Bio je košarkaš ispred svog vremena, davao po 50 poena bez trojke! Zamislite šta bi na terenu danas radio spoj Danilovića, Simonovića i Bogdanovića! (VIDEO)

Bio je prvi moderan kombo bek u svetu i Evropi, jer je mogao da igra više uloga u timu, a sa 21 godinom je bio MVP Svetskog prvenstva

  • 36

Srbija je imala fenomenalne košarkaše u svojoj istoriji, u svakoj generaciji isticala bi se po dvojica trojica još od 1960. tih godina kada smo krenuli ka svetskom vrhu pa sve do danas.

>>> Nudili su mi 500.000 maraka da budem direktor Zvezde! Odmah sam ih izbacio iz kuće: Jake reči legende sa Malog Kalemegdana! (VIDEO)

Često se i vode polemike ko je najbolji košarkaš svih vremena kojeg je Srbija imala, jer ovi mlađi ne pamte Koraća, Simonovića, Slavnića, Kićanovića, sećaju se pomalo Divca, Stojakovića, Rebrače, Đorđevića, Danilovića...a najbolje poznaju ou generaciju predvođenu Teodosićem i Bogdanovićem.

Sa druge strane stariji koji su gledali čuvenog Žućka i ostale legende ne mogu da uporede generacije jer je to bila druga košarka u odnosu na ovu. Sada se igra mnogo jače, brže sa više trčanja, ali danas nedostaju dobri šuteri sa distance kao što su nekad bili Kićanović i Dalipagić, Danilović i Đorđević.

Ipak, ima jedan igrač koji je bio daleko ispred svog vremena u vreme sedamdsetih godina prošlog veka. Ljubodrag Duci Simonović. Bio je možda i prvi naš igrač koji je bio amarički nazvano Ol raund (mogao da igra na više mesta u timu)

Mnogi stariji poznavaoci košarke se slažu da boljeg igrača nisu gledali, iako su gledali i Kiću, Moku, Dražena, Koraća i ostale.

Printskrin: Youtube/Crnigruja

Bio je prvi moderan bek u istoriji naše košarke, fenomenalna tehnika, atletski građen sa perfektnim šutem, pobednički mentalitet, vrhunska inteligencija, sportska i ljudska.

Poznati košarkaški novinar Vlada Stanković u svom blogu za košmagazin smatra je, iz sadašnjeg ulga gledanja, bio spoj Predraga Danilovića, Marka Simonovića i Bogdana Bogdanovića. Bio je efikasan poput Danilovića, ali fizički jači od njega, poput Marka Simonovića. Stanković dodaje da po šutu na Ducija danas povremeno podseti Bogdan Bogdanović.

Pogledajte kako je igrao Duci Simonović

Duci Simonović je sa sedamnaest godina starosti postao je reprezentativac Jugoslavije. U Crvenoj zvezdi igrao je od 1967. do 1976. i u tom periodu je sa Zvezdom osvojio dve titule i tri nacionalna Kupa. U sezoni 1973/1974 u Kupu kupova bio je najbolji strelac tima sa 21,2 poena po utakmici.

Bio je član legendarne generacije Crvene zvezde zajedno sa Draganom Kapičićem i Zoranom Slavnićem.

Igrao je za reprezentaciju Evrope, imao ponudu u NBA ligi još sedamdesetih godina koju nije prihvatio, a mogao je da bude prvi Evropljanin i Srbin u NBA

U derbiju protiv Partizana ne jednom meču dao 59 poena, a tada nije bilo trojke i to je do danas rekord u našoj košarci. Kada je otišao u Nemačku u Bamberg (1976 godine)na prvom meču zvaničnom u ligi dao je 55 poena i to je i dan danas rekord.

Bio je član generacije košarkaša Jugoslavije koja je na Svetskom prvenstvu 1970. osvojila prvu zlatnu medalju a Simonović je bio MVP šampionata iako je imao 21 godinu.

Uporedo sa karijerom se i školovao pa je završio prava sa 23 godine, a kasnije magistrirao i doktorirao filozofiju.

Printskrin: Youtube

Ostao je upamćen po tome jer je 1972 godine sa 23 leta, napustio Olimpijske igre u Minhenu, jer MOK nije suspendovao ekipu Portorika kada su otkrili da im je igrač dopingovan, posle pobede nad Jugoslavijom.

Više se nikada nije vratio u nacionalni tim Jugoslavije, ne što nije želeo nego ga više nisu zvali. Od tada je do danas je ostao buntovnik i veliki protivnik kapitalizma i njegovog duhovnog oružija u kolonizaciji ljudi - sporta.

Pred kraj karijere igrao je u Staroj Pazovi. Od košarke se oprostio zbog bolesti (stalnog krvarenja u plućima).

Posvetio se pisanju knjiga koje govore o štetnosti sporta kao i o manama kapitalizma i potrošačkog društva

Printskrin: Youtube/TVKopernikus

(D. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kumani

    19. jul 2020 | 19:15

    Jedan je Dalipagic praja je bio najbolji strelac u reprezentaciji i u svim ekipama gde god igrao onda drugi je Kicanovic trci Divac cetrvrti Bodiroga i peti po meni Stojakovic ili Simonovic duci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA