Dao je prvu trojku u istoriji YU košarke, rekli su mu da nije talentovan, a onda je osvojio 6 NBA titula!

Bilo je to daleke 1984 godine kada je FIBA uvela liniju za tri poena, on je prvi koji je šutnuo trojku i pogodio

  • 3

Košarka je igra koja se najviše menjala u svojoj istoriji. Još od nastanka igre (1891 godine) kraljica igara, kako je zovu, doživela je mnoge promene, počev od broja igrača, vremena za igru, vremena za napad itd.

Ipak, jedno od poslednjih revolucionarnih pravila desilo se relativno skoro pre 33 godine. Bilo je to uvođenje linije za šut koja vredi tri poena, čuvena trojka ili trica.

Fiba je uvela to pravilo u sezoni 1984/85 kada je Jugoslavija već bila velesila po pitanju košarke, a naročito po pitanju šutera. Naravno da su šuteri iskoristili tu šansu da počnu da šutiraju sa veće distance i da menjaju tok utakmice.

Trojke su donele i kratkotrajnu slavu čoveku koji će ostati upamćen kao prvi koji je pogodio tricu u istoriji YU košarke.

Radi se o nekadašnjem košarkašu splitske Jugoplastike Ivici Dukanu (62 god)(195 cm) koji je na prvom meču te sezone dao trojku i tako ušao u istoriju. Inače, on je te sezone pogodio najviše trojki u regularnom delu čak 66, a u proseku je imao više od 3 trojke po utakmici. Ipak, monstruoznije deluje njegov procenat od 60 % ubačenih šuteva van linije 6,25 (toliko je tada iznosila trojka)

Printskrin: Youtube/portalkosarkasi

Dukan nije bio naročito talentovam i osim šuta za tri poena nije mnogo ostao upamćen u karijeri gde je igrao za tri kluba (Solin (1973/74), Jugoplastika (1974- 1986) odekle je otišao u izvesni Kristal Palas  (1988-1990) a nakon toga je završio karijeru.

Međutim, odmah nakon toga je postao skaut potpredsednika košarkaških operacija Džerija Krausa, a već 1992. je posao glavni supervizor za skauting igrača iz Evrope.

Posle toga postao je direktor skautinga Čikago Bulsa, a od 2013. godine je promovisan u specijalnog asistenta Generalnog menadžera Bulsa Gar Formana.

Dukan je tako radeći za Bulse osvojio 6 šampionskih titula (1991-1993 i 1996- 1998) kao skaut i čovek koji je bio zadužen za dovođenje igrača i za praćenje igrača u Evropi. Njegov sin Duje Dukan (26) takođe je postao košarkaš i igrao je u razvojnoj ligi NBA za Rino Siti Bulse.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    10. novembar 2017 | 08:33

    Molim vas još ovakvih lijepih tekstova iz arhive našeg sporta.

  • Rade

    10. novembar 2017 | 16:34

    Svaka vam čast na ovakvim tekstovima.A danas jedan moj Partizan ne može da ubaci 3,4 ili 5 trica.Izem ti ja ovakve igrače.Treniraju dva do tri puta dnevno,još su plačeni i ne mogu vola da ubode sa poludistance.To je još jedan dokaz koliko je bila kvalitetna Jugo liga.

  • Zoran

    13. novembar 2017 | 10:24

    Potpuno pogrešna slika o Ivici Dukanu krilnom igraču Jugoplastike da nedužim mnogo najviše liči Lazić na njega .Više odbranbeni igrač.Interesantno bio je nosilac crnog pojasa u karateu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA