≫ 

Koliko je juniorska zlatna medalja bitna za srpsku košarku i šta nam znači?

Mnogo puta je Srbija imala juniorske šampiona Evrope u košarci, ali nije mnogo puta uspela da iz tih timova dobije vrhunske igrače.

  • 7

Juniorska košarkaška reprezentacija ostvarila je veliki uspeh osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Letoniji. Praktično, udarni dvojac ovog tima je odbranio titulu od prošle godine iz Bratislave a to su Pecarski i Petrušev koji su sa generacijom 1999. godište bili prvaci Evrope.

Svaki put se ponosimo našim klincima kad osvoje nešto kada pokažu da su bolji od vršnjaka iz Evrope i sveta, ali da li je to ono što nam treba i što se pamti?Da li je ta medalja toliko značajna za našu košarku ili samo znači ljudima koji su u savezu kao pokazatelj dobrog rada?

>>> Svet bruji o srpskim košarkaškim talentima: Pecarskom predviđaju top 10 na NBA draftu, Petrušev novi Jokić!

Profesor Aca Nikolić rodonačelnik srpske trenerske škole (iako on ne priznaje da postoji bilo koja škola košarke osim američke) je davno govorio da nije mnogo bitno da se u mlađim kategorijama osvajaju medalje, već stvaranje igrača za seniorsku reprezentaciju.

Naravno, to ne znači da ako imaš kvalitetan tim i dobre igrače ne treba da napadneš zlatnu medalju, već znači na koji način ćeš da igraš i osvojiš medalju. Puno se taktike radi u mlađim kategorijama srpske košarke, jer se tako lakše stiče predost nad rivalom i pravi rezultat, ali kasnije to sve dođe na naplatu. Zbog toga je profesor Nikolić uvek insistirao na individualnim karakteristikama igrača i tehnici.

Foto: fiba.basketball

Zato je jako bitno da vidimo i da pratimo ko će od ovih momaka da bude kandidat za seniorsku selekciju već na Olimpijskim igrama 2020. u Japanu, ako se kvalifikujemo. Nadamo se da će bar dvojica iz ove generacije uspeti da ostvare svoje vrhunske potencijale pre svega Marko Pecarski koji je imao seniorsku sezonu sa Partizanom (8,3 minuta u ABA ligi), a onda i Filip Petrušev koji nastupa na američkom koledžu Gonzaga.

Sada sa njima treba pažljivo raditi i izbrusiti talenat do košarkaškog dijamanta. Ali, za to treba minutaža u klubovima, a ne sedenje na klupi. Pratićemo naše zlatne juniore sledeće sezone da vidimo kako se razvijaju.

Foto: fiba.basketball

Zlatna juniorska medalja je okej, ali ko će se toga sećati već sutra? Da li uopšte znate jednog momka (osim Pecarskog i Petruševa) koji je prošle godine osvojio zlato na Evropskom prvenstvu ? Ili da li znate ko je bio juniorski prvak 2009. godine? Podsetićemo vas bila je to Srbija, generacija igrača 1991. godište.

Taj tim su predvodili Dejan Musli tadašnji MVP Eurobasketa sada nastupa za KK Bamberg, zatim Danilo Anđšić ( trenutno u UNIKS-u), Branislav Đekić (KK Kumanovo) i Nemanja Jaramaz (KK Braunšvajg).

Oni su bili za svetla budućnost naše košarke.

Foto: fiba.basketball

Na žalost, niko od njih nije do sada izgradio impresivnu karijeru, a tu se misli igranje u najjačim evropskim klubovima ili u NBA i nastup za reprezentaciju u finalima.

Ako se vratimo na prošlu godinu kada smo takođe bili juniorski prvaci Evrope u generaciji 1999. godišta tu je iskočio Nikola Mišković, koji je imao nesreću da je bio povređen prošle sezone inače bi pokazao pun potencijal u Mega Bemaksu.

Osim njega, iz te generacije niko nije dobio pristojne seniorske minute prošle sezone. Ako odemo godinu dana ranije, generacija 1998. godišta koja je procenjena kao najperspektivnija je bila 10. na Evropskom prvenstvu, ali videćemo da li će oni uspeti da iznedre nekog asa. Tu su Aleksa Radanov, Boriša Simanić ( Crvena zvezda) Aleksandar Aranitović (Partizan) Novak Musić (Mega Bemaks)

Oni tek sada grade svoj seniorski košarkaški put i balansiraju na ivici između proseka i vrhunskog asa a tu je jako tanka linija.

PeCARSKI: Još uvek nisam svetsan uspeha koji smo napravili!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • жељо

    7. avgust 2018 | 11:13

    Тоооо мајстори ви сте понос Србије

  • Goca

    7. avgust 2018 | 11:58

    SVAKA MEDALJA I USPEH PUNO ZNAČE... NAROČITO ZA MLADE SPORTISTE. AKO VEĆ ZNAMO GDE SMO GREŠILI... SADA IM TREBA PRUŽITI ŠANSU...DA IGRAJU VIŠE I STIČU ISKUSTVO... DOBITAK I ZA KLUBOVE...REPREZENTACIJU I NJIH SAME! BRAVO MOMCI JOŠ JEDNOM I SAMO NAPRED...!!!

  • Princip

    7. avgust 2018 | 12:58

    Partizanova skola i djeca,,cemu dalje trositi rijeci..bravo crno belei svete..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA