≫ 

Rekorder Žiru i Embape odveli Francuze u četvrtfinale Mundijala: Poljaci pali pred tri plotuna Trikolora

Trikolori su treći četvrtfinalista Mundijala

  • 10
Francuska - Poljska Foto: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Francuske plasirla se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru pobedom nad selekcijom Poljske rezultatom 3:1.

Francuska je mnogo bolje otvorila meč, što je bilo i potpuno očekivano, s obzirom na to da su pre meča važili za izražene favorite. Pritiskali su defanzivnu liniju Poljske i kao "osice" opsedali kazneni prostor, ali sve do samog finiša prvog poluvremena nisu uspeli da zatresu mrežu.

Ipak, mogli su i Poljaci pred kraj poluvremena da pogode i povedu, ali su Ljoris i Varan spasili Francusku i izbili loptu u dva navrata sa gol linije. Kao što to obično i biva - usledila je kazna.

Na scenu je stupio fenomenalni Olivije Žiru, u samom finišu prvog poluvremena. Ispratio je napadač Trikolora dodavanje Embapea i rutinski pogodio donji desni ugao, za zasluženu prednost svog tima.

Treba napomenuti da je Žiru ovim pogotkom prestigao legendarnog Tijerija Anrija i postao najbolji strelac u istoriji reprezentacije, čime je još jednom zlatnim slovima ispisao istoriju francuskog fudbala.

Svesni su bili i Poljaci da moraju da se otvore i izađu agresivnije u drugom poluvremenu, a upravo tu je ležala i opasnost, što su brzonogi napadači Francuske i demonstrirali u nastavku.

Probijali su pre svega Embape i Dembele po bokovima, što je na kraju Embape uspeo da kruniše, i to ne sa jednim, nego sa dva fenomenalna pogotka. Oba puta, Ščesni je samo paradom ulepšao golove.

Uspeli su Poljaci u finišu meča da postignu utešni pogodak preko Levandovskog, koji je nakon ponovljenog penala savladao Ljorisa. Ipak, to nije promenilo ishod na kraju, te su Francuzi otišli u četvrtfinale, gde će se sastati sa pobednikom duela Engleska - Senegal.

II poluvreme

90+9. minut - MEČ JE ZAVRŠEN! Francuska je u četvrtfinalu!

90+8. minut - Precizan je Levandovski iz drugog pokušaja sa bele tačke, ali to ne menja situaciju na meču.

90. minut - AU KAKVA BOMBA EMBAPEA! Gotovo iz iste pozicije kao kod drugog gola je gađao Embape, ovog puta u dalji ugao, a Ščesni je paradom samo ulepšao ovaj pogodak.

83. minut - U ovim trenucima Francuzi mirno kontrolišu tok utakmice. Deluje da su zadovoljni prikazanim i da će samo mirno privesti utakmicu kraju.

75. minut -KAKVA BOMBA EMBAPEA! Francuska na korak od četvrtfinala. Sjajno se namestio brzonogi napadač Trikolora i "raspalio" u bliži ugao. Ščesni je bio nemoćan.

70. minut - Spremne su i dve promene u redovima Poljske. Izašli su Kričovjak i Kaminski, a na terenu su Zalevski i Bielik.

65. minut - Evo i prve izmene u redovima Francuske. Van terena će Čuameni, a umesto njega u igri je Fofana.

Francuska - Poljska Foto: Tanjug/AP

59. minut - Pokazao je Žiru još jednom koliki je majstor i makazicama zatresao mrežu, ali pogodak je poništen zbog prethodnog faula nad Ščesnim. Nema promene rezultata.

57. minut - Stvara mnogo problema Embape odbrani Poljske. Prošao je brzonogi napadač do ivice šesnaesterca i opalio, ali je izblokiran.

48. minut - Prete Francuzi! Šutirao je Grizman direktno iz slobodnog udarca, ali Ščesni interveniše i otklanja opasnost.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

I poluvreme

45+2. minut - Završeno je prvo poluvreme!

45. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOL! Ko drugi nego Olivije Žiru! Vodi Francuska, nakon rutinske realizacije Žirua, posle dodavanja Embapea.

Francuska - Poljska Foto: Tanjug/AP

38. minut - AU ŠTA SE SADA IZDEŠAVALO PRED GOLOM FRANCUSKE! Propustila je Poljska nekoliko zicera, a zahvaljujući Ljorisu i Varanu i dalje nema promene rezultata.

35. minut - Atraktivni potezi Embapea, koji je nakon driblinga gađao prvi ugao, međutim Ščesni dovoljno koncentrisan.

31. minut - Evo i prvog kartona na meču. "Požuteo" je Čuameni posle starta nad Frankovskim.

29. minut - AU KAKVA PRILIKA ZA ŽIRUA! Povukao je kontru Dembele i sa boka centrirao na drugu stativu, gde je centarfor Fracuske u padu pokušao da pogodi, ali nije zahvatio loptu na željeni način. Ščesni bi bio nemoćan da je Žiru bolje šutirao.

21. minut - Ponovo su se "Galski petlovi" našli u šansi, a na drugoj strani uzvratio je Levanovski udarcem sa distance. I dalje mreže mirne.

17. minut - Ponovo prete Francuzi! Dembele je pravim slalomom došao do ivice kaznenog prostora i u trku šutirao, ali je lopta završila u rukama Ščesnog.

13. minut - Kakva bomba sada Čuamenija! "Opalio" je sa velike udaljenosti, ali je Ščesni uspeo da reaguje. Nema promene rezultata.

Francuska - Poljska Foto: Tanjug/AP

11. minut - Nižu se napadi Trikolora. Grizman je sjajno promenio stranu i "našao" Embapea, koji je centrirao pred gol, ali lopta ipak završava u rukama golmana Poljske.

9. minut - Evo i prvog uzbuđenja pred golom Poljaka. Embape je sjajno ubacio loptu sa boka, ali je odbrana izbacila van terena. Imaće Francuzi korner.

4. minut - Francuzi su očekivano ofanzivno ušli u meč i za sada potpuno kontrolišu dešavanja na terenu. Igra se pretežno na polovini Poljske.

1. minuta - UTAKMICA JE UPRAVO POČELA!

SASTAVI

Francuska: Ljoris - Hernandez, Upamekano, Varan, Kunde - Rabio, Čuameni - Grizman, Dembele, Embape - Žiru

Poljska: Ščesni - Keš, Glik, Kivior, Berežinski - Kričovjak - Kaminski, Zjelinski, Šimanski, Frankovski - Levandovski.

PRE MEČA

Francuska je silovito krenula kroz grupu, savladala Australiju sa 4:1, a zatim potukla Dance koji su bili drugi favorit da izađe do nokaut faze sa 2:1, da bi u kombinovanom sastavu i sa malo interesa ušli u meč sa Tunisom koji je iznenađujuće slavio sa 1:0.

Svakako, to nije ni najmanji indikator snage Trikolora, već upravo prva dva okršaja iz grupe, a na ovom putu do eventualne "boginje" ne mogu da računaju na Karima Benzemu i Lukasa Hernandeza koji se povredio već na startu takmičenja.

Sa druge strane, Poljska je krenula jednom ne baš obećavajućom nulom sa Meksikom gde su bili u podređenoj poziciji, a onda su spustili Saudijsku Arabiju na zemlju sa 2:0. Na kraju, zgubili su Levandovski i družina vrh tabele od Argentine koja je bila bolja u međusobnom duelu sa 2:0.

Poljska još od 1982. godine ne uspeva da savlada Francusku koja je nakon toga tri puta odigrala remi, a dva puta i slavila.

Ovaj video sniman je Xiaomi12T Pro telefonom

Video: Srpkinja se popela na sto i zapalila Katar: Grmi Doha zajedno s njom pred okršaj Srbije i Švajcarske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    4. decembar 2022 | 15:58

    Sav se naježih na Hej Sloveni

  • dali je isto

    4. decembar 2022 | 16:47

    olivije ziru 52 gola za reprezentaciju protiv elite iz prve lige i drugoligas mitrovic 52 protiv boranije smokija mafina cipiripija trecev i cetvrte lige

  • justice for targeted individuals

    4. decembar 2022 | 18:32

    gledajte kako se igra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA