≫ 

Eliminisana Španija: Hrabri Maroko nulu i penal rulet pretvorio u istorijsko četvrtfinale Mundijala!

Golman Bono je apsolutnu heroj senzacije!

  • 74
Maroko i Španija Foto: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Maroka prvi se put u istoriji plasirala u četvrtfinale Svetskog prvenstva nakon što se junački odbranila tokom čitavog susreta i produžetaka, te na penale (3:0) izbacila velikog favorita, selekciju Španije!

Ova hrabra igra je morala da bude nagrađena. Afrički predstavnik je pošteno, do samog kraja, odradio posao, suzbio nadiranje Španaca i sve rešila nakon jedanasteraca za totalni delirijum na tribinama stadiona u Al Rajanu.

Verovali ili ne, Furija je promašila sva tri penala u seriji, a dva je uspeo da odbrani sjajni golman Bono koji je na kraju bio i heroj ove velike pobede.

Španija je na kraju imala 77 odsto poseda lopte, ali ruku na srce, nije imala šanse koje bi bila zasigurna promena rezultata.

Smenjivali su se ofanzivci, pokušavano je da se razbije dva reda bloka Marokanaca koji bi brzo izleteli iz tih linija iz kontri ugrozili Simona.

Na kraju, nisu pomagale ni izmene ni posed lopte, ni milion razmenjenih pasova - jednostavno je bilo realno da se sve reši preko penala.

Za čudo veliko, Španci su izgledali umorno, nespremno da napadnu jače, da iskoriste kratku klupu Maroka.

Ta dodavanja su najdublje išla da nekih 30 metara, pa se vraćala do Laporta i Rodrija u poslednjoj liniji.

Kada je već tako, Maroko je totalno zgusnuo redove i izdržao nešto preko 120 minuta igre.

Pristupilo se penalima i Sabiri je odmah pogodio za pritisak koji se nadvio nad glavama španske selekcije.

Još veća briga je usledila nakon stative Sarabije, a ono nemoguće je postalo moguće kada je Zijeh pogodio za 2:0.

Promašaj Solera, pa i Benona, bili su samo uvod za totalnu dramu, jer je Busketsu nakon toga Bono odbranio jedanesterac.

Sjajni Hakimi, koji je čitavu stranu držao sam, preuzeo je odgovornost i pobedonosni pogodak smestio "panenkom" loptu u po sredini gola u mrežu.

Najveći uspeh Maroka od postojanja ovog takmičenja, a u četvrtfinalu će sačekati pobednika meča Portugalije i Švajcarske.

TOK MEČA

KRAAAAAAAAAAJ! MAROKO IDE DALJEEEEE!

Maroko - Pogađa Hakiiiimiiii! KRAAAAAJ!

Španija - Promašuje Buskets! (2:0)

Maroko - Evo i prvog promašaja Afrikanaca! Benun! (2:0)

Španija - Promašuje Soler! (2:0)

Maroko - Zijeh precizan! (2:0)

Španija - Stativa Sarabije, ostaje Maroko u prednosti! (1:0)

Maroko - Pogađa Sabiri! (1:0)

PRODUŽECI

120. minut - Penali su na vidiku...

115. minut - Šedira je sam pretrčao 30 metara, bio je jedno vreme ispred Laporta, ali je onda izgubio snagu kada je došao pred Simona. Otklanjaju španski štoperi opasnost.

114. minut - Umesto da bude sve veći pritisak, Furija je utihnula. Kao da joj je ponestalo snage da spreče penale koji se smeše. Jalova inicijativa bez šansi.

108. minut - Ništa se ne menja. Španija i dalje pokušava, ali sa sve manje uspeha. Maroko se junački brani.

105+1. minut - KRAJ PRVOG PRODUŽETKA! Ista meta, isto rastojanje. Nula je i dalje na semaforu i Maroko odoleva.

105. minut - Kakav zicer za Maroko! Zijeh je samo proturio loptu za Šediru koji se našao oči u oči sa golmanom Simonom, ali je španski čuvar mreže bio na pravom mestu i sa nekih sedam, osam metara odbio loptu na stranu.

101. minut - Iako Furija i dalje ima loptu u nogama, više nema organizovanog napada u ovim minutima, dok marokanska odbrana stoji kao i prvog minuta.

98. minut - Mlade snage će Španci pokušati da iskoriste. U igri su Fati i Balde, a izašli su Alba i Olmo.

95. minut - Kada su svi pomislili da je sto postotna šansa za Maroko, Šediri je u poslednjem momentu sklonio Laport loptu sa noge, ali je sudija svirao ofsajd.

90. minut - POČELI SU I PRODUŽECI!

II POLUVREME

Maroko Španija Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar 2022 Ebrahim Noroozi

90+5. minut - IDEMO U PRODUŽETKE! OSTALA JE NULA!

90. minut - Morata glavom uspeva da na drugoj stativi zahvati ubacivanje Olma, ali nije artikulisao pokušaj koji je završio na tribinama.

88. minut - Ofsajd! Ovo je bila dobra kontra i Niko Vilijams je šutirao, a iz bloka je pokušao da udari i Morata, ali se našao u nedozvoljenoj poziciji na nekih šest, sedam metara.

81. minut - Konačno šut Španaca! Morata je bio u mrtvom uglu sa desne strane i pokušao je da izmisli nešto udarcem, ali je poslao loptu paralelno sa gol aut linijom. Bono je skupio noge, okrenuo se i ispratio taj udarac pogledom, ali nije dalje bilo pretnje za njega.

77. minut - U ovom momentu smo videli i prvi žuti karton na meču, a zaradio ga je Ajmerik Laport nakon što je nagazio Hakimija u jednoj potencijalnoj kontri.

73. minut - Veliko je pitanje koliko će ovakav pritisak da istrpi Maroko, ali se za sada dobro brane. Španija primenjuje neverovatan pritisak, štoperi su na samo 30 metara od protivničkog gola.

63. minut - Promenila je Španija dva šrafa u ofanzivi, Asensio i Gavi su se preselili na klupu, a na terenu su sada Morata i Soler.

60. minut - Ponovo smo se vratili u stanje sa početka utakmice kada najviše loptu imaju Laport i Rodri. Španija još uvek nema jasan plan da razbije odbranu Maroka.

55. minut - Prvi šut u okvir gola Španaca - raspalio je Olmo iskosa sa leve strane, ali je slobodni udarac direktno udario na Bonoa koji je odbio loptu daleko od gola.

50. minut - Ponovo su Marokanci u dva bloka stali i sprečili Špance da kombinuju i ozbiljnije napadnu. Brzanci poput Olma i Ferana ne uspevaju fintama da poremete linije, dok protivnik iz kontri čeka svoje prilike.

46. minut - POČEO JE DRUGI DEO IGRE!

I POLUVREME

Maroko i Španija Foto: Tanjug/AP

45+1. minut - POLUVREME! Španija nije pretila onako kako smo očekivali, nisu uspeli da razbiju bunker Maroka koji je u dva navrata dobro pripretio. Još uvek je nula i Furija će razmisliti kako na drugi način da priđe golu Bonoa.

43. minut - Najbolja šansa na meču! Marokanci su preko Bufala došli do vrhunske prilike kada je fintom izbacio dva igrača sa leve strane peterca, a onda je "bocnuo" centaršut koji je Agerd dočekao na glavu, ali je tukao pola metra preko prečke. Opasni su Afrikanci i to su i sada pokazali.

36. minut - Malo veći pritisak Španaca je uslovio povlačenje Afrikanaca skroz u 16 metara, ali ponovo nema udarca u gol. Bono nema razloga da reaguje za sada.

33. minut - Tuče Mazraui, ali je Simon na mestu! Dobar pokušaj beka Maroka koji je napravio izvesni problem za Španiju, ali su uspeli da iskontrolišu situaciju golman i štoperi.

30. minut - Španija ima više nego duplo pasova u odnosu na protivnika, ali to smo svakako znali da će da se desi.

Maroko i Španija Foto: Tanjug/AP

27. minut - E, sada Španija makar malo liči na sebe i Asensio se ubacio između štopera i iz trka, sa nekih 12-13 metara tukao u spoljni deo mreže sa leve strane.

26. minut - Velikih problema je moglo da bude po čuvara mreže Bonoa koji je odbranio čist zicer, pa je Sais blokirao nebranjen gol, ali je sudija podigao zastavicu.

23. minut - Marokanci su toliko dobro u ovim momentima postavljeni da nema prolaza ni kroz sredinu, a tek kroz odbranu. To i daje podlogu dolenavedenom podatku da Španija nema do sada niti jedan udarac ka golu Bonoa.

Maroko i Španija Foto: Tanjug/AP

19. minut - Na izmaku smo prvog dela ovog poluvremena, a Furija još nije opravdala svoj nadimak. Šta više, nije još ni šutirala na gol protivnika.

12. minut - Videli smo i prvi udarac na gol. Iz prekida je šutirao Hakimi koji je nekih dva metra poslao loptu preko prečke, tako da je Simon samo ispratio situaciju.

9. minut - Prvi put smo videli Špance u kaznenom prostoru protivnika, ali su stigli samo do roga gde je Rodri dao malo duži for i napravio faul nad Mazrauijem.

5. minut - Prvih pet minuta je lopta skoro isključivo bila kod Rodrija i Laporta u poslednjoj liniji, dok su Alba i Ljorente samo prilazili na povratnu i šrili po bokovima nakon tog dodira.

1. minut - UTAKMICA JE POČELA!

SASTAVI

Maroko: Bono - Hakimi, Sais, Agerd, Mazraui - Ounahi, Bufal, Amalah, Amrbat, Zijeh - En Nesiri.

Španija: Simon - Alba, Rodri, Laport, Ljorente - Buskets, Gavi, Pedri - Asensio, Olom, Tores.

PRE MEČA

Španija je protiv Kostarike sa sedam golova pokazala koliko može da bude destruktivna prema protivniku, a onda je nastupio derbi sa Nemačkom i remi 1:1, ali i poraz od Japana u jednom, mnogi će reći, kalkulantskom meču sa drugom postavom.

Pitanje je da li je Furija sa drugog mesta baš birala Maroko i htela da izbegne eventualne komplikacije sa Hrvatskom, ali joj sigurno neće biti lako.

Marokanci su bez poraza rešili grupne zadatke, odigrali su nulu sa Hrvatima, iznenadno savladali posramljenu Belgiju sa 2:0, a na kraju i izvojevali trijumf protiv Kanade.

Na ulicama Marakeša i svih ostalih gradova je nastalo veliko slavlje, ali je sada nokaut faza po sredi i naspram sebe će imati protivnika iz redova najozbiljnijih.

Tri puta su se do sada sastala ova dva protivnika, od čega su dva duela bila davne 1961. godine, dok je 2018. godine na Svetskom prvenstvu u Rusiji bilo 2:2.

Ovaj video sniman je Xiaomi12T Pro telefonom

Video: Hit odgovor najprovokativnije hrvatske navijačice za šeike koji su je fotografisali s leđa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    6. decembar 2022 | 19:09

    Mene samo zanima da li neko od naših fudbalera gleda ove JUNAKE koji su odigrali 120 minuta i trčali non stop?! Našima duša u nosu posle 65… i ko je ovde lud? Eee moji splavari….

  • rade

    6. decembar 2022 | 17:38

    i onda krivimo kroasane..kako nisu mogli 'jedan maroko'da pobede!!!ali taj maroko pobedi belgiju i sad ce i jake spance!

  • Zoran

    6. decembar 2022 | 18:53

    Selektore vidis li kako se gra fudbal(mislim na Maroko),pogledaj koliko su oni puta vratili loptu golmanu a koliko mi.Kakvu si taktiku imao tako smo i prosli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA