≫ 

"Kraj jedne velike fudbalske nacije": Nemcima pao mrak, Švajnštajger prozivao Flika pred kamerama

Nekada sila, danas selekcija koja doživljava strmoglavo posrnuće

  • 1
nemacki navijači Foto: Tanjug/Ap

Nemačka fudbalska reprezentacija pala je na najniže grane. Posle Mundijala u Rusiji pre četiri godine, ista sudbina je dotakla nekada moćne "Pancere" i u Kataru - eliminisani su u prvoj fazi takmičenja. Rano, prerano. Ekipa Hansija Flika najveći je gubitnik Grupe E, pobeda nad Kostarikom 4:2 im ništa nije donela jer su Španci, senzacionalno, poraženi od Japanaca i tako kao drugi otišli dalje, i gurnuli Nemce na treće mesto. Japan, još jedna senzacija, kao prvi ide u osminu finala.

U večeri velike tuge za Svetske prvake iz 2014. godine bilo je nervoze, tenzija, bilo je dubokog razočarenja, formirana je svest o tome da Nemci više nisu bauk ni za Japan, a kamoli za ostatak sveta. To pripada prošlosti. Danas, sutra, nije veselo po Nemce. Magla je.

U takvom tmurnom raspoloženju je i protekla analiza meča sa Kostarikom i generalno učešće Nemaca na Mundijalu, a pod najjačim udarom našao se najodgovorniji za debakl.

- Hansi Flik je sve prokockao - komentar je nekadašnjeg reprezentativca i člana zlatne generacije iz 2014. godine Samija Kedire, koji je aludirao na činjenicu da je selektor koristio Džošuu Kimiha na poziciji centralnog defanzivca, umesto na njegovoj prirodnoj poziciji. Ipak, Kedira misli da Flik mora da ostane selektor u godinama koje dolaze.

nemački fudbaleri Foto: Tanjug/Ap

Napeto je bilo kada se i sam Flik pojavio pred kamerama nemačke televizije, pred novinarkom Ester Sedlaček i stručnim komenttorom Bastijanom Švajnštajgerom. Atraktivna voditeljka je želela da čuje Flikov komentar na konstataciju Švajnštajgera "da su ostali timovi pokazali više žara u igri od Nemaca" i da li se slaže sa time?

- Ne! - oštro je odgovorio Flik.

- Zašto se ne slažete? - nastavila je Sedlaček.

- Zato što je to potpuna budalaština. Odakle vam to? - odbrusio joj je Flik, pa se u razgovor uključio i Švajnštajger koji je, očito, želeo da stavi do znanja selektoru da mu je ekipa bila mentalno nespremna za ovakav turnir.

- Bilo je nekih situacija na terenu u kojima igrači nisu imali vrlo malo koncentracije. Imati žara ne znači biti u stalnoj ofanzivi, napadati, važno je to biti u glavi. Previše puta smo dopustili rivalu da igra, a nismo reagovali, posebno tu msilim na odbranu - locirao je Švajnštajger problem.

- Da, tako je kako je. Imali smo cilj, pravili smo greške, ali nisam video nijednog trenutka da ekipa nije imala žara. Želja je bila evidentna - brani svoje Flik.

Totalno utučen posle meča bio je DŽošua Kimih, nije se ustručavao da to kaže pred kamerama:

- Za mene lično, ovo mi je najgori dan u karijeri. Kao da sam u zemlju propao. Počinjem da mislim da ovi neuspesi imaju veze sa mojom ličnošću - kaže Kimih koji je sa Nemcima beležio sve same neuspehe i rane eliminacije: ispadanje u grupnoj fazo prethodnog i aktuelnog Mundijala, i ispadanje u prvoj nokaut rundi na Euru.

Za kraj, možda je i najbolji opis aktuelnog trenutka nemačkog reprezentativnog fudbala dao najtiražniji tamošnji list:

- Kraj jedne velike fudbalske nacije - piše u naslovu Bilda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA