≫ 

Španci su Saletova opsesija, pre pet godina im je žestoko odbrusio: Srešćemo se opet! (VIDEO)

Istog dana kada je promovisan na mesto selektora reprezentacije, Aleksandar Đorđević je kao glavni cilj sebi zacrtao - svrgnuti Španiju!

  • 3
Sasa Djordjevic, Spanci Foto: Tanjug/Ap

Košarkaška reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u Kini igra meč odluke za poziciju u grupi pred početak četvrtfinala, a rival je Španija - selekcija koja je Saši Đorđeviću dugo u mislima skoro kao opsesija. Sećamo se dobro, još kada je preuzeo nacionalni tim, Sale je u svom prvom obraćanju poručio da mu je primarni cilj svrgnuti Furiju sa evropskog trona, prekinuti dominaciju Španaca evropskom košarkom.

To je sa istim žarom sutradan ponovio i gostujući kod novinara Vladana Tegeltije u emisiji "SOS koš", ušavši čak u polemiku sa autorom emisije, a vredi se danas, na dan novog sudara sa Španijom, podsetiti Saletovih reči.

Jedno od pitanja novinara je glasilo: koje ciljeve Saša Đorđević postavlja pred sebe?

- Da pobedimo Španiju!

Dobro, to si rekao i na konferenciji...

- Nemoj da mi "dobro"! Ti moraš da shvatiš šta znači ta izjava. Ti moraš da shvatiš, prvi koji se baviš sportom već 20 godina, šta znači izjava jednog trenera i poruka svim mojim igračima koji će da dođu i da treniraju sa mnom i koji će da se bore za boje ovog tima i svim drugima koji dođu da nas gledaju.

"Šta znači pobediti Španiju?", nije odustajao Tegeltija.

- Hajde, reci mi ti šta znači pobediti Španiju pošto očigledno ne razmišljaš na onaj način na koji bih ja mislio da treba da razmišljaš.

Ja sam gledao kad smo pobeđivali Španiju, i u Poljskoj i u Turskoj, odgovorio je Tegeltija, a potom je Sale uzeo reč:

- Zaboravite šta je bilo tada kad je bilo. Mi smo od Španije izgubili 30 razlike, Španija u poslednjih 10 godina dominira evropskom košarkom, a i svetskom košarkom. Sva finala su igrali, imaju medalja ne znam koliko. Za mene je Španija najveći mogući protivnik koji postoji.

Preformuliaću pitanje: u kojoj fazi takmičenja da pobedimo Španiju? - opet je Tegeltija insistirao na dodatnom pojašnjenu.

- Ti uopšte ne shvataš šta znači to i nemam potrebu to da ti objašnjavam, i objasniću ti posle emisije - završio je seletor polemiku.

Pogledajte taj razgovor Đorđevića i Tegeltije.

U godinama koje su došle, Srbija je sa Đorđevićem dva puta igrala protiv Španije: na Svetskom prvenstvu 2014. upravo u Španiji kada je poražena u grupi, ali je u nezaboravnom stilu došla do finala i srebra, potom i na Evropskom prvenstvu 2015. kada smo se revanširali Furiji u grupi, ali je zlatna medalja na kraju zasijala na grudima Gasola i družine posle furiozne nokaut faze.

Srbija je te godine poražena u polufinalu od Litvanije, a potom i od Fancuske za treće mesto.

Đorđevićeva glad za trijumfom uvek kada igra protiv Španije je ogromna, a to se najbolje videlo u prvom selektorskom sudaru sa Furijom, na pomenutom Mundobasketu 2014, kada je zbog prigovora i energičnih reakcija na suđenje, isključen.

Posebno je upečatljiv ostao njegov emotivan izlazak sa terena: bodrio je igrače, a Špancima odbrusio rečima "videćemo se mi još".   

- Imali smo 15.000 ljudi protiv nas, i navijače i sudije, ceo ambijent... Gde sam želeo da pokažem da mi taj karakter imamo u sebi - prisetio se Đorđević tog detalja, o kojem je pričao i bivši kapiten, svedok tog vremena, Nenad Krstić.

- Čini mi se da se okrenuo ka njihovoj klupi i rekao im nešto "srešćemo se opet" ili tako nešto. Ali on u to stvarno veruje, to je ta neka njegova energija i emocija, to ne može da se glumi. Okreće se onda ka nama, "overava" sa svakim i kaže "čekamo ih u finalu".

Pogledajte Saletove reakcije na utakmici Sa špancima na Evropskom prvenstvu 2014

I baš zbog Saletove motivacije "do neba" uvek kada jesa druge strane Španija, a koju će sasvim sigurno preneti na Bogdanovića i ekipu, čvrsto verujemo da ćemo i danas gledati revanš Špancima koji im je obećaosrpski selektor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    8. septembar 2019 | 13:06

    Његова опсесивност је бар усмерена против оног кога треба, а иначе су гробари опсесивни, комплексаши..па гледајте само реакције Пантића, Вулетића и остале њихове битне "чимбенике". Они опседнути Звездом😂😂😂

  • Vladamilanovic

    8. septembar 2019 | 18:41

    Raduljica napolje iz tima covek koji loptu ne ume da drzi kako treba,kome svako moze da lupi rampu sramota,korake,ispada mu lopta uvek covek nikad nista ne odigra kad treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA