Dobro je što nismo prošli dalje: Portugalija sa 6:1 zgromila Švajcarsku, svet video spektakl Gonzala!

 
 ≫ 

Švajcarci bili džak za udaranje, Portugalija će se sa Marokom pobiti za polufinale Svetskog prvenstva

Fudbalska reprezentacija Portugala plasirala se u četvrtfinale Mundijala posle najdominantije partije jednog tima viđene na ovom Svetskom prvenstvu. Kristijano Ronaldo sa klupe je gledao kako njegovi saigrači demoliraju Švajcarsku, na kraju je i na terenu svedočio totalnoj rezultatskoj dominaciji svog tima i nestvarnom kolapsu ekipe koja je pre tri dana Srbiji pokazala put kući iz Katara.

PORTUGAL - ŠVAJCARSKA 6:1

(Ramos 17, 50, 67, Pepe 33, Gereiro 56, Leao 90+1 - Akandži 58)

Možda je i najjači utisak posle ovakve igre Portugalije, jači je i od spektakularne pobede, onaj da je Srbija, umesto Švajcarske, mogla večeras biti razbijena u paramaprčad. To, naravno, sad već zadire u polje teorije "šta bi bilo, kad bi bilo" i da li bi se Orlovi proveli ovako kako su se proveli Jakinovi momci. To nikada nećemo saznati, ali je ova demonstracije sile Portugalije prilično odjeknula.

Gonzalo Ramos Foto: Tanjug/AP

Teško da je ijedan tim na ovom Mundijalu izgledao ovako nemoćno, Švajcarska je tek u prvih petnaestak minuta igrački parirala Portugalcima, a onda, sa prvim golom apsolutne zvezde večeri Gonsala Ramosa, naišao je uragan koji je oduvao "Sajdžije" sa terena.

U igru mačke i miša pretvorio se duel koji su mnogi najavili kao jedna od najneizvesnijih od svih u osmini finala. Koliko je to bila loša procena. 

Švajcarci jednostavno nisu svetska elita, nisu čak ni evropska, tamo, bez ikakve dileme, pripada Portugalija koja je i bez prve zvezde od starta Kristijana Ronalda, šamarala Šaćirija, Džaku i družinu sa protokom vremena. A Ramos je bio čovek koji je pokupio svu slavu. Pamtiće ovo veče i veteran Pepe, sa 39 godina upisao je gol za reprezentaciju na najvećoj fudbalskoj smotri, njegov je bio za 2:0, u smiraj poluvremena.

Golman Švajcaraca Zomer je pred sam finiš prvog dela igre odbranio zicer sveprisutnom Ramosu, spasio tada svoje, ali u nastavku je pretrpeo najveći horor u karijeri.

Portugalci su "osetili krv" rivala, silovito su krenuli u nastavku i bacali svoje navijače u stanje delirijuma. Ramos je doneo 3:0, Gereiro 4:0, ponovo Ramos 5:0, za kraj Leao, tada za 6:1. Ronaldo je u međuvremenu ušao na teren, i on je bio silno motivisan da doprinese goleadi, no nije imao sreće. Nije ni potreban ovakvom timu Portugalije. Može sedeti i navijati. Možda je tako najbolje za sve.

Portugalija je ovom pobedom, osim što je Švajcarcima nanela jedan od najubedljivijih poraza ikada, poslala poruku svim ostalima koji "pucaju" visko na Mundijalu. Portugalci su živi, Portugalci su jaki i moćni, i te kako će se pitati za sve dokle god budu bili u Kataru.

Rezultati osmine finala

Holandija - SAD 3:1

Argentina - Australija 2:1

Francuska - Poljska 3:1

Engleska - Senegal 3:0

Japan - Hrvatska 1:2

Brazil - Južna Koreja 4:1

Maroko - Španija 1:0

Portugalija - Švajcarska 6:1

TOK UTAKMICE

76. minut - Prvi udarac Ronalda, tukao je u "zid" iz slobodnog udarca. Deluje izuzetno motivisano.

73. minut - Evo ovacija navijača, za Ramosa, koji izlazi, ali i za Ronalda koji ulazi na teren. Uz Gomeza Santoš je povukao iz igre Otavia i Žoaoa Feliksa.

70. minut - Gereiro se sada našao u ulozi asistenta, vrhunska akcija Portugalaca, Bruno Fernandeš je za stopalo bio kratak da kruniše akciju.

67. minut - Gol, opet taj Ramos, treći gol ovog momka koji je pokupio slavu! Kako igraju Portugalci, plešu na terenu, ne staju, žele još, večeras su poslali jaku poruku svima. I te kako će se pitati za sve što dolazi na Mundijalu.

Gonzalo Ramos Foto: Tanjug/AP

66. minut - Posle burnih dešavanja i goleade u povoju drugog poluvremena, i kraha Švajcarske, napadački ritam Portugalije je splasnuo, ali Santošev tim ima punu kontrolu.

58. minut - Gol, ovog puta Švajcarci pogađaju! Ima li nade za njih? akandži je dočekao loptu na drugoj stativi, bio je neometan, lako je rešio ovu situaciju.

56. minut - Gereiro, za 4:0! Totalna katastrofa Švajcarske, savršena akcija Portugalije koju rešava majstorjski Rafael Gereiro.

50. minut - Švajcarci su nokautirani, Gonzalo Ramos je pogodio i drugi put, za totalni slom rivla koji je Srbiju izbacio sa Mundijala. Kroz noge Zomeru je Ramos poslao loptu, prethodno je sjajan pas dobio sa krila, egzekucija je bila brza i jednostavna. Svedočimo apsolutnoj dominaciji Portugalije.

Portugalija Švajcarska Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar 2022 Foto: Tanjug/AP

POLUVREME

43. minut - Umalo katastrofa Švajcarske, Zomer spasava sada svoj tim u situaciji "jedan na jedan" sa Ramosem. Sjajno čitanje i refleks jedinice Sajdžija. Mnogo sreće po Švajcarce, mogli su biti nokautirani.

38. minut - Alarmantna situacija pred golom Portugalije, nekako su se odbranili od ataka Švajcaraca. Sa boka je oštro centrirao Fernandes, Kosta nije ukrotio loptu, Frojler je pokušao glavom, a Dalo je konačno otklonio opasnost.

Portugalija Švajcarska Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar 2022 Foto: Tanjug/AP

33. minut - Gol, Pepe! Veteran pogađa, ide Portugal 2:0! Švajcarci su u nokdaunu, kapitulirali su posle kornera, Pepe se odrazio više od svih, silovito je trznuo i pogodio loptu čelom, matirao Zomera. Osmi gol 39-godišnjeg defanzivca za reprezentaciju, ovaj se može pokazati kao ključan za prolaz u 1/4 finale Mundijala.

32. minut - Umalo autogol! Šar je postavio glavu na ubačenu loptu Portugalaca.

30. minut - Slobodan udarac imali su Švajcarci, Šaćiri je sa dvadesetak metara probao i umalo savladao Kotu. Golman Portugala krajnjim naporom je izbacio u kroner. Švajcarci ponovo opasni, nemaju kud sad nego da pojačaju ofanzivu.

Portugalija Švajcarska Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar 2022 Foto: Tanjug/AP

23. minut - Mnogo sada lakše i raznovrsnije igraju Potugalci, poletno, oslobodili su se nakon pogotka. Ramos je opet atakovao, bio je u solo akciji, imao je ispred sebe igrača, odlučio se za udarac ali je u toj situaciji Zomer bio dobro postavljen.

17. minut - Gol, Portugalija vodi, golčina Gonzala Ramosa - kakav gol! Kakvi je samo raketu ispalio ofanzivac Benfike, malo ko se nadao ovakvom epilogu akcije, jer je delovalo da Ramos neće supeti da uputio tako dobar i tako precizan udarac. Zomer je bio potpuno zatečen, lopta mu je "kroz uši" završila iza leđa.

17. minut - Opasan, opasan napad Portugala, Rodrigez je u poslednji čas spasio svoje. Uklizao je na pas rivala sa leve strane, na etercu, mnogo sreće je tu bilo za Švajcarsku.

15. minut - Ništa, bez šansi obostrano, oprezni su vrlo i jedni i drugi, ujednačeni, i dalje je Švajcarska ta koja duže kombinuje, ali oslobađaju se polako i Portugalci.

Fudbalska reprezentacija Portugala Fudbalska reprezentacija Švajcarske Foto: Tanjug/AP

10. minut - Bolja Švajcarska u povoju meča, duže se lopta zadržava na polovini Portugalije, doduše bezopasne akcije koja bi ugrozila Kostu.

5. minut - Preti upravo Embolo, šutiroa je iz n ebaš najbolje pozicije, ali Pepe reaguje za svaki slučaj i izbacuje u korner.

3. minut - Žestoko je krenulo od strane Portugalaca, Dias je laktom ušao u lice Emboloa, ovom je morala da se ukazuje pomoć Jak je špic švajcaraca, nastavio je meč.

Fdubalska reprezentacija Portugala Fudbalska reprezentacija Švajcarske Foto: Tanjug/AP

SASTAVI:

PORTUGAL: Kosta, Pepe, Karvaljo, Dalo, Dias, Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Gereiro, Žoao Feliks, Otavio, Ramos

ŠVAJCARSKA: Zomer, Rodrigez, Šar, Akanđi, Fernandes, So, Vargas, Džaka, Frojler, Šaćiri, Embolo

O MEČU

Pred ovaj duel veliko iznenađenje priredio je selektor Fernando Santoš koji je jednog od najboljih fudbalera današnjice Kristijana Ronalda ostavio na klupi.

Pre samog prvenstva, mnogi su videli Srbiju kao potencijalnog protivnika Kristijana Ronalda i "drugova". Ipak, slavlja Švajcarske i pobeda od 3:2 u duelu sa Orlovima odveli su ih u nastavak takmičenja.

Sa druge strane, Portugalci su verovatno više priželjkivali duel sa Orlovima zbog pobede u Lisabonu tokom kvalifikacija za Mundijal, ali će, umesto Mitrovića, Vlahovića i ostlaih morati do četvrtfinala preko tima Murata Jakina.

Video: Piksi o igračima koje je poveo u Katar: Treba da smo ponosni, neki su pod injekcijama igrali!

(Telegraf.rs)

Video: Gostujuća tribina na stadionu Luj II pred meč Monako - Zvezda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA