≫ 

Američke fudbalerke su najveće pobednice Mundijala u Kataru: Muški tim im zaradio 6.5 miliona dolara!

Prema kolektivnom ugovoru za koji su se u maju ove godine, posle trogodišnje pravne borbe, izborile inače izuzetno uspešne fudbalerke SAD, Savez je dužan da jednako premira mušku i žensku reprezentativnu selekciju od onoga što zarade na velikim takmičenjima. Pulišić i družina su dosad zaradili 13 miliona, pa pola od te sume ide damama

  • 2
Megan Rapinoe, Christian Pulisic Foto: USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia, Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država plasmanom u 1/8 finala Svetskog prvenstva u Kataru zaradila je svom Savezu oko 13 miliona dolara, i veliki deo te sume pripašće, naravno, Kristijanu Pulišiću i družini, najzaslužnijima za ovakav rezultat. Ono što je zanimljivo i raritet je u svetu fubala to je podatak da će deo tog finansijskog kolača, jednak u cent kao i muške kolege, dobiti i ženska fudbalska reprezentacija Amerike!

Naime, prema kolektivnom ugovoru za koji su se u maju ove godine, posle trogodišnje pravne borbe za jednakost, izborile inače izuzetno uspešne fudbalerke SAD, Savez je dužan da jednako premira mušku i žensku reprezentativnu selekciju od onoga što zarade na velikim takmičenjima, ali i od sredstava koje dobijaju od države.

Fudbalska reprezentacija SAD Foto: Tanjug/AP

To u ovom slučaju znači da će fudbaleri od ukupno 13 miliona dolara (to im je dosad zagarantovana suma, biće i veća ako prođu Holanđane), deliti sa svojim koleginicama, dakle obe selekcije će inkasirati 6.5 miliona dolara (nešto manje kad mali deo uzme Savez). Isto tako, kada ženski fudbalski tim u narednom periodu na nekom velikom takmičenju osvoji novac, on se deli sa fudbalerima. Pošteno!

Toliki novac fudbalerke SAD nisu zaradile zbirno za osvojena dva Svetska prvenstva 2015. i 2019. godine. Za oba prva mesta zaradile su ukupno šest miliona dolara (dva, pa četiri milona četiri godine kasnije).

Ovakav sporazum o podeli novca između ženskog i mušog reprezentativnog tima nezabeležen je u svetskom fubalu.

Moda Nedelja mode Njujork Metropoliten muzej Met Gala Foto: Tanjug/AP

U Americi, fudbaleri i fudbalerke su jednako vrednovani.

Vrlo je važno je podsetiti ovde da su američke fudbalerke daleko uspešnije od svojih kolega, pričamo o jednoj od najtrofejnijih selekcija sveta ikada, sa brojnim zlatnim medaljama na svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Amerikanke su četvorostruke svetske i četvorostruke olimpijske šampionake i devetostruke prvakinje KONKAKAF šampionata! Upravo zbog svih tih počasti koje nisu bile adekvatno finansijski ispraćene i činjenice da su im kolege fudbaleri bili plaćeniji iako nisu doneli nikakav zapažen rezultat, je došlo do bunta, do reakcije, na kraju i do pravne pobede koja im je omogućila da sada budu u platežnoj ravni sa fudbalerima.

Devojke sada imaju mnogo razloga da navijaju za fudbalere u Kataru, 6,5 miliona razloga je za to, naravno uz one najjače patriotske motive.

Ne zaboravimo u čitavoj priči i Savez SAD koji će od uspeha fudbalera, samog njihovog plasmana i rezultata koji su ostvarili na Mundijalu, dobiti 10% od FIFA nagrade.

Ostatak, rekosmo, dele fudbaleri i fudbalerke.

Bravo za američke fudbalerke, one su najveće pobednice Mundijala u Kataru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neverovatno

    2. decembar 2022 | 10:42

    Divan primer nejednakosti

  • Komsija

    2. decembar 2022 | 07:07

    Nista mi nije jasno ! Ne možeš da primiš više od onog sto zaradiš .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA