A gde je nama Goga Bitadze? Srbija godinama čeka tinejdžera koji će biti lider ABA lige!

Mladi Gruzin od 19 godina jedan je od najboljih igrača ABA lige

  • 16

Vest da će Goga Bitadze napustiti Megu i otići u Budućnost mnoge je iznenadila, ali gledajući košarkaški ovo je pravi potez za njega. Čini se da je prerastao sredinu zvanu Mega bemaks i da u maloj jačoj konkurenciji i jačoj ligi (Evroligi) proba da pokaže da li je zasita vunderkind kakvim ga nazivaju.

Momak od 19 leta je treći igrač ABA line po indeksu, dok je na istoj poziciji i na rang listi strelacasa 20,1 poenom, dok je drugi skakač lige sa 7,9 skokova u proseku na 11 mečeva koji su odigrani. Ali, to nije toliko bitno, već koliki je njegov uticaj na igru, a on je ogroman. Visok je 212 cm, a ima odličan šut i pregled igre, pa vrlo lako pravi probleme centrima jer se izvlači n ašut za tri poena, a sa druge strane ako mu priđu, vrlo lako ih obilazi i pravi višak.

KADA ĆE SRBIJA IMATI TINEJDŽERA KOJI JE NAJBOLJI IGRAČ LIGE?

Ni pod košem nije slab, ima dobru tehiku i lako izlazi na kraj na ziceru i pod tablom. Nema sumnje da će Budućnost sa njim dosta dobiti na širini igre, samo da vidimo kako će se snaći u Evroligi. Ostalo je još polovina mečeva da se odigra, tačnije 16 kola tako da će biti vremena za prilagođavanje.

Foto: aba-liga.com

Ali, to nije poenta ovog teksta, već kako to da mi u Srbiji, nemamo nekog našeg mladog igrača tog kvaliteta. Talenata ima, to je sigurno, ali gde su mladi igrači koji će biti lideri lige, kao što su to nekada radili Saša Đorđević, Vlade Divac, Predrag Danilović u osamdesetim godinama stare Jugoslavije.

Zašto naši vodeći klubovi ne mogu da imaju mladog igrača koji će biti lider, pro tom Mega Bemaks nije na dnu lige, pa da se kaže slabi su nema ko da igra. U vrhu su na četvrtom mestu i to kao najmlađi tim sa prosekom od 21, 7 godina.

TALENATA IMAMO MNOGO, ALI KAKO DA IH IZBRUSIMO U ASOVE?

Zato se pitamo zašto mi ne stvaramo mlade lidere, igrače koji praverazliku i imaju taj dominantni nastup, već svakog talenta pokušavamo da uklapamo u razne sisteme trenera koji vode klubove. Okej, imamo Dragana Apića koji je trenutni lider ABA po indeksu uspešnosti, ali on ima 23 godine. Ovde pričamo o tinejdžerima

Primera radi Zvezda ima dvojicu skoro pa vršnjaka Goge Bitadzea, a to su Boriša Simanić (20) i Aleksa Radanov (20), koji su godinu dana stariji. Već godinama se priča da su veoma perspektivni momci, ali ne vidimo da čine neki pomak napred u seniorskom uzrastu.

Simanić igra 16, 8 minuta u ABA ligi sa prosekom od 6,1 poen po meču i 2,2 skoka, dok je Radanov povređen već duže vreme, pa je nezahvalno pričati kako bi on prošao jer je igrao samo prva četiri meča sezone.

Dobro, teže je u Zvezdi dobiti lidersku ulogu jer se mnogo više gleda rezultat i stranci nose igru, ali mlad igrač se mora izboriti kvalitetom.

Momak koga su sa 16 godina upoređivali sa Kukočem Boriša Simanić visok 208 igra krilo Foto: MN Press

U Partizanu su Tadija Tadić (19) i Aleksandar Aranitović (20), ali ni nijh dvojica ne prikazuju igre za koje može da se kaže da će jednog dana eksplodirati i postati lideri. Tadić nije ni igrao nijedna meč dok Aranitović odigrao četiri meča, sa prosekom od 15,6 minuta i 6 poena po meču.

Aranitovića su dve teške povrede zaredom i dve godine pauze zaustavile u razvoju i putu ka vrhu Foto: ATA Images

Računa se na Marka Pecarskog (18) koji bi mogao da bude taj tinejdžer lider, ali je bitno kako ove godine budu radili sa njim jer je na prelazu iz juniorske u seniorsku košarku. On bi mogao da bude neko poput Goge Bitadzea, ako se pažljivo radi sa njim i telo mu se dovede na zavidan fizički nivo.

Bio je MVP juniorskog Evropskog prvenstva, a sada je vreme za seniorsku košarku Marko Pecarski Foto: Milena Đorđević

Do sada je sakupio 9,3 minuta u Aba ligi, ali priča oko njega je složenija. Ima fantastičan oseća za igru u napadu, dobar skok, pregled igre. Ako sledeće godine uspe da dođe na nivo da bude jedan od tri najbolja igrača lige, onda je Srbija na dobrom putu da ponovo pravi vrhunske asove. Za to ćemo morati da pričekamo.

Naravno, nismo zaboravili Mega Bemaks, kao klub koji pravi mlade igrače (Jokić, Zagorac, Jaramaz) ali čini se da su u prvom planu strani mladi igrači ovoga puta. Osim Bitadzea, tu je i Kostja Mušidi 20), džavljanin Nemačke, koji ima zavidnu minutažu od 23, 6 minuta i 8,5 poena, uz 4,4 asistencije.

Zatim Adam Mokoka, Francuz (20) koji ima 27,3 minuta u proseku na parketu i 10,7 poena uz 3, 1 asistencije.

Iza njih dvojice je Srbin Nikola Mišković (19) koji je prošle sezone eksplodirao, a ove je sasvim solidan sa 19 minuta u proseku i 7,7 poena po meču i 2,9 skokova. Doduše imao je povredu i ona ga je usporila da nastavi svoj uzlet ka vrhu,

Momak ogromnog potencijala Nikola Mišković Foto: Zadar/Zvonko Kucelin

U FMP-u, koji ne bi trebalo da ima imperativ rezultata, ima gomila mladih klinaca koji dobijau šansu na "kašičicu" U redu, možda ne zaslužuju više, ne znamo kako treniraju, ali verujemo da će Stefan Momirov (19), Zoran Paunović (18), Aleksa Uskoković (19) Stefan Đorđević (19) dobiti više šanse u nastavku lige da vidimo imaju li kvaliteta da postanu asovi.

Nadamo se da će bar sledeće sezone nek od ovih momaka Pecarski, Mišković, Simanić i Radanov, ili možda Momirov, Paunović Uskoković, Đorđević ili pak neko drugi uspeti da dođe do tog nivoa da bude lider tima i lider ABA lige.

Nadamo se i želimo to, jer imamo talentovane klince, jer Srbija mora da ima klinca od 18, 19 godina koji je najbolji igrač lige, ili bar najbolji strelac..Tako se se prave igrači za nacionalni tima. samo ih treba pustiti da igraju, da se igraju i dokazuju. Naravno, ako se smatraju talentima.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    20. decembar 2018 | 22:53

    Tu zahvalnost dugujemo Covicu I Raznatovicu

  • Zulender 2

    20. decembar 2018 | 22:34

    Gde nam je Goga Bitadze? Pa igra odavno u Nba i glavni je igrac u svom timu i zove se Nikola Jokic...

  • Nikola

    20. decembar 2018 | 23:18

    Apic ima bolje brojke od bitadzea samo mi uvek isticemo strance a ne nase!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA