≫ 

Otkriveno kako je Zvezda izgubila Nikolu Pekovića: Takvih kao ti od 210 cm imamo koliko hoćeš!

Nisu na Malom Kalemegdanu prepoznali talenat crnogorskog centra, što je Žarko Vučurović oberučke prihvatio

  • 5

Nikola Peković je ostavio veliki trag kao igrač Partizana u eri Duleta Vujoševića, koji je od njega napravio pravu zver za NBA ligu. Ali, istorija je mogla da bude drugačija, da je Zvezda drugačije reagovala kada joj je bio ponuđen Peković, koji je kao klinac došao iz Crne Gore na probu na Mali Kalemegdan.

Poznato je da je Zvezda imala Pekovića na tacni, a sada je čovek koji ga je "stvorio" i spremio za Partizan, otkrio i detalje o tome i kako su crveno-beli propustili da u svoje redove dovedu jednog od najdominantnijih centara nekoliko godina kasnije.

Žarko Vučurović, trener koji je iskoristio to što je Zvezda smatrala da joj je Peković nepotreban, otkrio je u intervjuu za Sport klub kako je to izgledalo i kako je posle dva treninga shvatio kakav potencijal poseduje crnogorski centar i odmah ga doveo u tadašnji Atlas.

Žarko Vučurović; Foto: MN Press

- Imao sam interesantnu ekipu, ali nisam imao visokog igrača koji može da sve izniveliše. Tražio sam ga i dobijem informaciju da jedan mali iz Crne Gore treba da dođe na probu u Crvenu zvezdu i u Hemofarm. Ja sam pitao da li mogu da se napravim blesav, kao da ne znam to, i da izvedem "baj pas". Pozovem ga da dođe u goste u hotel Putnik da odradi sa mnom dva jutarnja i dva večernja treninga i posle neka ide u Zvezdu na probu ili gde je već naumio. Pristali su.

- Odradili smo treninge i odmah sam otišao u klub i kazao im da samo treba da se dogovore. Peković je otišao u Zvezdu na probu i, kako mi je pričao, trčali su na Kališu i on se vratio sutradan. Pitao sam ga zar ne ide u Hemofram, a on kaže: 'Ne'. Zvao je tatu da dođe, seli smo i dogovorili se. U Hemofarm nije ni otišao na probu, a u Zvezdi su rekli da imaju takvih od 2.10 koliko hoće i u tom momentu nisu prepoznali njegov talenat. Retkost je da se dete koje dođe iz unutrašnjosti istog momenta postavi na pravo mesto. Saigrači su ga u startu prihvatili kao ravnog sebi, a vrlo brzo i kao lidera i nosioca ekipe. On je juniorsku ligu odigrao izvanredno. Kada sam pričao ljudima o njemu, nisu mogli da veruju - rekao je Vučurović, a zatim i podrobnije objasnio koliko je verovao u Pekovića da će postati igrač za NBA ligu.

Foto: Tanjug/Ap

- Luki Pavićeviću, koji je došao za prvog trenera u Atlasu, rekao sam da pogleda Nikolu, a on mi kaže da je to ipak klinačka košarka. Kažem mu: 'Vidi, Luka, u zavisnosti od toga koga budeš doveo za prve opcije, ovaj mali će ih pojesti. Da li za tri meseca, ili šest meseci, ali ja ti garantujem. Stojim iza toga'. To može Luka da posvedoči, kao i njegov asistent Finac Miljković. Imao sam toliko poverenje u njega i kada sam otišao u Avala Adu i on je trebalo da ide sa mnom. Da sam bio sebičan i tip bezveze ja bih ga uzeo na pozajmicu, međutim, rekao sam hajde na dvojnu.

- Otišli smo zajedno na pripreme i Luka ga posle drugog treninga faktički više nije vratio. Peković je odigrao nekoliko utakmica za Avala Adu i ubrzo je postao prvi igrač Atlasa. Kada je otišao u Panatanaikos, došao je neki novinar iz Grčke i tražio me je da uradimo intervju. Kada me je pitao da li mislim da Nikola može igra u NBA, odgovorio sam da je jedino pitanje da li je iz Partizana odmah trebalo da ode u NBA, ili iz Barselone, Reala ili Panatanaikosa. Nije se postavljalo pitanje da li je on igrač za NBA. Povrede su ga nažalost sputale da pokaže do kraja sa kakvim kvalitetom i ozbiljnošću je mogao bez problema da igra u najjačoj ligi sveta - zaključio je Vučurović temu o Nikoli Pekoviću.

VIDEO: Čović o dolasku Teodosića u Zvezdu: Držim ga za reč koju mi je jednom dao

Mogao je Partizan u Litvaniji da napravi brejk, ali je ispustio pobedu, pa je trijumf nad Albom kod kuće imperativ. A kvota na čistog keca u Pioniru je 1,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Partizan - Alba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    9. januar 2019 | 11:05

    Pa i bilo je koliko hoces takvih, jer Pekovic uopšte nije ni bio talenat, tek se kasnije kod Vujosevica pokazao

  • Delija89

    9. januar 2019 | 12:59

    Zvezdina nepogresiva skola Djordjevic netalentovan, Pekovic grdosija, Vujanic slab, itd...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA