Analiza šoka koji su doživeli Orlovi: Neuspeh ili tragedija jedne generacije?

Očekivali su borbu za zlato, ali se vraćaju bez medalje, doduše sa šansama za direktan plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020.

  • 56
Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: FIBA.basketball

Ako se gleda rezultatski, ovo je neuspeh na Mundobasketu, ali ako se gleda kao jedinstvena šansa jedne generacije, onda je svakako tragedija iz nekoliko razloga.

Pre svega, okupljena je odlična ekipa igrača, prvi put u poslednjih 10 godina su se odazvali svi koji su pozvani, a pri tom većina igrača je imala odlične sezone u klubovima u Evroligi i NBA.

Jedna smo od četiri reprezentacija sa po četiri NBA igrača, što je najviše na prvenstvu. Imali smo člana najbolje petorke NBA Nikolu Jokića, NBA igrače Marjanovića, Bjelicu, Bogdanovića, dobre evroligaške igrače Gudurića, Micića, solidne Lučića, Jovića i Marka Simonovića.

Uz sve to, silni otkazi u selekciji SAD, koja je važila za najvećeg favorita prvenstva, dodatno su otvorili mogućnost da se otvoreno borimo za najviše postolje.

Kosarkaska reprezentacija Srbije Srbija Argentina, kosarka Foto: FIBA

Ovo prvenstvo je bila idealna prilika da se ova generacija ovenča slavom i "besmrtnošću" i dode do prve zlatne medalje u svom petogodišnjem postojanju. Iako je nedostajao lider Miloš Teodosić, moglo je da se dođe do uspeha.

Ekipa je odlično krenula i odradila pripreme, ali su imali i pehove, povrede dva bitna igrača, Teodosica i Milosavljevića. Ipak, sa takvom visinom i dominacijom pod košem, očekivalo se da možemo da budemo jako ozbiljni.

Prava tragedija je što je ova ekipa odigrala čak 9 pripremnih mečeva i sve dobila, plus još četiri na Mundobasketu, a onda podbacila u najvažnije dve utakmice. Ne samo što su podbacili igrački, nego se čak nisu ni "pobili" u tom žargonskom smislu da su pokazali srce.

Čak je i selektor Ðordevic istakao da nije znao da igrači osećaju takav pritisak.

- Kad sam čuo Bjelicu da priča na konferenciji, shvatio sam da su momci osećali veliki pritisak, da je postojala mentalna kočnica. On je veliki sportista i ne treba sebe da krivi, svi smo odgovorni, a prvi ja - rekao je Ðorđevic.

Posle tri srebrne medalje osvojene na SP 2014, Olimpijskim igrama 2016, i Eurobasketu 2017, ove godine je bio pravi momenat da se kruniše ova generacija i da počne da vlada Evropom u naredne četiri godine. Možda je i selektor mogao bolje da vodi tim, preuzeo je odgovornost hrabro.

Borba za najviši plasman (što su i sami želeli) im je nekako bila predoređena, jer su sazreli fizički i igrački, ali očigledno da mentalno nisu mogli da prevazidu taj pritisak javnosti koji ih je već video na tronu posle silne dominacije u grupi u Fošanu.

Kosarkaska reprezentacija Srbije Srbija Argentina, kosarka Foto: FIBA

Tokom priprema smo imali sve, i spoljnu i unutrašnju igru, lepršavost, dobru odbranu, kreativnost. Divili smo se potezima Jokića u kreaciji igre, šutu Bogdana i polivalentnosti Bjelice.

Čak i kada smo došli u Kinu, u prve četiri utakmice sa nedoraslim rivalima smo pokazali dominaciju, ali je sve postalo drugačije kada smo naleteli na prvog čvrstog rivala Španiju, a zatim i na Argentinu.

Strah i pritisak okovali su noge i ruke, nije više bilo tečnoti u igri, noge spore u odbrani, ruka drhti na šutu. Uz sve to nadovezala se i tragedija Vase Micića kome je preminula majka dan pred četvrtfinale, ali je ostao sa timom. Sve je to uticalo da se poremeti mentalni stav igrača i da sve ode nizbrdo.

Kosarkaska reprezentacija Srbije Srbija Argentina, kosarka Foto: FIBA

Imali su istorijsku priliku, ali je na žalost nisu iskoristili, a pitanje ja da li ce naredna prvenstva igrati u ovom sastavu. Teodosic muci muku sa povredama, Bjelica, Raduljica imaju po 31. godinu Simonovic 33, i pitanje je da li će njihova tela moći da izdrže naporne sezone. Ðorđevic je najavio smenu ove generacije negde posle EP 2021, ali je pitanje da li će generacija opstati. Od mladih su tu Gudurić, Jokić, Vasa Micić, Bogdan Bogdanović i Stefan Jović, koji su jedini ispod 30 godina, a njima treba priključiti momke iz mladih generacija.

Ali nije sve gotovo, sada ostaje šansa da se bore da obezbede direktan plasman  na Olimpijske igre. Važno je da SAD pobedi Francusku u sredu u četvrtfinalu. Ako tako bude, u četvrtak igramo sa Francuzima i u slučaju pobede u subotu u Pekingu se borimo sa poraženim iz meča Španija - Poljska za peto mesto koje vodi na OI u Tokio.

Pogledajte video snimljen ultra-širokougaonom kamerom na Motoroli One Action.

VIDEO - Jokić samo protutnjao posle poraza od Argentine

Motorola baner Mundobasket NOVO Foto: Telegraf

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Kine, Dragutin Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Regent

    10. septembar 2019 | 19:46

    Momci, hvala Vam za sva odricanja, za sve napore koje ste podneli, za svaku kap znoja koji ste prolili. Vi ste ponos naše zemlje. Ovo je sport i porazi su sastavni deo ove igre. Važno je da iz ovoga izvučete pouke i nastavite dalje. Svu sreću Vam želim u budućim karijerama i privatnom životu.

  • Lud zbunjen

    10. septembar 2019 | 19:49

    Vreme je za Sašu, ali Obradovića.

  • 👤

    10. septembar 2019 | 20:16

    Разочарење јесте, неуспех можда, трагедија никако. Трагедија се десила Васи, а не српској кошарци. Ово је можда упозорење у прави час. Ово је генерација која може много. Следеће године је Олимпијада. Такмичење које има изузетно велики значај. Америка је послала неки трећи тим. Све и да смо постали прваци, ова ствар би увек "тињала" негде у ваздуху. Друго, Тео је ипак неко ко недостаје екипи и ко је итекако заслужио велики успех са генерацијом којој је капитен. Па догодине Боже здравља.... биће боље.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA