Samo dve zemlje imaju po pet titula prvaka sveta, a njihov duel pokazaće ko je najbolji ikada!

Selekcije SAD i Srbije su na 18 šampionata osvojile ukupno 10 titula prvaka sveta

  • 24

Prošlo je tačno 69 godina od prvog šampionata sveta u košarci koji je održan 1950. u Argentini. Od tada do danas održano je 17 turnira Mundobasketa, na kome su dominirale samo dve reprezentacije. To su Sjedninjene Američke Države i Jugoslavija/Srbija, koja je preuzela sve titule bivše države.

Te dve države su osvojile po pet šampionata do sada i ovaj šampionat u Kini mogao bi da konačno pokaže koja selekcija je najbolja ikada. Nema sumnje da će Srbija i SAD sresti na ovom šampionatu, samo treba sačekati i videti u kojoj fazi, da li polufinalu ili finalu. Pre toga ne mogu.

Rio, Olimpijada, košarka, SAD - Srbija Foto: Guliver/Christian Petersen/Getty Images

Da se razumemo, ne tvrdimo i ne kažemo da će se naša selekcija plasirati u finale, da ne pomislite da slavimo prerano, već samo analiziramo kako i gde mogu da se sretnu i u kojoj fazi. Kvalitet imamo, pokazali smo na mečevima u pripremnoj fazi, sad samo da nastavimo u istom ritmu. Selekcija SAD je i dalje najveći favorit, a u grupu favorita iza njih spadaju Srbija, Španija, Francuska, Litvanija, Australija..

Statistika Mundobasketa Foto: Printskrin/Wikipedia

Sa selekcijom SAD smo igrali dva puta u finalima SP 2014. i Olimpijskih igara 2016. Zašto ne bi bila treća sreća, kao što kaže naš narod.

Amerikanci su svoju prvu titulu šampiona sveta osvojili već 1954. na prvenstvu u Brazilu, a na sledeću su morali da čekaju čak 32 godine. To je bilo 1986. u Španiji, kada je Jugoslavija u polufinalu volšebno izgubila od SSSR iako je vodila 9 poena razlike 50 sekundi pre kraja.

Mundobasket grupe Ilustracija: Nikola Jovanović

Treća titula Amerikanaca došla je 1994. u Kanadi kada je nastupi takozvani Dream team 2 (posle onog iz 1992.) i od tada se očekivalo da oni dominiraju na turnirima jer su pravo učešća dobili NBA igrači. Međutim, četvrtu titulu su osvojili tek 2010. u Turskoj, a pet 2014.u Španiji, sa apsolutnom dominacijom.

Za njihov post od 1994 do 2010. pobrinula se Jugoslavija koja je prva posle Brazla (1959, 1963) osvojila dve titule zaredom 1998. u Atini, kada nisu igrali NBA igrači zbog štrajka i 2002. u Indijanopolisu, što je najveći uspeh srpske i jugoslovenske košarke.  To su bile četvrta i peta titula prvaka sveta. Tri prethodne osvajali smo 1970. u Ljubljani, 1978. u Manili, i 1990. u Buenos Ajresu.

Sada je možda došlo i vreme za finalni obračun sa Amerikancima da se vidi ko je najbolja i najkošarkaškija zemlja ikada u istoriji, onako statistički i teoretski. Ono što je najbolje je da ovoga puta stvarno imamo šanse da ostvarimo najbolji mogući rezultat, što zbog kvaliteta igrača, što zbog činjenice da selekcija SAD dolazi u malo oslabljenom sastavu.

Naravno, tu su i ostale ekipe, ne pitamo se samo mi i Ameri, ali moramo da verujemo u naše momke da mogu do vrha.

VIDEO: Amerika je "Dream team", ali je Srbija "European nightmare": Analiza odbrane i napada Srbije pred SP

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrcke

    29. avgust 2019 | 11:37

    Prvo i jedino...Srbija nikad nije bila prvak sveta. Na zalost to je bila Jugoslavija!!!!

  • Тодорић

    29. avgust 2019 | 10:41

    Ми имамо много квалитетнију кошарку,али ће политички изгубити .Да се не замере.

  • Milorad

    29. avgust 2019 | 14:10

    NBA košarka je bila nekad košarka, a sad je cirkus. Ja taj cirkus ne gledam. Oni da nemaju veću kondiciju, i 90-postotni šut i to uz pomoć verujem dopinga, ne bi mogli da dobiju ni Jasenicu iz Smed. Palanke gde je nekkad igrao Muta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA