Kako je Dražen došao moćnim poršeom na pripreme reprezentacije i dao svima da ga provozaju: Divna priča o jednoj razbijenoj generaciji!

Ko zna kako bi košarka danas izgledala i o čemu bismo pričali da rat u Jugoslaviji nije razbio jednu neponovljivu generaciju

  • 5

Prošlo je 29 godina od mometa kada je na svetsku i evropsku košarkašku scenu stupila jedna od najboljih, ako ne i najbolja generacija jugoslovenskih košarkaša. Pojavio se prvi beli "Drim tim" pre onog američkog sa OI U Barseloni 1992.

Bio je ovo tim Jugoslavije iz 1989. godine koji je počistio sve rivale na Eurobasketu u Zagrebu i to tako ubedljivo da je to bila najava žetve zlatnih medalja u narednim godinama.

Svetski prvaci 1990: Toni Kukoč, Dino Rađa i Željko Obradovi Foto: Guliver/Tim DeFrisco /Allsport

Kroz dve tri godine od 1987 do 1989. generacija Dražena Petrovića, Žarka Paspalja, Stojka Vrankovića, koja je koju godinu ranije stupila na scenu bila je pojačana momcima iz Bormija, Tonijem Kukočem, Dinom Rađom, Vlade Divcom, a za Eurobasket 1989. pridodat je i Predrag Danilović.

To je bilo stvaranje generacije koja je trebalo da se 1992. suprostavi prvom i jedinom svetskom "Drim timu" na Olimpijskim igrama u Barselonu. Nažalost, rat je sprečio taj duel.

Posle Zagreba 1989,. jugoslovenski Drim tim je postao šampion sveta 1990. u Argentini Foto: kss.rs

Prema rečima Dina Rađe, koji napisao svoj blog za košmagazin to je bila generacija koja je trebalo da vlada Evropom i svetom-.

-  Dražen je bio najveća zvezda tada i došao je iz Madrida sa crvenin Poršeom 924. Mi smo ga gledali u čudu, a on je svima davao da ga provozaju. Ništa njemu nije bilo bitno osim košarke - pričao je Rađa.

- Polako smo se kroz te 2-3 godine povezali mi Bormiaši sa Draženon, Paljom i Stojkom. Te godine se pojavio i Jure Zdovc, još jedan bitan lik u celoj ovoj priči. Postali smo prijatelji kako na terenu tako i izvan njega. Respekt među nama je bio  ogroman. Tačno se znalo ko šta radi i koja je čija uloga.

VIDEO: Pogledajte kako je igrao Drim tim Evrope

- Nije bilo nikad ljubomore, Duda je to odradio odavno - ispričao je Rađa.

Rezultat svega bilo je da su protivnici padali kao snoplje na terenu. Prvo Grčka 103:68, pa Bugarska 98:78, pa Francuska 106:89 sa tako ubedljivom igrom da su naši ličili na čuvene Harlemovce.

Nakon toga je u polufinalu pobeđena Italija 97:80, do je Grčka izbacila Sovjetski savez sa Marčuljonisom i Sabonisom Olimpijske prvake iz Seula 1988. pa je finale bilo Jugoslavija i Grčka.

Meč je završen sa 98:77 za nas, a u jednom momentu je bilo i 40 razlike. Toliko je dominacija bila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    17. decembar 2018 | 22:28

    Služili JNA U PULI '83. MI U KANTINU,A ON,ON NA TRENING !

  • Nole

    18. decembar 2018 | 04:34

    Bila jednom jedna zemlja

  • Haha

    18. decembar 2018 | 00:01

    Da, da tako ste bili jaka grupa, da ste '92 poceli da se vredjate kao da ste se prvi put u zivotu sreli... Mani te nas patetike Dina Radje, idi u Knin, cugni kaficu kao u tebe najsrecnijem periodu, nije ti tu drug tvoj, ali neko iz HDZ-a ce se javiti vec...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA