• 0
 ≫ 

"Svako gine, to nije prevaga, ključ je vibracija": Vlada Fortuna vidi mentalnu moć kao adut protiv Švajcarske

 ≫ 

"Atleta vibrira nisko i njegova frekvencija je niska. Tamo su i poraz i loš učinak. Treba znati za sve ove procese u telima sportiste i onda voditi računa o visokoj vibraciji", kaže za Telegraf mentalno energetski trener Vlada Negovanović, zvani Fortuna, naš čovek, koji živi i radi u Austriji, Beču, već dugi niz godina

  • 0
Vlada Fortuna Srbija reprezentacija fudbal

Foto-montaža: Privatna arhiva, Tanjug/AP

Šta bi bilo kada bi mi svi bili selektori fudbalske reprezentacije Srbije? Verovatno bi imali na hiljade različitih taktika, mnogo želja i mišljenja, ali u sportu se broji samo pobeda. Kako do nje u današnjem odlučujućem meču protiv Švajcaraca, obratili smo se mentalno energetskom treneru Vladi Negovanoviću, zvanom Fortuna, našem čoveku, koji živi i radi u Austriji, Beču, već dugi niz godina. Osim mentalnog jačanja glave, Vlada Fortuna ima i drugu ulogu prenosa svoje pozitivne energije na sportiste. U poslednje 24 godine je upravo taj njegov prenos energije preko telefona mnogim sportistima i trenerima doneo sreću, a neretki su slučajevi da se dogode i prave sportske senzacije. Interesantno je i da je Austrija susedna zemlja Švajcarske, našeg današnjeg protivnika pa shodno tome i naše prvo pitanje je bilo:

Pretpostavljamo da nema velike razlike između švajcarskog i austrijskog mentaliteta i da naš danasnji protivnik ga nosi u sebi, šta možemo da očekujemo danas?

- Švajcarci polažu veliku vrednost na disciplinu i ta karakteristika je prisutna i Austriji i u Nemačkoj. Igrač, koji nije u stanju da sprovede taktičke zamisli trenera na terenu, taj i ne igra. Rad i disciplina su bitni za uspeh, ali ono što je bitnije od toga je nadahnuće ekipe u tom danu.

Od čega zavisi nadhnuće jedne ekipe na Svetskom prvenstvu, trebali bi svi da imaju veliku želju da izginu za svoju zemlju?

- Želja je prisutna kod svakog igrača, ali to nije dovoljno, jer isto to ima i protivnik. Isto to važi i za religiozne rituale. Razliku pravi mentalna snaga i nivo pozitivne energije. Ali i glava i energija su tesno povezani. Primer: ako sportista ima negativne misli uoči meča (strah od protivnika ili rezultata), onda iz njegovog mozga kreću signali ka svim njegovim ćelijama. Naravno da i njegovo srce je najveći primalac tih signala. Atleta vibrira nisko i njegova frekvencija je niska. Tamo su i poraz i loš učinak. Treba znati za sve ove procese u telima sportiste i onda voditi računa o visokoj vibraciji.

vlada fortuna

Foto: privatna arhiva

Kako vibrira naša reprezentacija?

- Ne dobro u poslednja dva meča, ali sve se može promeniti danas ako su naučili lekcije iz predhodne dve utakmice. Protiv Kameruna je bilo toliko očigledno, jer smo imali mnogo peha i slabu koncentraciju. Stativa od Mitrovića, promašene šanse i primljeni golovi gde su milimetri odlučivali. To sve ide na kapu niske frekvencije. Mi svi znamo da ako hoćemo da slušamo radio Beograd moramo da pogodimo pravu frekvenciju. To vam je isto u sportu. Vibriraš dobro - visoko pobeđuješ, vibriraš nisko i imaš nisku frekvenciju gubiš uz nedostak sreće.

Naš narod veruje više u talenat nego u sreću. Slično to važi i za mentalnu snagu. Šta mislite o tome?

- Po talentu smo jedna od najboljih reprezentacija na ovom svetkom prvenstvu, ali po mentalnoj snazi jedna od najgorih. Kad bi se dodeljivao pehar za talenat onda bi naša vitrina bila prepuna trofeja. Nažalost samo jaka glava je u službi talenta. Kad uđe voda u uši, talenat ode u mišiju rupu. Što se tiče sreće u sportu, bez nje se danas ne može. Kad lopta pogodi mrežu umesto stativu, to nije samo pogodak za našu ekipu, već i pogađa protivnika u mozak. Poljska je srećno otišla dalje.

Da li će današnja utakmica proteći u fer plaj ambijentu s obzirom na razne političke tenzije prisutne ovih dana u medijima?

- Sve će biti u najboljem redu jer se radi o svetskom prvenstvu, koje se igra svakih četiri godine. Mnogima će to biti i zadnje učešće na ovako velikim turnirima i tu nema mesta za politiku u fudbalerovim glavama . Oni su svi profesionalci i znaju da moraju biti 100% fokusirani.

Šta mislite o rezultatu danas?

- Dobijamo sa 2-1. I srećno za danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima