≫ 

Najgori košarkaški meč ikada, završio se rezultatom 19:18!

Posle ovog meča košarka je morala da se promeni

  • 1

Redakcija specijalizovanog košmagazina, donosi nam nove zanimljivosti iz sveta kraljice igara. Naime, 22. novembra na današnji dan 1950. godine odigran je najgori košarkaški meč svih vremena u Mineapolisu. U NBA ligi, koja se tih godina još uvek borila sa konkurentskom ABA ligom.

Tog 22. novembra želja za pobedom jednog trenera i to ekipe Fort Vejn Pistonsi bila je jača od duha igre i zamalo da košarka krene stranputicom, ali se na sreću sve sredilo.

Pistonsi su igrali i Mineapolisu (Franšiza Lejkersa nastala je u ovom gradu jer ima dosta jezera) a domaćini su bili Lejkersi koji su dočekali Pistonse.

Tada nije bilo ograničenja napada, pa je trener Pistonsa Marej Mendenhol smislio taktiku. Lopta se mora držati na centru sve vreme dok najviši igrač lejkersa i najbolji Džordž Majkan i ostali igrači ne pređu na odbranu jedan na jedan i krenu po loptu. Ranije je odbrambena taktika bila da se stoji sve vreme u reketu i da se čeka da ekipa promaši.

Tako je i bilo. Lopta je dodavana centru Pistonsa Leriju Faustu, a ovaj bi sa njom stao na centar, stavio loptu pod mišku i čekao. U početku su sudije Sten Stuc i Džoko Kolins dovikivali treneru Mendenholu da njegov tim počne da igra košarku, ali ništa nije vredelo. Ovaj bi im sa klupe odvraćao da Lejkersi igraju zabranjenu zonsku odbranu, i da sudije trebaju da poteraju “Jezerdžije” da krenu jedan-na-jedan, baš ono što je trener gostiju želeo.

VIDEO: Pogledajte kako se tada igrala košarka..

Publika je zviždala negodovala, ali gosti nisu odustajali od svoje taktike ni u drugom poluvremenu. Posle tri četvrtine rezultat je glasio 17-16 za Lejkerse, a onda se u poslednjem periodu igralo punih šest minuta bez postignutog koša. Konačno je Faust izjednačio sa linije za slobodna bacanja, ali je Polard 12 sekundi kasnije doveo svoj tim u vođstvo 18-17. Ostalo je još “samo” šest minuta do kraja utakmice, i sad su Lejkersi primenili taktiku protivnika: držali su loptu do besvesti, neki put i ispod dresa. Međutim, na samo devet sekundi do kraja Pistonsi su uspeli da im ukradu loptu, a Pol Armstrong je poentirao preko Majkana koji je pokušao da ga “bananira”. To je bio i konačan rezultat: 19-18 za Fort Vejn Pistonse.

Istorija košarke u potpunosti i iz korena se promenila 30. oktobra 1954. kada je odigrana utakmica NBA lige između Ročester Rojalsa i Boston Seltiksa. Rezultat 98-95 za Ročester je najmanje važan, bitno je da je to prva utakmica u istoriji koja je odigrana po novim pravilima – uvedeno je ograničenje napada na 24 sekunde. “Autorstvo” ove novotarije pripisuje se Danijelu Bjasonu, vlasniku tima Sirakjuz Nešenels (danas Filadelfija 76).

Kako se došlo baš to te 24 sekunde za napad? Kao i mnoge druge stvari, Amerikanci su to uradili vrlo prosto. Bjason je uzeo broj sekundi koliko se igra jedna utakmica (2.880) i podelio to sa prosečnim brojem šuteva na utakmicama u prethodnom NBA prvenstvu (120). Dobio je 24 – vreme koje je toliko ubrzalo igru i učinilo je efikasnijom da to jednostavno više nije bio isti sport!

(Telegraf.rs/Izvor: košmagazin.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Batman

    23. novembar 2018 | 10:16

    Takve titule su osvajali i ovi iz predgradja. 10 od 12 titula za vreme Jugoslavije su osvojili u tom periodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA