≫ 

Punoletstvo Indijanopolisa: 18 godina od poslednje košarkaške titule prvaka sveta!

Na današnji dan Jugoslavija je došla do svoje pete titule šampiona planete i postala jedina ekipa sa najviše titula u tom trenutku

  • 2
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije, 2000, Svetislav Pešić

Foto: MN Press

Na današnji dan, pre tačno 18 godina, Jugoslavija je postala šampion sveta i to u kolevci košarke - Americi. Izabranici Svetislava Pešića su u Indijanapolisu došli do zlata pobedom nad Argentinom u finalu 84:77, posle produžetaka.

U dramatičnom finalu naši košarkaši su preživeli infarkt završnicu pre produžetka, a zatim u dodatnih pet minuta bili sigurniji i okitili se za sada poslednjim zlatom za našu košarku.

Jedan od heroja Svetskog prvenstva bio je i Milan Gurović, koji je partiju karijere imao u pobedi protiv Amerikanaca u četvrtfinalu (81:78), kada je serijom trojki u finišu zatrpao koš Drim tima i pomogao našoj reprezentaciji da pređe najtežu prepreku.

Foto: MN Press

On se sada prisetio dešavanja sa tog svetskog prvenstva u intervjuu za magazin Original. Evocirao je uspomene na to kako su se Amerikanci čudili kada im je govorio da Srbija ima 7-8 miliona stanovnika, a da proizvodi toliko kvalitetnih košarkaša.

- Kada su me Amerikanci 2002. u Indijanapolisu pitali o Srbiji i čuli da je reč o zemlji sa sedam-osam miliona ljudi, oni su se krstili kako je moguće da tako mala zemlja proizvodi toliko košarkaša. Basket je kod nas način života, kao i u Litvaniji, ali ovde je to nešto posebno. I to traje godinama od Kićanovića, Dalipagića, Slavnića... Ako izbrojite, videćete koje su to sve titule.

Gurović ističe da je bio samouveren pred meč sa Drim timom, a otkrio je i kako je izgledao jedan njegov razgovor sa trenerom Pešićem.

- Pre utakmice smo se istezali, a Pešić kada je pod stresom i nervozom zbog utakmice, znao je da razvlači žvaku. Razvuče je onako 20 centimetara, to mu je neka antistres terapija. Priđe on i kaže mi: 'Oćemo da dobijemo?' Ja razmišljam, ako ih je Argentina dobila, a protiv Skole i Noćionija smo igrali sto puta, zašto ne bismo mogli i mi. 'Ma, kouč, pocepaćemo ih', kažem mu ja, tim rečima nešto. Samo me je pogledao i rekao: ''Svašta" - rekao je Gurović pre nekoliko godina za Original.

Gurović je protiv Amerikanaca postigao četiri trojke iz šest pokušaja i meč je završio sa 15 poena, a ističe da to uopšte nisu bile izgrađene akcije za šut, ali da je verovao u sebe.

- Da se razumemo, to uopšte nisu bile izgrađene akcije. Tako se desilo, tako se potrefilo, ušla je valjda zato što mi se sve vratilo... Kad sam bio mali, otišao sam u Grčku i sanjao sam velike utakmice i da nešto rešavam. Trudio sam se samo da ponovim to - prisetio se Gurović.

Prisetite se i pobede protiv Argentine koja je izvojevana pre tačno 18 godina:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    9. septembar 2020 | 07:18

    Тако је. Последња титула Југославије!!!!То исто могу да кажу и Црногорци!

  • KKP

    8. septembar 2020 | 19:30

    Dokle god kosovski "patriota" bude u kosarci ima da se nacekamo medalje bilo koje vrste i na svetskom a i na evropskom prvenstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA