≫ 

Poznate su nove grupe na Mundobasketu: Evo šta Srbija mora da uradi da bi izbegla Amere do finala

Već od petka kreću borbe u drugoj fazi takmičenja u Kini: Srbija sa pobedom nad Portorikom overava četvrtfinale, a nad Španijom - izbegava SAD do finala

  • 25
SAD, Srbija Foto: fiba.com

Košarkaška reprezentacija Srbije jedna je od osam selekcija koja u drugu fazu prenosi maksimalan broj pobeda, samim tim i najveće šanse da se nakon nova dva duela nađe u četvrtfinalu.

Pored našeg tima, Poljska, Argentina, Španija, SAD, Brazil, Francuska i Australija bile su perfektne, što ih čini jakim kandidatima za siguran prolaz među osam najboljih u Kini.

Grčka je trijumfom nad upornim Novozelanđanima tek u trećem kolu overila plasman u drugu fazu, gde je čeka izuzetno zanimljiva grupa K i dueli sa Amerikancima i Češkom, uz Brazil kao još jednog pretendetna na četvrtfinale iz te grupe.

Ovako, posle prve faze, izgledaju novoformirane grupe:

GRUPA I: Argentina 3-0, Poljska 3-0, Venecuela 2-1, Rusija 2-1

GRUPA J: Srbija 3-0, Španija 3-0, Italija 2-1, Portoriko 2-1

GRUPA K: Brazil 3-0, SAD 3-0, Grčka 2-1, Češka 2-1.

GRUPA L: Francuska 3-0, Australija 3-0, Litvanija 2-1, Dominikanska republika 2-1

Dalje, dve prvoplasirane ekipe iz ovih grupa idu u četvrtfinale, i to po ključu:  I1/J2 - K1/L2 (Donguan) i J1/I2 - L1/K2 (Šangaj).

KAKAV JE PUT SRBIJE KA ČETVRTFINALU I BORBI ZA MEDALJE?

Situacija sa našom selekcijom je prilično čista i vrlo povoljna: i jedna pobeda, nad Portorikom (prvi meč) nas vodi u četvrtfinale, a od epiloga utakmice sa Španijom zavisiće da li ćemo sa prvog ili drugog mesta.

I još nešto mnogo važnije - da li ćemo na Amerikance pre finala? 

U slučaju da drugu fazu završimo sa skorom 5-0, to znači da ćemo kao prvi iz grupe na drugog iz Grupe I, gde su trenutno sa 3-0 Argentinci i Poljaciu prednosti nad Rusijom i Venecuelom. Po prikazanom do sada, za očekivati je da Gaučosi zadrže najvišu poziciju, a da se Rusi i Poljaci bore za drugo mesto - pa da ih dočekamo u četvrtfinalu.

Košarkaš Španije Serhio Ljulj na utakmici sa Iranom Foto: fiba.com

Po drugom scenariju, ukoliko izgubimo od Španije, u četvrtfinale idemo kao drugi (protiv prvog iz Grupe I - to bi onda bila Argentina), ali nam polufinale donosi najtežeg mogućeg protivnika - Amerikance.

Amerikanci su u drugom delu kostura i bilo bi dobro izbeći ih do finala, a to će se desiti ako i oni i mi budemo prvi u grupi - u našem slučaju: ako pobedimo Špance. U tom slučaju eskiviramo SAD do finala, a u onom manje realnom, ali ipak mogućem scenariju, možemo se sudariti sa Amerikancima i ako obe selekcije budu druge u svojim grupama. 

Ukoliko Srbija, ipak, na najbolji način reši četvrtfinale, u polufinalu je gotovo izvesno očekuje jedna od ekipa iz Grupe L: Australija, Francuska i Litvanija, uz ogradu da bi K2 ekipa (Grčka ili Brazil) mogla da poremeti neku od ove tri selekcije na tom putu u četvrtfinalu.

Elem, u Grupi L, trenutno su u prednosti Francuzi i Australijanci zbog skora 3-0, ali su i Litvanci i dalje "u igri" pošto će plasman u četvrtfinale tražiti u direktnom duelu sa Trikolorima. U istoj grupi je Dominikanska Republika, istina sa najmanjim šansama da "preživi" grupu u kojoj je autsajder.

Foto: wikipedia

VIDEO - Telegraf u Kini: Košarkaši Srbije stigli u Vuhan i spremni dočekuju drugu fazu takmičenja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cimi

    5. septembar 2019 | 19:06

    Ko god došao - dobrodošao !!! Zlato je naše !!! Nikad jači , svaka čast Sale , svaka čast momci!!

  • Dr

    5. septembar 2019 | 17:55

    Ko kaze da ce amerikanci do finala???

  • Aleksa

    5. septembar 2019 | 17:50

    Mislite sta oni treba da urade da izbegnu nas?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA