Koje dresove su nosili Partizan i Zvezda na basket derbiju pre 71 godine i još 6 zanimljivih detalja

Zanimljiva priča iz vremena kada se rađalo rivalstvo dva kluba

  • 5
Derbi na Kalemegdanu 1999 Prvi derbi koji je odigran na Kalemegdanu posle mnogo decenija i prelaska u dvorane Zvezda Partizan 1999. za vreme bombardovanja Foto: MN Press

S obzirom na to da ove godine nema Košarkaške lige Srbije, koja je otkazana zbog korona virusa, nije na odmet da se podsetimo nekih zanimljivosti u vezi sa istorijom Jugoslovenske i srpske košarke.

Pre svega misli se na utakmice večitog derbija, između Crvene zvezde i Partizana. Prvi ligaški derbi odigrali su pre 71 godine, na dan 25. juna 1949. godine, na malom Kalemegdanu.

Bio je to 6. međusobni susret večitih rivala. U izuzetno dobro urađenom biltenu za tu utakmicu, na kojoj je Crvena Zvezda bila domaćin, možemo pročitati niz zanimljivosti, od kojih se mogu izdvojiti sledeće:

1. Bio je to prvi susret ova dva kluba u liga sistemu. Tri prethodna prvenstva, 1946, 1947 i 1948. godine, igrana su turnirski.

2. Crvena Zvezda je nastupala u belim dresovima i belim gaćicama, dok je Partizan nastupao u crvenim dresovima i belim gaćicama.

Derbi na Kalemegdanu 1999 Prvi derbi koji je odigran na Kalemegdanu posle mnogo decenija i prelaska u dvorane Zvezda Partizan 1999. za vreme bombardovanja Foto: MN Press

3 Prvi sudija bio je Mladen Delić iz Zagreba, kasnije poznati TV komentator, a drugi sudija Stevica Čolović, kome je ovo bio već treći derbi, inače je u isto vreme bio i selektor ženske seniorske reprezentacije.

4. U dotadašnjih pet susreta, od kojih su dva bila prvenstvena a tri prijateljska, C. Zvezda je zabeležila 3 pobede a Partizan 2 pobede.

5. U kratkim crtama opisan je svaki od tih pet duela.

6. Svih pet dotadašnjih utakmica odigrali Munćan, Šaper II (Radomir) i Marjanović iz ekipe Partizana, ali i Strahinja Braca Alagić i Aleksandar Nikolić u Crvenoj Zvezdi, s tim da su po jednu utakmicu odigrali za Partizan i po 4 za Crvenu Zvezdu.

7. U predigri ovog meča igralo se juniorsko finale prvenstva Beograda, takođe između ova dva kluba.

Kompletan Bilten iz 1949. godine možete pogledati ovde.

Video: Marko Marinović o godini u Zvezdi i kontroverznoj dodeli medalja protiv Partizana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    6. jul 2020 | 19:59

    Страааашна ова "институција". Требало 30 год да им највише Звезда, и по неко други препусти титулу...смешни су кад они причају нешто...а поготово што сте имали и текст како су и на који начин, бахато, створени...

  • Neba

    6. jul 2020 | 18:58

    Mi smo pioniri tog sporta,purgeri nisu znali pravila tada

  • baba smilja iz darosave

    6. jul 2020 | 19:14

    ko bi rekao igrali u gacicama a ne u sorcevima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA