≫ 

Ćao, nema više - sa jahte! Legendarni Boris Dijao u velikom stilu objavio kraj karijere (VIDEO)

Jedan od simbola francuske košarke u poslednjoj deceniji stavio tačku na grandioznu karijeru

  • 0

Proslavljeni francuski košarkaš Boris Dijao (36) objavio je da mu je prethodna sezona bila poslednja u profesionalnoj karijeri.

Odluku koja je rastužila mnoge fanove košarke dugogodišnji reprezentativac "trikolora" obelodanio je dok se ljuljao na jahti u društvu prijatelja i takođe znamenitih francuskih košarkaša Tonija Parkera i Ronija Tuzrijafa, njegovih neizostavnih pratilaca tokom karijere.

Sva trojica, ležerno zavaljeni u foteljama na plovilu, evocirali su uspomene na svoje početke, odmah pošto je Dijao saopštio da je doneo odluku o završetku karijere.

- Po završetku sezone odlučio sam da sačekam i vidim šta će se desiti. Kako izgleda biti na odmoru, i izgleda sjajno - rekao je Dijao koji je prethodnu, ispostaviće se poslednju sezonu u karijeri proveo u domovini, u ekipi Metropolitan Levaloa.

Iako iza sebe ima impresivnu klupsku karijeru, najviše je ponosan na sve ono što je pružio reprezentaciji.

- Za reprezentaciju sam bio vezan kao za svoju majku, odigrao sam 247 utakmica i na to sam najviše ponosan. Uvek sam govorio da će tako nešto biti nemoguće, ali sada sam ponosan. Nisam želeo više, iz poštovanja za sve što je reprezentacija učinila za mene, odlučio sam da je ovo kraj - poručio je Dijao koga selektor prvi put od kada je ušao u nacionalni tim, nedavno nije zvao za naredne obaveze "trikolora".

To je takođe bio znak da je došlo vreme da okači patike "o klin".

Neverovatna su individualna, ali najviše timska dostignuća Dijaoa tokom karijere: sa reprezentacijom je osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu 2014, zlato na Eurobasketu 2013, kao i srebro na Eurobasketu dve godine ranije, te dve bronze na šampionatu Starog kontinenta 2005. i 2015. godine.

Dijao je 2000. bio prvak Evrope za uzrast do 18 godina, zajedno sa takozvanom "Parkerovom generacijom" koja je u godinama koje su usledile ispisala najsjajnije stranice francuske košarke.

Klupska karijera sada već penzionisanog "ol-raund" centra takođe je neverovatna: igrao je 14 godina u NBA ligi u koju je ušao kao 21. pik sa drafta 2003. godine, tri godine pre nego što je proglašen za igrača koji je najviše napredovao noseći dres Finiksa. Sa San Antonijem je osvojio NBA titulu 2014. godine.

Dijao je rođen 1982. godine, njegova majka, Francuskinja Elizabet Rifio smatra se i danas za jednu od najboljih centara francuske košarke ikada. Njegov otac Isa Dijao, bio je reprezentativac Senegala u skoku uvis.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA