Imamo li plejmejkera posle Teodosića i šta su nam pokazale utakmice Srbije u Nemačkoj i Austriji? (VIDEO)

Košarkaši Srbije zabeležili poraz od Nemačke i tesnu pobedu nad Austrijom u drugom vikendu kvalifikacija za Munodbasket 2019.

  • 27

Košarkaška reprezentacija Srbije lišena je pomoći najkvalitetnijih igrača u kvalifikacijama za Mundobasket. Zbog NBA lige Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Nemanja Bjelica i Boban Marjanović ne mogu da igraju, što je faktički gledano i možda najbolja petorka našeg tima (evetualno Raduljica umesto Marjanovića)

Takođe, ni igrači iz Evrolige ne mogu da igraju, pa smo lišeni pomoći Nedovića, Milosavljevića iz Unikahe, Muslija i Luke Mitrovića iz Bamberga, Dangubića, Lazića, Davidovca iz Zvezde, Gudurića, Kalinića iz Fenerbahčea, Micića iz Žalgirisa, Milutinova iz Olimpijakosa a povređeni su Lučić, Jović i Mačvan.

>>> Top 7 najtalentovanijih košarkaša Evrope od 16 do 22 godine: Sin legende Partizana i bivši igrač Zvezde su među njima! (VIDEO)

Ipak, Srbija uvek na raspolaganju ima dovoljan broj dobrih igrača da može da odigra dobro u kvalifikacijama zato i nećemo da se bavimo igrom i rezultatima Srbije u kvalifikacijama. Hajde da pogledamo šta imamo od igrača za budućnost.  Videli smo jednu drugačiju Srbiju i ako izuzmemo iskusne reprezentativce Raduljicu, Simonovića, Birčeviča i Tepića, ne možemo da se pohvalimo kvalitetom mladih igrača, posebno na mestu plejmejkera, ali ni na ostalim pozicijama.

Printskrin: youtube/DraftExpress

Pitanje je šta ćemo da radimo sa najvažnijim mestom u timu - mestom organizatora igre kada najpre Teodosić završi karijeru.

Teodosić ima već 31 godinu, moći će da odigra još eventuano Mundobasket 2019. i Olimpijske uigre 2020, ako ga zaobiđu povrede, a njegove alternativa su Stefan Jović (27) koji često kuburi sa povredama,  i Vasilije Micić (24). Faktički je Micić jedini plejmejker za duži period od 10 godina. Ali, u ovom tekstu se nećemo baviti njima, oni su tu gde su.

Foto: MNPress

Problem je što nemamo nadolazeće mlade plejmejkere koji bi trebalo na mečevima reprezentacije u ovim kvalifikacijama, ali i igrajući u najjačim srpskim klubovima Zvezdi i Partizanu da se nameću.

Na ova dva meča Srbije, kao i u klupskoj košarci na mečevima Zvezde i Partizana videli smo da nemamo talentovanog plejmekera za budućnost. Tačnije, možda i imamo ali oni ne dobijaju šansu u najboljim klubovima.

U dresu reprezentacije videli smo Stefana Pena (21) Iliju Đokovića (22) Aleksu Avramovića (24) ali nismo videli neki poseban kvalitet za najviši nivo takmičenje ( ne mislimo na kvalifikacije, već za Evropska i Svetska prevenstva gde se srećemo sa NBA igračima)

Foto: kss.rs

Činjenica je da plejmejkeri navodno stasavaju kasnije posle 25 godine, ali treba da igraju, a ne da sede na klupi ili da igraju u nekom slabijem klubu. Teodosić je već sa 20 igrao u Olimpijakosu važnu ulogu.

Od nadolazećih klinaca imamo Alesku Radanova (20), Stefana Momirova (19) koji igraju u FMP-u, Tadiju Tadića (19), Aleksandra Aranitovića (20) u Partizanu, te Mihajla Jovičića iz Mega Bemaksa.Ovi momci bi trebalo da igraju jake utakmice i da dobiju prostor, ako se smatraju talentima (najbolji primer Luka Dončič iz Real Madrida (19) (član najbolje petorke Eurobasketa 2o17)

Od svih ovih momaka jedino Radanov ima neku ozbiljniju minutažu od 24, 6 minuta u Aba ligi, i možda je već ove polusezone mogao da bude prekomandovan u Zvezdu da trenira sa Ročestijem i odigra bar nekoliko mečeva Evrolige.

Imamo i Marija Nakića ( 17) koji igra u Realu iz Madrida i koji je sin bivšeg igrača Partizana Ive Nakića, a taj mali bi mogao da bude vrhunski plejmejker. Trenutno se ne dovodi pitanje da li će igrati za tim Srbije, rođen je u Beogradu i odrastao je u Zemunu, važne korake pre Reala napravio u Partizanu.

Sa druge strane u Zvezdi prvi plejmejker Amerikanac (Tejlor Ročesti), kao i u Partizanu ( Vilijams Gos) dok mladih igrača na toj poziciji i nema. Zašto Zvezda i Partizan ne žele da iznedre mladog srpskog plejmejkera nikome nije poznato. Možda ne umeju, a možda i nemaju strpljenja zarad rezultata. A vrlo je moguće i jedno i drugo. Igrači se vrlo lako proglašavaju talentima, a onda posle dve sezone, nestaju sa košarkaške mape. I ne samo na poziciji plemejkera već i na drugim pozicijama, ali na njima uvek uspevamo da da pronađemo neko rešenje.

Sigurno u Srbiji ima talentovanih igrača, ali pitanje je gde će oni završiti, jer već evropski klubovi uzimaju talentovane klince već sa 15 godina, kao  što je u svoje redove Barselone dovela Stefana Pena sa 16 godna, ili Italijanska Stela Azura, Virtus Bolonja, Real Madrid, Huventud.

VIDEO: Pogledajte  talentovanog igrača Mladosti iz Zemuna Iliju Milijaševića, koji ima lepe preispozicije da bude dobar plejmejker, ali pitanje je da li će u narednih pet godina postati:

Rešenje je da se naši klubovi posvete stvaranju igrača ne samo plejmejkera već i na ostali pozicijama i onda ćemo ponovo biti najveća evropska sila. Trenutno jesmo visoko kotirani kao vicešampioni Evrope, Sveta i Olimpijskih igara, ali možemo da postanemo "Evropska noćna mora" kako su zvali nekadašnje generacije košarkaša Srbije.

VIDEO: Nemanja Šarenac 2004. godište koji slovi za velikog talenta:

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hju

    27. februar 2018 | 05:27

    Pokazale su da nemamo veze sa ovim timom koji Djordjevic izvodi.Bolje da je poveo kadete.

  • Delija

    27. februar 2018 | 03:25

    Aleksa uskokovic je strasan plej al ga guse da bi covic igrao i bio glavni na pleju.

  • Slave

    27. februar 2018 | 02:37

    Bolje da je rebica i simanica zvao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA