≫ 

3000 upaljenih sveća dočekalo košarkaše Zvezde u Zadru! Priča iz 1971. koja se i dalje prepričava!

Košarkaši Crvene zvezde igraju danas u Zadru (18.00) u ABA ligi, a mi vas vraćamo 46 godina u prošlost, kada su daleke 1971. Zadrani dočekali Zvezdu sa upaljenim svećama

  • 57

Košarkaši Crvene zvezde  upravo u ovim momentima gostuju ekipi Zadra u 9. kolu regionalne ABA lige za 2017/18 sezonu. Ovo je klasik bivše Jugoslavije, baš kao i dueli Partizana i Cibone.

UŽIVO ZADAR -ZVEZDA

Zato i nije loše podsetiti se jednog neverovatnog duela Zadra i Zvezde koji se i dan danas prepričava. Utakmica je odigrana u Zadru u čuvenoj dvorani "Jazine" na katolički Božić 25. decembra 1971. godine. Bila je to utakmica 8. kola.

Događaji sa te utakmice bili su toliko neverovatni da bi u današnjim vremenima sigurno izazvao velike kazne za aktere.

Od samog dolaska u Zadar ekipa Zvezde (koja je tada igrala u najjačem sastavu u istoriji)je bila u pratnji policije. Da bi ušli u dvoranu crveno-beli košarkaši su morali da prođu kroz kordon policije, a kada su izašli na zagrevanje u hali ih je čekalo novo iznenađenje!!

Po izlasku na teren svetla u dvorani su bila ugašena a 3000 navijača držalo je upaljene sveće, kako bi napravili dodatni pritisak na igrače.

Printskrin: Youtube/Nedo Bedo Printskrin: Youtube/Nedo Bedo

Ali to nije sve. Tokom cele utakmice publika je bacala na teren dogorele sveće, ali sudije iz Ljubljane nisu smele da u tako vatrenoj atmosferi prekinu meč jer bi to izazvalo još veću nervozu navijača.

I u takvoj atmosferi košarkaši Zvezde su uspeli da budu na nivou i održavaju egal sa raspoloženom ekipom Zadra. Prelomni trenutak meča desio se u 35. minutu kada se najbolji igrač Zadrana Josip Pino Đerđa okliznuo na sveću koja je bila na parketu i izvrnuo skočni zglob. Nije mogao da nastavi utakmicu, što je Zvezdi olakšalo da u finišu dođe do pobede 61:60.

Ovaj meč je imao i treće poluvreme. Odmah po završetku duela, pripadnici vojske, tadašnje JNA, koji su bili kao ispomoć policiji, okružili su Beograđane i napravili živi zid oko njih jer su u tim trenucima navijači Zadra ušli na teren.

Printskrin: Youtube/Nedo Bedo Printskrin: Youtube/Nedo Bedo

Međutim, jedna devojka je uspela da se probije i da šestarom ubode Ivana Sarjanovića u butinu. Košarkaši Zadra Krešimir Ćosić i Josip Đerđa su sve vreme ostali na terenu sa košarkašima Zvezde dok nisu napustili dvoranu.

Treba reći da je ovo bila najuzbudljivija sezona u istoriji jugoslovenske košarke.Liga je prekinuta krajem marta zbog virusa velikih boginja koji se tada pojavio u Jugoslaviji, a nastavljena je 4. aprila.

Posle regularnog dela sezone Zvezda i Jugoplastika su bile izjednačene po broju bodova, pa je morala da odluči majstorica (Tada se nije gledala koš razlike). Majstorica je odigrana u Ljubljani, a Zvezda je trijumfovala posle produžetka sa 75:70 i osvojila 12. titulu šampiona države, prvu posle 1955.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда

    6. oktobar 2016 | 13:46

    Зашто су највећи проблеми настајали у дуелима хрватских тимова са Звездом, а не са партизаном? Можда одговор лежи у тексту оног хрватског новинара.

  • Čarls Bronson

    6. oktobar 2016 | 13:18

    I u staroj državi ,Zadar i okolina su pored zapadne Hercegovine važili za jezgra ustašstva .

  • Ignacije

    6. oktobar 2016 | 18:21

    Vreme maspoka u hrvatskoj, najveći neredi su dolazili od pokatoličenih srba, u splitu, zadru, šibeniku od strane novoustaša, nas tada vojnike jna nisu puštali u grad kad dođu zvezda i partizan, i ova tzv.jadranska liga jedino služi za lečenje njihovih kompleksa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA