Ispred Bogdana je posle Kine samo Bodiroga, a mi ćemo dugo žaliti za ovom prokockanom šansom (VIDEO)

Pored svega što nam se poklopilo, imali smo i MVP-ja turnira u ekipi i opet smo nekako ostali bez medalje. Kada se sve sabere - za nevericu

  • 25
Bogdan Bogdanović MVP Foto: Marko Jovanović, Telegraf

Činjenica je da naš bek Bogdan Bogdanović neće zaista biti MVP jer je Srbija završila na petom mestu Mundobasketa u Kini.

Slaba je uteha i to što smo pobedili Amerikance i završili turnir sa dve pobede nad njima i Češkom, jer smo zakazali u dva meča koja su mogla da definišu generaciju, protiv Španije i Argentine.

Forma srpskog tima je od Angole do Argentine varirala, a jedino je Bogdanović bio konstantan, ne računajući Portoriko, koji je Srbija svakako razbila razlikom u kvalitetu.

Foto: fiba.com

Na osam utakmica turnira ubacivao je prosečno 22,9 poena, četiri skoka i 4,4 asistencije. Imao je po jednu ukradenu i izgubljenu loptu.

Angola: 24 poena (8/10 iz igre, 5/7 za tri), 2 skoka, 3 asistencije

Filipini: 17 poena (6/8; 4/5), 3 skoka, 5 asistencija

Italija: 31 poen (10/21; 5/11), 4 skoka, 5 asistencija

Portoriko 5 poena (1/8; 1/5), 2 skoka, 5 asistencija

Španija: 26 poena (9/14; 2/5), 10 skokova, 6 asistencija

Argentina: 21 poen (6/13; 3/7), 4 skoka, 2 asistencije

Sjedinjene Države: 28 poena (10/17; 7/14), 4 skoka, 6 asistencija

Češka: 31 poen (10/17, 7/12), 4 skoka, 3 asistencije

U Kini je postigao ukupno 183 poena čime je postao drugi strelac u istoriji reprezentacije Srbije na velikim takmičenjima sa ukupno 756 poena (imao 573).

Pretekao je dvojicu igrača i kumova, Nenada Krstića (622) i Miloša Teodosića (682). Ispred njega je sada samo Dejan Bodiroga sa 919 poena.

Ako se vratimo četiri godine unazad do polufinala Evrobasketa, sve je po njega delovalo drugačije.

Mnogi su kritikovali Bogdanovića kada je protiv Litvanije u odsutnom trenutku krenuo na ulaz tražeći kontakt i faul, umesto da se podigne na trojku.

Izgubili smo. Godinu kasnije u Riju njegovim šutem za tri je propuštena šansa za produžetak sa Amerikancima. Izgubili smo i tad.

Štošta se promenilo do 2017. kada je osvojio Evroligu sa Fenerbahčeom kao jedan od najboljih igrača uz Ekpea Judoa i Nikolu Kalinića.

Na Evrobasket te godine je Srbija otišla oslabljena, pa i tako stigla do finala najviše zahvaljujući Đorđeviću i Bogdanoviću.

Posle tog Evrobasketa je malo ko verovao da Bogdanović može da pruži reprezentaciji više od onoga što smo videli na putu do evropskog srebra i poraza od neviđenog Gorana Dragića.

Tada je Bogdan igrao praktično sam u napadu i kada se tome doda i odbrana, nije čudo što bismo ga često viđali kako "baldiše" posle tri četvrtine.

Ovog puta je imao uz sebe imao kvalitetniji tim, ali je opet često morao da vuče - sam. Prosto, nije bilo nikoga ko bi se osmelio da šutne trojku i u situacijama kada bi bio sam.

Finta, dribling, komplikacija i po pravilu - teža situacija, teži šut i promašaj. Nije bilo lakoće u igri i kretanju lopte i jedini koji je to pravilo razbijao bio je upravo bek Sakramento Kingsa. Kao da je "operisan od pritiska". Šutneš, pa šta bude.

Bogdan Bogdanović Foto: Marko Jovanović

Najbolji centar na svetu. Tu. Jedan od najboljih u Evropi? Tu. Krilni centar NBA kalibra sa evroligaškim iskustvom? Tu. I opet nije bilo dovoljno za medalju.

Bogdanovića to verovatno ni ne zanima, ali zbog njega je verovatno najviše šteta pošto je jasno ko bi bio najkorisniji igrač takmičenja da Orlove u Kini nije spotakla Argentina.

Bogdan Bogdanović Foto: Marko Jovanović

Ovako, ostaje nada da se Tokiju može napraviti korak više i da vidimo kakva će se Srbija tamo pojaviti (ako prođe kvalifikacije).

U svakom slučaju, sve oči će još jednom biti uprte u Bogdanovića koji je posle Evrobasketa još jedanput pomerio granicu onoga što od njega očekujemo.

Po onome što smo videli u Kini, ne deluje kao da će mu to uopšte biti problem.

Pogledajte video snimljen ultra-širokougaonom kamerom na Motoroli One Action - Bogdanović: Nisam jurio prosek, šteta što nije ušla ona s pola...

Motorola baner Mundobasket NOVO Foto: Telegraf

(M. Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    14. septembar 2019 | 17:58

    Svaka čast, nema dalje, srce na teren... Bogdan, Bog!!!

  • MarkoSS

    14. septembar 2019 | 17:56

    Momak je zver, ova sezona u NBA je njegova.

  • Aca

    14. septembar 2019 | 17:51

    Mlad je on preteci ce i Bodirogu on je jedini koji je srcem igrao za Srbiju volim ovog momka svaka cast!!!Bobi,Lucic,Jovic Raduljica takodje sve pohvale na borbi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA