Grčka prezimena srpskih basket asova: Nemate pojma ko su Kinis, Malatras i Latsis, a srušili su "Drim tim" na Mundobasketu! (VIDEO)

Tokom devedesetih godina prošlog veka mladi srpski košarkaši odlazili su u Grčku da igraju košarku i dobijali su njihova imena

  • 9

Probajte da zamislite tu scenu. Ratno je stanje u Jugoslaviji, koja se raspada, sankcije su donele nemaštinu, a košarka koja je bila najbolja u Evropi se razbija na lige republika i postaje sve lošija. Ali, basket talenata ima na pretek.

>>> Peđa Stojaković me je izazvao na šutiranje trojki. Prihvatio sam, a onda je on vezao 40 trojki i isprašio mi zadnjicu!

Tešku situaciju u Srbiji koja se muči sa sankcijama koriste Grci i njihovi klubovi, koji počinju da love talentovane mlade košarkaše Srbije, koji nisu u našoj zemlji dobili pravu šansu.

Olimpijakos, PAOK, Peristeri ofanzivno su ponudili odlične uslove i naši budući asovi Dragan Tarlać, Predrag Stojaković, Marko Jarić, Milan Tomić i Milan Gurović, obreli su se u Grčkoj.

Foto: AP/Tanjug

E, ali tu je bila začkoljica. Nisu mogli da igraju ako nemaju državljanstvo, a ne mogu da ga dobiju, ako nemaju neko poreklo grčko.

Tako su mnogima pronalazili neke čukunbabe koje su se navodno udavale za Grke, ili su jednostavno određene grčke porodice usvajale naše košarkaše. Tada su bili maloletni pa je to moglo da se izvede.

Foto: Profimedia/Corbis

Te porodice su našim igračima dvale svoja prezimena koja su morali da nose zvanično na utakmicama u zapisniku, kao i na dresu.

Zato, ako gledate statistiku, recimo ekipe PAOK-a iz devedesetih godina, nećete nigde naći učinak Predraga Stojakovića, već Petrosa Kinisa, kako su ga zvali u Grčkoj.

Takođe, Milan Gurović je igrao za Peristeri i on se prezivao Malatras, a Marko Jarić je bio Markos Latsis.

Dragan Tarlać je u Olimpijakosu imao ime prezime Milonas Konstantinidis, Dušan Jelić je Kostopulos, a Dušan Vukčević Tsalikis.

Bivši igrač Partizana Vladimir Petrović je bio Vlantimir Stergiou, a Milan Tomić sadašnji sportski direktor Olimpijakosa je Janakopulos.

1. Peđa Stojaković - Petros Kinis

2. Dragan Tarlać - (Milonas)Konstantinidis[1]

3. Dušan Vukčević - Tsalikis

4. Milan Tomić - Giannakopoulos

5. Milan Gurović - Malatras

6. Dušan Jelić - Kostopoulos

7. Marko Jarić - Markos Latsis

8. Aleksej Ledkov - Iakovos Tsakalidis

9. Aleksej Savrasenko - Alexis Amanatidis

10. Slobodan Subotić - Lefteris Soupotits

11. Vladimir Petrović - Vlantimir Stergiou

12. Radoslav Nesterovič - Radoslav Makris

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NekoKo

    19. januar 2018 | 19:42

    Ovi što traže dokaze o falsifikovaju i izmišljanju istorije, mogu da počnu recimo baš odavde. Tako se to radi. Grci lopovi i otimači tuđe istorije. Inače prepravljaju i stare table nazivima mesta, sela, planina, reka ... sve zbog toga što ti nazivi nisu grčki.

  • Srboljub

    19. januar 2018 | 20:27

    Imaju Grci čast. Ili si Grk ili ništa. Ipak nosio bih Grčko ime i bio ponosan. Grci jesu naši.

  • Tanče

    19. januar 2018 | 19:40

    Prokleti grci, nema kod njih cile mile, ako hoćeš njihov pasoš, odmah menjaju ime i prezime. To su nam braća grci......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA