Dva puta je ustao iz mrtvih, ali ga je alkohol dokrajčio: Dan kada je otišao košarkaški div, poslednji romantik ovog sporta - Mirza Delibašić (VIDEO) (FOTO)

Osvojio je sa reprezentacijom Jugoslavije sve što se moglo osvojiti, a i na klupskom nivou nije bilo trofeja koji nije bio u njegovim rukama

  • 12
Mirza Delibašić kao selektor Bosne i Hercegovine; Foto: MN Press

Na današnji dan preminuo je jedan od najboljih košarkaša svih vremena - Mirza Delibašić!

Bio je jedan od najvećih talenata koji je dala bivša Jugoslavija, osvojio je sve što se moglo osvojiti, postao je legenda velikog Real Madrida, ali je na kraju poslednje dane života proveo u kafani, a alkohol ga je i koštao života.

Nesuđeni teniser, koji je zbog tog sporta nakratko napustio i osnovnu školu, ipak je kasnije promenio sport i proslavio se u "igri pod obručima". Odustao je od tenisa kada je pre polaska na jedan turnir u tadašnjoj Čehoslovačkoj uklonjen sa spiska igrača, a posle toga se zakleo da više nikada neće izaći na teniski teren, a klubu je vratio sve rekete koje je pre toga dobio kao nagradu.

Karijeru je počeo u Slobodi iz Tuzle 1968. godine, odakle je kasnije otišao u sarajevsku Bosnu, gde je stekao status legende.

Sa Bosnom je osvojio titulu prvaka Evrope 1979. godine, što je bila prva titula klupskog prvaka za neki tim iz bivše Jugoslavije.

Mirza Delibašić sa brojem 12 u pozadini, saigrač Svetislava Pešića u Bosni; Foto: MN Press

Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio sve moguće trofeje -  Svetsko prvenstvo 1978, Evropsko prvenstvo 1975. i 1977. godine, kao i Olimpijske igre 1980. godine!

Ta godina bila je i kruna njegove karijere. Prešao je u veliki Real Madrid, sa kojim je osvojio špansko prvenstvo i Svetski klup, a igrao je i u finalu Kupa pobednika kupova.

- To je bila moja zlatna godina. Lopta nije htela nigde osim u koš - govorio Delibašić.

Ali, onada je popularni Kindže upao u probleme... razveo se od supruge Slavice Šuke-Delibašić (nekada najbolja igračica ekipe Željezničar), upao je u probleme sa alkoholom i imao ozbiljne zdravstvene probleme.

Brak je okončao onako kako je igrao košarku, brzo i precizno. Na praznoj kutiji cigareta ostavio je poruku ispred njenog stana u Beogradu.

- 1. Sporazumno se razvodimo. 2. Izdržavaću tebe i Darija - napisao je i vratio se u Madrid.

I dalje je igrao dobro, ali su ubrzo krenuli problemi sa alkoholom, zbog čega je napustio Real.

Otišao je u Italiju u Indesit iz Kazerte kod svog prijatelja i mentora Boše Tanjevića i tada počinju njegovi ozbiljni problemi sa zdravljem. Doživeo je moždani udar 1983. godine i završio na Vojnoj medicinskoj akademiji u Beogradu. Njegova košarkaška karijera bila je završena i počela je borba za život.

Nije mogao da se kreće ni da govori, a oporavak je trajao jako dugo. To ga nije sprečilo da nastavi da pije. Čaša vina pre spavanja se pretvorila u litar vina ujutru. Opet je završio na VMA, bio je klinički mrtav, pravim čudom se ponovo vratio među žive.

I pored velikih problema, košarkaški svet ga nije zaboravi, pa je 1991. godine proglašen za jednog od najboljih evropskih igrača. Rat u Bosni je proveo na mestu selektora košarkaške reprezentacije, ali se 1996. godine posvađao sa ljudima iz Saveza BiH i otišao je iz košarke.

Poslednje dane života proveo je u kafiću, gde je ispijao alkoholna pića iz dana u dan...

Legendarni Bogdan Boša Tanjević je u jednom intervjuu otkrio da je Mirza bio autodestruktivan i da ga je tuga ubila.

Bogdan Tanjević; Foto: Telegraf

- "Mirza, misliš li da se od alkohola lako umire? Ne, druže, to je teška smrt. Ako si junak i ako to već hoćeš, skoči u Miljacku, pa završi priču" - govorio sam mu -

Kada sam ga, pet meeseci pre smrti video posednji put, to više nije bio Mirza Delibašić. Smanjio se, jedva da ste ga mogli pronaći u tom velikom krevetu. Iznuren, očajan... Polumrtav. Ali je i dalje pušio kao Turčin.

Umro je od bolesti koja se zove tuga. Zove se rat. Zove se Jugoslavija - rekao je Bogdan Tanjević.

Ipak, Mirza Delibašić nikada nije zaboravljen. I Španci su se na današnji dan, kada je pre 17 dana Mirza preminuo, podsetili na poslednjeg košarkaškog romantika i eleganciju njegovih poteza u dresu Real Madrida.

VIDEO: Draženu Petroviću sam predvideo 1990. šta će mu se desiti: Ispovest Mirka Milićevića, legende Zvezde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    8. decembar 2018 | 15:35

    Najbolji su stvarali uspesnu Jugoslaviju, najgori su je unistili. Slava velikom coveku i sportisti Mirzi.

  • salko

    8. decembar 2018 | 17:44

    Na jednoj strani Delibasic i Varajic,a na drugoj Kicanovic i Dalipagic.Svi daju preko 20-et kose va,a tada nije bilo trice.Skenderija puna,niko ne sjedi.Neponovljivo....

  • Gidri

    8. decembar 2018 | 16:37

    Jedan od legendi kosarke..boemcina i emotivac..slava mu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA