≫ 

Fudbalska revolucija: Predsednik FIFA potvrdio pokretanje novog takmičenja - Mundijala za klubove!

Đani Infantino otkrio da će prvo izdanje novog takmičenja, samo za najbolje klubove sveta, biti održano 2025. godine, godinu dana pre Mundijala u SAD, Meksiku i Kanadi

  • 3
đani infantino Foto: Tanjug/Ap

Svetsko prvenstvo za klubove, u novom formatu sa 32 tima, krenuće od 2025. godine, izjavio je danas predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino.

On je na konferenciji za medije u Dohi potvrdio informaciju o kojoj se dugo spekulisalo, ali nije izneo mnogo drugih detalja.

Nezvanično, najviše klubova biće iz Evrope, a turnir bi trebalo da se održi u SAD, Kanadi i Meksiku, kao uvertira za Mundijal 2026. godine.

- Biće to Svetsko prvenstvo u kojem će učestvovati 32 tima, igraće se svake četiri godine, a prvo izdanje će se održati u leto 2025. godine. Učestvovaće najbolji klubovi sveta - otkrio je Infantino.

Prema onome kako je to zamislila FIFA, ovo klupsko Svetsko prvenstvo, kada je u pitanju format, biće identično kao i Mondijal za reprezentacije. Prvo izdanje Svetskog klupskog šampionata će se održati godinu dana pre Mundijala u SAD, Kanadi i Meksiku.

FIFA, kao što je poznato, već izvesno vreme traži način da održi popularnost fudbala kao najvažnijeg sporta na svetu, i najpopularnijeg, koji poslednjih godina, pokazuju to i analize, gubi na atraktivnosti. Ujedno, da dopuni svoju ionako prepunjenu kasu.

đani infantino Foto: Tanjug/Ap

Svetska fudbalska federacija je otud pokrenula niz ideja i projekata da fudbal održi na pijadestalu svetskog sporta, kao što je, primera radi, daleko veće ulaganje u ženski fudbal.

Učestalije održavanje Svetskog prvenstva sa četiri na dve godine je bila glavna ideja koja, uprkos lobiranjima, zasad nije prošla, ali je Mundijal za klubove, zapravo, alternativa koja može nadomestiti veliko reprezentativno takmičenje. FIFA, definitivno, želi da od ovakvog takmičenja napravi spektakl kao što je sam Mundijal.

Međutim, Evropska fudbalska federacija (UEFA) i te kako ima razloga da se protivi ovakvoj ideji FIFA, logično jer bi time bila ugrožena Liga šampiona kao ekskluzivno takmičenje najboljih klubova, ali onih evropskih samo.

Kao što je poznato, UEFA se jedva izborila sa inicijatorima evropske Superlige koji su želeli da napave svoje takmičenje, isključivo sa najmoćnijim klubovima, ta pravna borba još uvek nije završena, ali je pitanje kako će i na koji način da ospori ideju sa klupskim prvenstvom koje planira FIFA.

Prema nezvaničnim informacijama, FIFA će za novo takmičenje obezbediti fond nagrada od 150 miliona funti, koje bi klubovi, shodno plasmanu, raspodelili između sebe. Mali deo bi uzeli samo učesnici grupa, a potom bi se iznos nagrade uvećavao sa svakim daljim plasmanom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    16. decembar 2022 | 13:38

    Полако али сигурно, фудбал, губи смисаооо...

  • duci

    16. decembar 2022 | 15:32

    Gubi se na popularnosti jer nema golova treba nesto da se mjenja u vezi ofsajda sad bukvalno var reagira Ako je igracu trepavica ispred linije a i da ne govorimo za simuliranje to je tek nesto sto odvraca ljude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA