Otpisana i u 5 do 12 skupljena selekcija Srbije u polufinalu Univerzijade! Sinovi, jel vam sada žao?

Posle dva produžetka selekcija Srbije pobedila je Finsku sa 85:84

  • 1

Univerzitetska reprezentacija Srbije napravila je herojski podvig i plasirala se u polufinale letnje Univerzijadi koja se održava u Kineskom Tajpeju.

Iako su bili suočeni sa otkazima 26 igrača, koji su imali preča posla nego da igraju za Srbiju, ovi momci, izabranici selektora Zorana Todorovića su došli do borbe za medalje. Skupljeni su u 5 do 12, odradili pripreme maksimalno, borili se kao tim i uspeli.

Sada tim momcima što su otkazali može samo da bude žao što se neće okititi medaljom i tako napšraviti priv korak ka seniorskoj reprezentativnoj karijeri. Podsetimo, medalje sa Univerzijade su osvajali Mačvan, Bjelica, Raduljica, Jović, Kalinić, a sada su uzdanice A tima.

Iako opterećeni umorom i brojnim povredama uspeli su da posle dva produžetka u četvrtfinalnom dvoboju savladaju selekciju Finske 85:84 i dođu na korak od pobedničkog postolja.

Reprezentativci Srbije imali su 15 poena zaostataka krajem treće deonice, ali su neverovatnom energijom i požrtvovanjem uspeli da naprave veliki preokret i dođu do trijumfa:

Srbija – Finska 85:84 (17:21, 10:12, 17:14, 22:9,10:10, 9:8).

SRBIJA: Jovanović 19, Brkić 16, Tejić 4, Nenadić 17, Veljković, Pavlović 5, Đoković 10, Nikolić 3, Šarenac 5, Topalović 2, Vraneš, Matić 4.

FINSKA: Hirvonen 3, Van Andringa 3, Sepalaje 10, Lehotoranta, Hopkins 9, Jaervi 2, Odabasi 24, Aido 11.

Foto: KSS

Protivnik reprezentacije Srbije u polufinalu koje se igra u ponedeljak (06:30) biće selekcija SAD koje je takođe posle produžetka u četvrtfinalu savladala Izrael sa 111:107.

Velikih problema pred ovaj meč imao je selektor Todorović jer nekoliko igrača, a pre svih Marko Tejić zbog povreda nisu bili potpuno spremni. Osetilo se to na početku susreta, jer su neugodni Finci preuzeli kontrolu sredinom prve četvrtine i konstantno bili u vođstvu. U redovima našeg tima u toku prvog poluvremena koje je završeno rezultatom 33:27 za rivala, raspoložen je bio samo Nemanja Nenadić sa osam poena i isto toliko skokova.

Finci su na startu drugog poluvremena krenuli još agresivnije, pogodili nekoliko trojki i u 27. minutu poveli sa rekordnih 57:42. Činilo se tada da nema nade za srpske reprezentativce.

Ipak, krenuo je naš tim na sve ili ništa. Razigrao se Ilija Đoković, imao sjajne saradnike u Veljku Brkiću i Strahinji Jovanoviću tako da je Srbija u 39. minutu povela sa 64:63! Usledila je uzbudljiva završnica, ali pobednika posle 40. minuta iscrpljujuće borbe nije bilo – 66:66.

Još neizvesnije je bilo u dodatnih pet minuta. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, a prvu meč loptu propustili su Finci. Njihov bek Harold Aido imao je priliku da sa linije slobodnih bacanja reši sve dileme. Bio je polovično precizan za 76:76 tako da se moralo u novi produžetak.

Iako prilično iscrpljeni reprezentativci Srbije imali su snage za završni udarac. U drugom produžetku uspeli su da slome otpor sjajnih Finaca i poenima Nemanje Nenadića dođu do velikog trijumfa 85:84 i plasmana u polufinale.

Sudije su nas uništile. Brzo smo ostali bez Tejića, kasnije i bez Brkića. Bili smo u ogromnom zaostatku, ali se nismo predavali. Ostavili smo srce na terenu. Odigrali smo odličnu odbranu u poslednjoj četvrtini i napravili podvig. Ponoviću još jednom ovi momci su čudo. Zaslužili su plasman u polufinale. Borićemo se kao i do sada. Poštujemo svakoga, ali cenićemo samo sebe – istakao je selektor Zoran Todorović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA