranskih navijača u publici kako plaču i zvižde, neki su držali majice na kojima je pisalo Mahsa Amini i broj 22. Mahsa Amini je umrla u policijskom pritvoru nakon što ju je privela policija za moral jer nepravilnog nošenja hidžaba, nakon čega se zemlja suočila sa brojnim protestima.

Izvor, koji pažljivo prati iranske bezbednosne agencije koje deluju u Kataru tokom Svetskog prvenstva, rekao je da je na desetine oficira iz IRGC-a angažovano da nadgledaju iranske igrače kojima nije dozvoljeno da se mešaju van tima ili da se sastaju sa strancima.

"U Kataru postoji veliki broj iranskih bezbednosnih oficira koji prikupljaju informacije i nadgledaju igrače", rekao je izvor za CNN.

Izvor je dodao da se Karlos Keiroš, portugalski trener iranske reprezentacije, sastao s članovima IRGC-a nakon njihovih pretnji iranskim igračima i njihovim porodicama.

Izvor nije naveo kakav je bio sadržaj tog razgovora. Naime, Keiroš je rekao da iranski igrači mogu da protestuju na Svetskom prvenstvu, ali samo u skladu s pravilima FIFA-e.

Igračima su uoči utakmice s Engleskom, rekao je izvor, obećani skupi darovi i automobili, ali je režim nakon odbijanja pevanja nacionalne himne prešao na pretnje.

"U poslednjoj utakmici protiv Velsa vlasti su poslale stotine navijača glumaca kako bi stvorile lažan osećaj podrške među navijačima. Za utakmicu protiv SAD-a režim planira značajno da poveća broj takvih glumaca i pošalje ih na hiljade", rekao je izvor.

Iran i SAD danas igraju u ključnoj utakmici grupe B.

Portparol poverenika Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk rekao je nedavno da Iran prolazi kroz "potpunu krizu ljudskih prava" dok se vlasti nasilno obračunavaju s demonstrantima. Naime, zemlja se poslednjih mjeseci suočava s masovnim protestima koji prete režimu na vlasti više od 40 godina.

U nedelju su iranski državni mediji pozvali na izbacivanje SAD-a sa Svetskog prvenstva nakon što je fudbalski savez SAD na društvenim mrežama iskazao podršku demonstrantima u Iranu. Savez je privremeno objavio iransku državnu zastavu na svojim službenim Tviter, Instagram i Fejsbuk profilima bez amblema Islamske Republike.

Savez je rekao da je to napravio tokom 24 sata kako bi dao "podršku ženama u Iranu koje se bore za osnovna ljudska prava", ali da je kasnije nameravao da vrati službenu zastavu.

Portparol Stejt departmenta rekao je za CNN da agencija nije učestvovala u odluci fudbalske reprezentacije SAD-a o menjanju izgleda iranske zastave i davanju podrške demonstrantima u Iranu.

Video: Šta kaže naš nepogrešivi prognozer Kobi: Novi dan na SP-u otvara meč Vels protiv Irana, pobednika je naravno pogodio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA