≫ 

Dajte im Brazil da se igraju: Hrvati pokazali Srbima kako se to radi i napravili čudo u Kataru!

Drama u penal završnici pripala Hrvatima

Fudbal Svetsko prvetstvo SP Katar Hrvatska - Brazil fudbalska reprezentacija Hrvatske Foto: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Kataru, pobedom nad selekcijomBrazila rezultatom 5:3 posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Kao što je bilo očekivano, Brazilci su nešto ofanzivnije ušli u meč, što su potvrdili i blagom inicijativom u prvom delu meča. Ipak, Hrvati su izgledali sjajno u defanzivi i nisu dozvoljavali Brazilcima da se približe golu.

U nastavku su fudbaleri u žuto-plavim dresovima pojačali ritam i pokušavali da dođu do prednosti, ali se maestralni Livaković u nekoliko navrata pokazao u najboljem svetlu i sprečio Nejmara i ekipu da dođu do vođstva.

Usledili su i produžeci, u kojima je Brazil bolje počeo i nametnuo ritam, što je rezultiralo pogotkom Nejmara u finišu prvog produžetka. Dva dupla pasa i pravi "veleslalom" Nejmara kroz odbranu Hrvatske, a onda i maestralna realizacija pored nemoćnog Livakovića.

Svesni su bili "Vatreni" da moraju da napadnu svim raspoloživim snagama, što su i uradili. Tri minuta pre kraja produžetaka, na scenu je stupio sjajni Bruno Petković. Oršić se našao u ulozi asistenta, a Petković nije oklevao i smestio je loptu iza leđa Alisona.

Usledila je i prava drama u penal seriji - upravo ono u čemu su majstori Hrvati. Vlašić je otvorio seriju pogotkom, a potom su bili precizni i Majer, Modrić i Oršić. Livaković je prvo odbranio penal Rodrigu, a onda je odlučujući jedanaesterac promašio Markinjos, što je odvelo "Vatrene" u polufinale Svetskog prvenstva.

Pokazali su Hrvati još jednom da su pravi specijalisti za neizvesne završnice, a ova protiv Brazila, bila je već druga na ovom Mundijalu. Hrvatska će u polufinalu Mundijala igrati sa boljim iz duela Holandija - Argentina.

TOK MEČA

PENALI

4:2 - Markinjos je promašio! Hrvatska je u polufinalu!

4:2 - Oršić pogađa!

3:2 - Pogodio je Pedro. Livaković je otišao u drugu stranu.

3:1 - Precizan sa bele tačke je i Luka Modrić!

2:1 - Pogađa Kazemiro. Odličan šut!

2:0 - Majer pogađa. Hrvatska ima dva gola prednosti.

1:0 - Brani Livaković! Rodrigo nije uspeo da pogodi.

1:0 - Vlašić donosi prednost Hrvatima.

PRODUŽECI

120. minut - Penal serija će odlučiti pobednika!

117. minut - GOOOOOOL! BRUNOOO PRETKOVIIIĆ! Sjajan napad Hrvatske i odlična realizacija Petkovića. Sve smo bliži penal seriji.

108. minut - Svesni su Hrvati da moraju da se otvore i napadnu. Imaće priliku "Vatreni" da zaprete nakon kornera.

106. minut - Počeo je drugi produžetak!

105. minut - Završen je prvi produžetak!

Hrvatska - Brazil Foto: Tanjug/AP

105. minut - GOOOOOOOOL! Prava majstorija Brazilaca! Razmenio je Nejmar dva dupla pasa sa Rodrigom i Paketom i onda na fenomenalan način izbio pred prazan gol i sproveo loptu u mrežu. Livaković je ovog puta bio nemoćan.

103. minut - Majstorija Bruna Petkovića i odložena lopta za Brozovića, ali šutirao je hrvatski reprezentativac preko gola. Dosta sreće za Brazilce.

99. minut - Ubacio je loptu Rodrigo u kazneni prostor, ali ona je preletela sve pred golom i završila van terena. Biće gol aut za Hrvate.

95. minut - Pokušavaju Brazilci da stvore ozbiljniju priliku za gol, ali zaista sjajni "Vatreni" u odbrani.

91. minut - Počeo je i ovaj deo meča!

II POLUVREME

90+4. minut - ZAVRŠEN JE REGULARNI DEO, IGRAĆE SE PRODUŽECI!

90. minut - Igraće se još četiri minuta u regularnom delu!

84. minut - Nova promena za "Selesao". Van terena će Rišarlison, a u igru je ušao Pedro.

80. minut - Ponovo nema promene rezultata! Nižu se napadi Brazila, pretio je Rodrigo, ali Livaković ponovo na visini zadatka.

Hrvatska - Brazil Foto: Tanjug/AP

76. minut - Još jedna odlična situacija za Nejmara, ali maestralan je danas Livaković. Sjajno brani čuvar mreže Hrvatske reprezentacije.

72. minut - Promene sada i u sastavu Hrvatske. Na teren će Bruno Petković i Nikola Vlašić, a iz igre izlaze Andrej Kramarić i Mario Pašalić.

68. minut - Žuti karton dobio je i Kazemiro. Pašalić je ostao na travi, a glavni arbitar je bez previše razmišljanja izvadio svoju beležnicu.

64. minut - Evo i druge promene u redovima Brazila. Na teren će Rodrigo, a iz igre izlazi Vinisijus.

57. minut - Na terenu je Entoni. Izvršio je Tite prvu promenu, a van terena je izašao Rafinja.

55. minut - Ponovo odlična prilika za "Selesao"! Nejmar je primio sjajno dodavanje i šutirao u prvi ugao, ali se Livaković odlično postavio i sprečio da lopta završi u mreži. 

48. minut - Imali su mnogo sreće Hrvati! Pretili su Brazilci u nekoliko navrata, ali na kraju od svega dosuđena nedozvoljena pozicija. 

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

I POLUVREME

45+1. minut - Završeno je prvo poluvreme!

42. minut - Još jedan pokušaj "Selesaa". Šutirao je Nejmar posle slobodnog udarca, ali lopta od živog zida završava u rukama Livakovića. Nema promene rezultata.

37. minut - Pokušavaju "Vatreni" da zaprete iz kontra napada, ali bezuspešno. Lako otklanjaju opasnost reprezentativci Brazila.

30. minut - Preti ponovo Hrvatska! Stvorio je sebi poziciju za udarac Perišić i snažno "opalio", međutim lopta odlazi preko gola.

25. minut - Evo i prve javne opomene! "Požuteo" je Danilo, nakon grubog starta nad Juranovićem. Imaće priliku da zaprete Hrvati posle prekida.

20. minut - Dve sjajne prilike za Brazil! Pretio je prvo Vinisijus nakon odlične akcije, ali je Gvardiol izblokirao u poslednjem trenutku, a nakon toga pokušao je i Nejmar, ali ipak lopta završava u rukama Livakovića.

Hrvatska - Brazil Foto: Tanjug/AP

18. minut - Odlično su postavljeni Hrvati od prvog minuta. Iako Brazilci imaju blagu inicijativu, "Kockasti" su sjajno pozicionirani na svakom delu terena i ne dozvoljavaju protivniku da lako prenese loptu.

13. minut - Zapretili su sada i Hrvati! Sjajno je Pašalić probio po desnom boku i centrirao za Perišića, koji nije zahvatio loptu onako kako je želeo i ona završava samo pored gola.

9. minut - Kontrolišu fudbaleri Brazila dešavanja na terenu bez većih problema. Tačnim dodavanjima nastoje da dođu pred gol Hrvatske i stvore ozbiljniju priliku, ali dobro u odbrani deluju "Vatreni" u ovim trenucima.

5. minut - Prva prilika za Brazilce. Šutirao je Vinisijus sa ivice kaznenog prostora u dalji ugao, ali lak je to posao bio za Livakovića. Deluje da previše lako do lopte dolaze fudbaleri u žuto-plavim dresovima.

1. minut - UTAKMICA JE UPRAVO POČELA! Prvi napad imaće Hrvatska.

SASTAVI

Hrvatska: Livaković - Juranović, Gvardiol, Lovren, Sosa - Kovačić, Brozović, Modrić - Perišić, Pašalić - Kramarić.

Brazil: Alison - Danilo, Tijago Silva, Markinjos, Militao - Kazemiro, Paketa, Rafinja, Nejmar - Vinisijus, Ričarlison.

PRE MEČA

Hrvatskoj je već postao običaj da se dočepa nokaut faze velikog takmičenja, ali se za ovo četvrtfinale prilično dobro kockala. Prvo minus protiv Japana, a onda spasavanje za remi, da bi se put prokrčio kroz penal seriju.

Pre toga, pobeda i poraz u grupi -  uspeh protiv Kanade (4:1), te dve nule sa Belgijom i Marokom. I tu je bog poslao Romelua Lukakua da se pošteno ispromašuje sa nekoliko metara, tako da su komšije napravile još jedan veliki uspeh u fudbalskoj istoriji.

Naspram sebe će imati silne Brazilce koji su doživeli samo jedan kiks kada im uopšte nije ni bilo bitno. Kamerun je u 90. minutu slavio sa 1:0, ali su liše toga sve rešili lagano u svoju korist (Švajcarska 1:0, Srbija 2:0 i Južna Koreja 4:1).

Do sada, ove dve selekcije su igrale četiri puta i tri puta je Brazil slavio, dok je u prvom, prijateljskom sudaru bio remi 1:1.

Poslednji okršaj dogodio se 2018. godine kada su Brazilci pobedili sa 2:0 golovima Nejmara i Firmina.

Pobednik ovog duela igraće sa boljim iz meča Argentine i Holandije.

Video: Za koga će Beograđani navijati na meču Hrvatska - Brazil i kome daju veće šanse za pobedu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NOVI SAD

    9. decembar 2022 | 18:48

    Bravo za komsije! Tako se igra za reprezentaciju. Svaka cast!

  • Mitar

    9. decembar 2022 | 16:18

    Da li naši gledaju kako se igra protiv Brazila 16 minuta nadmoći Hrvata bravo susjedi

  • Nenad Republika Srpska

    9. decembar 2022 | 18:40

    Ako stvarno im ovoliko Srba koji podržavaju i navijaju na ove kockaste zlikovce onda me je sramota što sam Srbin! Pa ljudi pogledajte im samo u oči. Sram da vas bude. I onda se pitamo kako i zašto nam se dešavaju oluje,bljeskovi Kosovo itd...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA