≫ 

Od druge lige Luksemburga do NBA šampiona za samo tri godine! Majci kupio kuću od prvog ugovora, inspiracija je za svakog sportistu (VIDEO)

Rođen u Čikagu, Alfonzo Mekini se spletom životnih okolnosti zadesio u Luksemburgu, preko Meksika ponovo zakucao na vrata NBA - sada su mu saigrači Kari, Durent, Tompson

  • 0

Šampion NBA lige Golden Stejt nije mnogo menjao sastav u odnosu na prethodne sezone, udarna četvorka Durent-Kari-Tompson-Grin i dalje je na okupu, samo se epizodisti oko njih menjaju: ipak, jedan od njih ove sezone privlači posebnu pažnju, više nego bilo koji pre njega.

U pitanju je Alfonzo Mekini (26), momak čija je karijera sve samo ne obična, zapravo najneobičniji je njegov put do tabora najjačeg tima na svetu iz verovatno poslednje zemlje koja će vam pasti napamet na pomen košarke uopšte - Luksemburga!

I to, pazite sad, druge lige Luksemburga!

Potpuno neverovatno deluje skorija istorija krilnog košarkaša koji je pre samo tri godine, pošto nije prošao na draftu, stigao do ekipe "East side Pirates" preko ko zna koje kombinacije, a tamo se poigravao sa amaterima.

Bio je najbolji strelac lige te sezone sa 26 poena u proseku po utakmici, mečeve je igrao po lokalnim salama za fizičko i bio je prava atrakcija za ljude nenaviknute na taj nivo atleticizma i košarke.

Pogledajte Mekinijeve poteze iz perioda kada je dominirao u Luksemburgu.

Posle te sezone prešao je na viši nivo košarke, Meksiko je bio njegova naredna stanica u karijeri i ekipa Rajos de Hermosiljo, gde je stigao na nagovor prijatelja iz srednjoškolskih dana.

Bio je to novi, pun pogodak za momka rođenog u burnom Čikagu.

Sezonu je završio kao najbolji igrač ekipe, koja je, njegovom zaslugom najviše, stigla do prvog mesta u regularnom delu sezone, onda i do finala plej-ofa gde je poražena rezultatom 4-2.

Mekini je osetio da je spreman za povratak u SAD.

Zanimljivo je da je u septembru 2016. godine platio 175 dolara da bude na probi u ekipi "Vindi Siti Buls", razvojnom timu Čikaga, gde se dobro pokazao, pa je imao nekoliko zapaženih partija u "G-ligi". Međutim, nije uspeo da uđe u glavni roster te sezone.

Ipak, nije odustajao.

Mekini u elitnom društvu Durenta i Karija Foto: Tanjug/AP

U julu 2017, potpisao je svoj prvi NBA ugovor sa Toronto Reptorsima za koje je debitovao baš protiv svog Čikaga, odigrao je tek jedan minut, ali bio je to dovoljno za novi nalet samopouzdanja i entuzijazma za dalju karijeru. Reptorsi su ga slali u svoj razvojni tim te sezone, gde je igrao solidno, ali je već pre početka naredne takmičarske godine otpušten.

I onda, letos, desio mu se najbolji trenutak dosadašnje karijere - potpisao je za šampione NBA Golden Stejt Voriorse!

Uspeo je, tokom Letnje lige, da ubedi trenera Stiva Kera u svoje kvalitete i preživi "katovanje" rostera pred početak sezone.

Bilo je to ostvarenje snova za Mekinija. Sve je od tog trenutka bilo lakše, stupio je na veliku scenu sada sa mnogo više poverenja od trenera nego u Torontu, što se i odrazilo na njegov dalji razvoj, u koji su najbolje mogli da se uvere ljubitelji košarke iz njegovog rodnog grada.

Upravo je protiv Bulsa odigrao najbolji meč NBA karijere, postigao je 19 poena, imao 10 skokova za 27 minuta u igri. Čak je i slavni Skoti Pipen bio impresioniran, mada mu nije bilo prijatno da vidi kako momak iz Čikaga nemilosrdno zatrpava koš Bulsa.

- Skoti mi je rekao da iskuliram malo - otkrio je Mekini šta mu je nekada najbolji Džordanov saigrač rekao u toku utakmice.

Od Mekinijevog meteorskog uspeha, naravno, profitirala je i njegova porodica, majka pre svih, za koju je imao posebno iznenađenje: kupio joj je kuću od prvog ugovora sa Golden Stejtom.

- Rekao sam joj da nađe neku koja joj se svidi po razumnoj ceni. I našla je - kazao je nedavno momak o kome i trener Stiv Ker ima najbolje mišljenje.

- On je zaista veliko iznenađenje za sve nas, došao je i zgrabio je priliku koja mu se ukazala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA