≫ 

Legendarna tuča sa Amerikancima: Đorđević i Miler oči u oči, Divac se pesniči sa Melounom (VIDEO)

Tenzije u finalu Olimpijskih igara 1996. godine nije izostalo

  • 0
Legendarna tuča sa Amerikancima Printscreen: Youtube/EgfbymEG6fo/Joksim Garvelj

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije, čija je naslednica Srbija, imala je tokom poslednjih decenija žestoke duele sa Sjedinjenim Američkim Državama, a jedan od takvih bio je onaj iz 1996. godine, u finalu Olimpijskih igara u Atlanti koje su plavi košarkaši izgubili 95:69.

Posle blokade, sankcija i izostanka sa prvenstava od 1992. fdo 1994. godine Jugoslavija se zlatom u Atini 1995. godine vratila na svetsku košarkašku scenu. Tako je, posle plasmana na Olimpijske igre, nastavila tamo gde je stala i bukvalno pregazila rivale u grupi. bez izgubljenog meča redom su padali Australija, Grčka, Brazil, Portoriko, i Južna Koreja, da bi u eliminacionj fazi, preko Kine i Litvanije stigli do Amerikanaca.

Vlade Divac Printscreen: Youtube/Joksim Garvelj

Pred našim košarkašima bio je pravi Drim tim, kojem je jedino nedostajao Majkl Džordan. Legendardni Barkli, Hardavej, Grent Hil, Hakim Oladžuvom, Karl Meloun, Redži Miler, Džon Stokton, Šekil O'Nil, Gari Pejton, Skoti Pipen, Mič Ričmond i Dejvid Robinson, bili su neuništivi. Sa druge strane, selektor Željko Obradović na raspolaganju je imao Dejana Tomaševića, Berića, Bodirogu, Rebraču, Danilovića, Divca, Aleksandra Đorđevića, Sašu Obradovića, Paspalja, Savića, Lončara i Topića.

Bila je to prilika da se odmeri snaga sa Drim timom, koju su nam uskratili 1992. godine zbog sankcija. Ipak, kako se Jugoslavija raspala, mogli smo da pariramo Amerikancima samo poluvreme, koje smo završili 43:38.

Motorola baner Mundobasket NOVO Foto: Telegraf

Ipak, snage je izostalo, nervi su popustili, za razliku od tenzije koja je bila prisutna u svakom momentu. Tako su u "klinč" posle skoka, ušli Vlade Divac i Karl Meloun, a malo je falilo da dođe do velike tuče na terenu.

Uz Melouna, potpuno je poludeo i Redži Miler koji je krenuo ka klupi Jugoslavije i Željku Obradoviću, ali je odgurnut od strane članova našeg tima. Tako je na delu terena završio oči u oči sa Sašom Đorđevićem. Ipak, do većeg pesničenja nije došlo, a taj meč na kraju je ipak pripao Amerikancima, dok su naši košarkaši morali da se zadovolje srebrom.

I ove 2019. godine Srbija je trenutno vicešampion Olimpijskih igara, ali će sa selekcijom SAD od 13 sati, umesto u finalu Svetskog prvenstva, igrati za 5. mesto i prestiž.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA