IGRAČI SU VAŽNIJI OD ZLATA: Juniori su prvaci Evrope, a znate li gde su momci koji su 2009. bili šampioni? (VIDEO)

Mnogo je važnije da se bavimo time ko će od ovih zlatnih momaka biti uzdanica seniorske selekcije na OI u Tokiju 2020. pa i kasnije

  • 8

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu prvenstva u Bratislavi savladala Španiju sa 74:62. Ovaj uspeh obradovao je sve u našoj zemlji i već se počelo sa hvalospevima kako smo dobili novui generaciju za budućnost srpske košarke.

>>> MILINA JE GLEDATI IH KAKO PEVAJU "BOŽE PRAVDE": Ponosite se ovim momcima, na njima naša košarka ostaje! (VIDEO)

Međutim, važnije od zlata je pitanje ko će od ovih igrača postati VRHUNSKI AS!  To je ono što se pamti i što se vrednuje, i što donosi rezultat seniorskom timu u budućnosti, a ovaj uspeh će se vrlo brzo zaboraviti u širim krugovima.

Činjenica je da su sve to veoma talentovani košarkaši posebno Nikola Mišković, Balša Koprivica i Marko Pecarski, pa zatim Stevan Momirov i Aleksa Uskoković, ali samo od njih zavisi da li će biti vrhunski asovi kasnije.

>>> Svetla nam je budućnost košarke: Juniori razbucali špansku "furiju" i osvoji evropsku titulu! (VIDEO)

TEK SADA POČINJE NJIHOV KOŠARKAŠKI PUT

Da li će postati seniorski reprezentativci koji će za 10 godina zameniti Teodosića, Raduljicu, Kuzmića, Bjelicu, Bogdanovića itd teško je reći, možemo samo na osnovu ranijih iskustava da damo neki sud i neko predviđanje.

- Samo oni igrači koji su hteli da rade više nego što im se pruža na treninngu su postajali vrhunski igrači. A oni koji su bili službenici, koji su umorni dolazili u svlačionicu nisu ništa uradili - rekao je još pre 26 godina legendarni Aleksandar Nikolić.

Ono što plaši je da u prvih 10 igrača najboljih strelaca na prvenstvu nemamo nijednog igrača. Tek 16. je Nikola Mišković sa 12,6 poena. Ali, dobro je da imamo bar skakača među 4 najbolja i to je Marko Pecarski sa 14,8  skokova po meču. Imamo asistenta među četiri najbolja Vuk Vulikić je imao  4,9 asistencije po meču.

Što se tiče timske statistike po broju ubačenih poena smo tek šesta ekipa, ali smo zato četvrti po procentu šuta za dva poena i šest po procentu šuta za tri poena.

Printskrin: Youtube/FIBA

PET MEDALJA SA EP U POSLEDNJIH 10 GODINA

Iskustva sa prethodnih šampionata na kojima su osvajana zlata su šarolika. Recimo, poslednji put je Srbija imala šampion Evrope 2009. godine, a znate li koliko igrača iz te generacije igra danas za A selekciju koja se priprema za Eurobasket 2017? Odgovor je poražavajući - NIJEDAN.

- Zadatak svakog trenera mlađih kategorija je stvaranje igrača, ali ne da bude dobar junior ili kadet, već da bude dobar igrač za seniorsku ekipu i za nacionalni tim.

- To je cilj. Jer ako postavimo obrnuti cilj, da će trener izaći iz anonimnosti ako osvoji jedno prvenstvo, to je vrlo pogrešno i mnogi se  zavaraju. Sport nema istoriju, ali fizičko vaspitanje ima. Jer u sportu sve ono što je danas, je već odavno juče. Zaboravi se utakmica od subote do subote.  - rekao je svojevremeno Aleksandar Nikolić.

Zanimljivo je da je Nikola Kalinić godište ovih momaka (generacija iz 2009.), ali tada nije bio u užem izboru selektora, znači promakao je skautima KSS, a sada je prvak Evrope i nezamenjljiv član A selekcije. Ovo upućuje

Doduše, Dejan Musli i Danilo Anđušić igraju u ozbiljnim klubovima Unikahi i Uniksu, ali nisu pozivani u reprezentativne akcije pod selektorom Sašom Đorđevićem. Anđušić je bio učesnik Eurobasketa 2013. kada smo bili sedmi a selektor je bio Dušan Ivković.

Međutim, treba videti i dve generacije pre ove iz 2009. godine koje su bile šampioni Evrope kako bismo analizirali ko je došao do seniorske A selekcije i osvajao medalje.

Generacija naših košarkaša rošenih 1989. godine bila je šampion Evrope 2007. u Madsridu ali pod imenom SCG. Glavni igrač te ekipe bio je Milan Mačvan, kao i Andreja Milutinović, Dejan Musli.

Printskrin: Youtube/FIBA

Iste godine generacija 1988. godišta je u Novom Sadu postala prvak sveta pobedivši selekciju SAD u finalu sa 74:69.

GENERACIJA 1987,88. GODIŠTE NAJBOLJA

Za tu generaciju su igrali: Milan Mačvan, Miroslav Raduljica, Stefan Marković, Boban Marjanović između ostalih, a oni su sada u seniorskom timu (izuzetak Marković koji se sam povuka). Tu su bili još Marko Kešej, Marko Čakarević, Mladen Jeremić, Dušan Katnić, a selektor je bio Muta Nikolić. Treba reći da je za Amerikance igrao Stef Kari kao i Deandre Džordan, za koga znamo ko su i šta rade danas.

Generacija momaka rođenih 1987. godine proglašavana je za najboljom posle one rošene 1967. u kojoj su bili Divac. Đorđević, Kukoč, Rađa, Pecarski, Ilić itd.

Predvođeni Milošem Teodosićem i Milenkom Tepićem uz Dragana Labovića, Vladimira Štimca pa i mladog Miroslava Raduljicu ta generacija je bila šampion Evrope 2005. godine u Beogradu. Danas imamo trojicu u A selekciji naše države Teodosića, Raduljicu, Štimca.

Analizirajući četiri zlatne medalje Srbije u proteklih 12 godina shvatili smo da je samo generacija 1991. godišta bila neuspešna u seniorskim karijerama. Možda se tako zalomilo, a možda su i sami krivi jer nisu dovoljno radili na sebi.

OSVAJALI SMO MEDALJE  2011, 2012.2013. i 2014. GODINE

I ne samo zlatne medalje. Treba reći da je generacija 1994. godišta igrala finale 2013 Svetskog prvenstva do 19 godina protiv SAD i uzela je srebrnu medalju. Iz te generacije samo je Vasa Micić napravio značajniju karijeru reprezentativnog kalibra.

Takođe, generacija momaka rođenih 1996/97. godine su na Eurobasketu u 18 2014. bili drugi, osvojili su srebrnu medalju a glavni igrači su bili Stefan Peno ( sada u Barseloni) Radovan Đoković  i Stefan Lazarević ( sada KK Crvena zvezda)

Medalja juniora je uzeta i 2012. i to bronzana na EP a tada je igrala generacija 1994/95  (Stefan Pot, Đoko Šalić, Mihajlo Andrić, Nikola Rebić, itd) iz koje opet niko nije izašao za seniorsku selekciju.  Osim Marka Gudurića koji tada nije bio prepoznat kao talenat, kao i Vasilija Micića koji je bio povređen pa nije ni igrao na prvenstvu.

Srebrna juniorska medalja uzeta je i 2011. godine sa ekipom koju su činili: Nemanja Dangubić, Nikola Radičević, Vasa Micić, Nenad Miljenović, Nemanja Krstić, Nikola Janković, Nemanja Bezbradica.. Od njih jedino je Vasa Micić stigao do seniorske reprezentacije za sada.

Međutim, sve ove nabrojane ekipe što su uzele srebrne i bronzane medalje su mladi momci od 20 do 24 godine i postoji mogućnost da jednog dana budu i A reprezentativci,.

Ali, sa druge strane ima i veoma jake veze s time da neki igrači sazrevaju kasnije. I to što je neko sa 18 godina MVP Evropskog prvenstva za juniore ne znači ama baš ništa za kasnije.  Imate odlične primere u Bogdanu Bogdanoviću (generacija 1992), Nemanji Bjelici (generacija 1988) i Nikoli Kaliniću (generacija 1991) koji nisu igrali za mlađe kategorije reprezentacije.

Postoji i problem da su nam mlađe generacije sve slabije i treba jedna dobra analiza šta i kako promeniti u radu sa mladima u Srbiji, naročito u klubovima koji jure besmislene trofeje i titule u pionirima, kadetima i juniorima.

Treba raditi na stvaranju kompletnih igrača tehničko-taktički i psihološki, to je jedino što može doneti uspeh u budućnosti.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mилошке Србија

    7. avgust 2017 | 19:40

    Upravo tako,jedan pedja stojakovic je ostajao posle trenibga i cepao trojke i slobodna,a sa druge strane musli najdominantniji kadet i junior evrope tada se skroz izgubio u prosecnost.najvise mi zao aleksandrova koji da nije imao problema sa koleom bio zver

  • džordž

    7. avgust 2017 | 19:40

    dragan labović je bio veliki potencijal ali je selektor ivković odlučio da mu uništi karijeru (kao i djordjevic micovu)...

  • Mandarina

    7. avgust 2017 | 23:22

    Nije tacno da smo 2009.bili poslednji put, vec 2015., U20, u Italiji, prvaci Evrope!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA