Jokić bezazlen za Kiću i Grbu: Protiv Italijana su vadili makaze i šutirali u međunožje! (VIDEO)

Kultno rivalstvo je davne 1983. prešlo granicu

  • 6
Tuča Foto: Youtube.com

Košarkaši Srbije su pobedili Italiju na Mundobasketu, pretrpeli su i dozu batina zbog grube igre starih rivala, a nakon tenzija "eksplodirao" je Nikola Jokić.

On je odgovorio Danijelu Haketu kog je bacio na parket, posle su ga napali igrači Azura, a malo je nedostajalo da se umeša Stefan Jović sa klupe.

Njega su sprečili članovi stručnog štaba i saigrači, a sve to delovalo je potpuno bezazleno u odnosu na ono što se dešavalo davne 1983. godine, kada je stvorena mitska priča o Moki Slavniću i Goranu Grboviću, koji su navodno makazama jurili Dina Menegina.

Ljuto je bilo rivalstvo '80-ih između Jugoslavije i Italije, a posebno je vruće bilo na Evropskom prvenstvu 1983.

Meč poslednjeg, petog kola Grupe A između Jugoslavije i Italije dobro je počeo, jer su “plavi” kontrolisali rezultat. Sve je išlo po nekom tradicionalnom obrascu, poznatom iz ranijih susreta ove dve selekcije …

A onda u 15. minutu prvog dela dolazi do incidenta koji je verovatno presudno uticao na rezultat meča…

Tokom napada Jugoslavije, Marko Bonamiko je u trku laktom snažno udario Dragana Kićanovića i nokautirao ga.

Odjednom su se svi sjatili na parketu, nastala je velika gužva. Epilog: Bonamiko je isključen, ali su Italijani preuzeli konce igre.

Pet minuta pre kraja, pri vođstvu Italije 74:62, Enriko Đilardi i Dražen Petrović završili su na parketu poput dvojice rvača. U trenutku su mladog reprezentativca Jugoslavije okružila trojica Italijana i to je bio znak za novu gužvu na terenu.

Peter Vilfan je dotrčao da pomogne svom saigraču, ali ga je Romeo Saketi povukao za kosu, a Menegin krenuo ka njemu kao da želi da ga udari, pa je Slovenac, iskusno, stao u bokserski gard i isturio levo rame ne bi li se odbranio od eventualnog direkta.

Shvativši da se kači sa borcima znatno teže kategorije, dotrčao je Đerđin pomoćnik na klupi i Vilfanov zemljak Janez Drvarić, obuhvatio ga oko struka i udaljio od gužve.

Sa klupe je na teren ušao povređeni Kianović, koji je u jednom trenutku među noge šutnuo Renata Vilaltu.

U tom trenutku nastala je trka po parketu jer su svi italijanski igrači pokušali da stignu Kićanovića, koji je pokušao da se spase popevši se na zapisnički sto, gde se već nalazio Slavnić … Umešali su se i pripadnici policije u pokušaju da smire situaciju koja je pretila opštom tučom…

To je ono što su zabeležile kamere. Priča o makazama dugo se smatrala običnim mitom s obzirom da nije bilo video svedočanstva.

Navodno, u pokušaju da zaštiti svoje saigrače od agresivnih Italijana, Goran Grbović je dohvatio makaze iz torbe masera reprezentacije i njima jurio protivničke košarkaše po terenu.

Taj događaj, nakon mnogo godina, potvrdile su obe strane.

– U tuči Zoran Slavnić stoji na zapisničkom stolu i šutira sve oko sebe. U jednom momentu Dino Menegin, centar italijanske reprezentacije, koji je inače bivši bokser, kreće prema meni i ja instinktivno s poda skupljam specijalni alat za skidanje bandaže napravljen od plastike i krećem prema njemu - rekao je Grbović.

- On je video da ga se ne plašim i počinje da beži, a adrenalin me je tresnuo po celom telu i nisam mogao da se zaustavim, pa sam ga jurio po terenu. Izgubili smo tu utakmicu, ali se tuča nastavila u tunelu koji je spajao teren sa svlačionicama. Nije bilo lako Italijanima tada...

Dino Menegin je imao svoju verziju priče.

– Započelo je između Saketija i Vilfana. Došlo je do prekršaja i Saketi ga je uhvatio za uvo. Uspeli smo da ih razdvojimo. Primetio sam da Kićanović i Vilalta nešto razgovaraju, nisam znao šta govore sve dok ga Kićanović nije udario. Tada je kompletna klupa uletela u teren, došlo je do opšte jurnjave, a mene je neko udario u leđa. Kada sam se okrenuo i video Grbovića, krenuo sam ka njemu, ali je on pobegao do klupe i iz neke torbe izvadio makaze. To me je zaustavilo…

Situacija se ipak smirila i utakmica je nastavljena. Italija je slavila sa ubedljivih 91:76 i plasirala se u polufinale, a naše gurnula u u razigravanje od petog do osmog mesta.

Pogledajte video snimljen ultra-širokougaonom kamerom na Motoroli One Action.

VIDEO - Policija smirivala navijače Srbije, tražila da sednu dole i ne skaču

Motorola baner Mundobasket NOVO Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draza

    5. septembar 2019 | 21:38

    Nisam ni sumnjaoda ce te me podrzat , ja sam samo rekao istinu ali vi izgleda ne razumete

  • Draza

    5. septembar 2019 | 19:21

    Sramota kako se ponosimo za tucu igraca , sta bi smo pisali da su ovo hrvati uradili

  • Milos

    6. septembar 2019 | 00:54

    Medju akterima ove tuce je i sadasnji selektor Italije Saketi.Hahahaha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA